Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 2767


Ho fa amb un discurs sobre la imatge literària de Mallorca a través dels autors que arribaren a Mallorca entre 1837 i 1936 que adjuntam


L'escriptora i assagista mallorquina Carme Riera ha ingressat de manera oficial com acadèmica a la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola. Letizia Ortiz ha presidit aquest acte en què Riera dedicarà a l'Illa el seu discurs, Sobre un lloc semblant a la felicitat, que respondrà el poeta català Pere Gimferrer.

Carme Riera serà la vuitena dona a entrar a l'Acadèmia en un moment en què la institució celebra els 300 anys des de la seva fundació. «És un bon averany per al futur. Sens dubte, crec que hi haurà més dones», va assegurar l'escriptora en una entrevista recent concedida a Efe. La novel·lista va recordar que aquesta disparitat es dóna també a la Universitat on només «hi ha un tretze per cent» de catedràtiques. «Encara que les lleis ens igualen, l'ús ens discrimina», subratlla.

L'homenatge a Mallorca ha centrat el seu discurs d'ingrés d'avui. Sota el títol Sobre un lugar parecido a la felicidad l'autora reflexiona sobre la imatge que tenien de la Illa dels escriptors que arribaren aquí entre 1837 i 1936. El discurs el trobareu a la pàgina de la RAE o clicant damunt el títol. Ho paga llegir-ho.

Per a la seva preparació Riera ha emprat més de 30 textos en què existia un mateix imaginari illenc abans de l'arribada. «Tots els que van a Mallorca pressuposen un paisatge meravellós, un clima temperat, uns habitants amb una sèrie de característiques d'hospitalitat, de longevitat». La mateixa «referència utòpica que ara es repeteix en fullets turístics».

Escriptors i artistes com Azorín, Rubén Darío, Unamun , Rosiñol, Borges o George Sand han desfilat pel seu parlament per recordar que, en molts casos, aquella visió paradisíaca era poc més que «la superfície». I que, com va escriure la mateixa Sand, els hiverns a Mallorca poden ser insuportables.

El poeta català Pere Gimferrer ha estat l'encarregat de respondre el seu discurs. Gimferrer va ser, juntament amb la historiadora Carmen Iglesias i l'escriptor Álvaro Pombo, el responsable de presentar la candidatura de l'escriptora mallorquina a la Reial Acadèmia de la Llengua. Riera ocuparà des d'avui la butaca n minúscula, vacant des de la mort del filòleg Valentín García Yebra el 2010.

L'autora de Temps d' innocència - que repassava la seva pròpia infància entre Mallorca i Catalunya - qualifica com «un privilegi» poder escriure les seves obres en dues llengües perquè «cadascuna d' elles et permet una visió del món diferent».

Carme Riera ens ha obsequiat amb dues dedicatòries des que tenim la web digital

Des d'aquí la nostra més cordial enhorabona!