Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2009


Canostra, el lloc que  més estimam, com va dir el mateix Pere Orpí, en la presentació de la seva nova exposició en el Centre Melis Cursach. Sí, canostra, el nostre poble, els seus racons més emblemàtics i el Castell com a eix al voltant del qual gira la vida dels gabellins. Tot això i un poc més és el que el nostre artista ha volgut, i sabut, plasmar en aquests llenços que ara es poden veure a “Sa cotxeria”, és a dir, quelcom més que pintura: estam parlants dels sentiments afectius i dels lligams d’un pintor en relació al lloc on va néixer i créixer.


D’en Pere Orpí, el nostre Premi Cap Vermell 2011, poques coses podem dir que ja no hagin estat dites des d’aquesta mateixa pàgina. Però també seria injust que no ens referíssim a la seva obra pictòrica més recent, perquè ens sembla que la pintura d’aquest pintor gabellí ja ha arribar a un estadi de serenitat i de maduresa que li reserva un lloc destacat dins el panorama de les arts plàstiques de Mallorca. Tots creim veure-hi l’herència de Jaume Mercant (els colors, els temes, la absència absoluta de personatges...), però en Pere Orpí, sense negar aquesta influència, entenem que ha trobat, amb el pas dels anys i de les exposicions successives, un discurs propi, molt personal, amb no pocs elements de notable originalitat. La solitud dels paisatges no ens sembla angoixant, ni tan sols poc natural, sinó que s’apareix a la nostra contemplació com  un element poètic més, és a dir, la poesia de Pere Orpí feta color.

 

Podem dir per tant, que les “Imatges de canostra” són unes imatges capaces de fer-nos veure el poble amb ulls nous, en proposar-nos una relectura pictòrica d’espais que, per bé que familiars, quotidians fins i tot, aquí cobren una dimensió inusitada, especial, personalíssima. Poesia pintada, com dèiem.

L'acte inaugural d'aquesta mostra ve tenir lloc el divendres dia 13, i comptà amb la presència del batle Rafel Fernández i de la regidora de Cultura Antònia Caimari, a més d'altres regidors de l'Ajuntament i d'un  nombrós públic que no es va voler perdre aquest esdeveniment. Él el “canostra” que Pere Orpí ens ofereix fins al proper dia 22 en el Centre Melis Cursach. No us ho perdeu.
 
"Cap Vermell" hi va ser present per mitjà d'una nodrida representació.