Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 3482
Presentació del documental de Toni Bestard sobre la volta de Gustavo i Miquel Vidal l'any 1964

"Una història excepcional, de dos personatges excepcionals, en un moment excepcional" T. Bestard


Dissabte 26 de gener en CineCiutat de Palma es presentà, entre amics, el curtmetratge documental Mohammed. Una volta a Mallorca en camell, del cineasta Toni Bestard (director de la pel·licula "El perfectre desconegut") .

Comentava Bestard, en la preosentació, que en un principi es plantejà fer una pel·licula de ficció que contàs aquesta història però resultava increïble ja que la realitat superava la ficció. Per tant decidí fer un documental i que els mateixos personatges contasin aquella aventura «surrealista» que, al gener de 1964, van protagonitzar.

Així, el fil conductor de la història és la conversa que mantenen els dos aventurers, un diàleg en el qual emergeix la Mallorca dels anys seixanta, una època canviant en què l'illa va viure una petita revolució-l'arribada del turisme-que va xocar amb el caràcter illenc.

Aquella aventura de dos joves «que volien cridar l'atenció» l'ha convertit Bestard en un divertit film amb què tanca la seva trilogia sobre la Mallorca dels seixanta. La seva visió d'aquells anys, en què s'iniciava el turisme de masses, va començar amb Nen vodú, sobre el concert de Jimmy Hendrix a la sala Sargent Peppers, i va continuar amb L'anònim Caront, nominat al Millor Curtmetratge Documental als Goya de 2007 . Aquest últim està inspirat en el rodatge de la pel·lícula El botxí, de Berlanga, que en part va transcórrer a Ciutat.

Aquets tres curtmetratges a més del llibre que va escriure Miquel Vidal en format e-book es trobem al DVD que posarà a la venda.





La Mallorca d'aleshores era un lloc entre naïf i exòtic en què, com recordava ahir Miquel Vidal, «la major part de la gent mai havia vist un camell» ni tan sols en el cinema. «Quan arribàvem als pobles alguns ens preguntaven quina mena d'animal era Mohammed», un camell que els havia deixat l'amo Mateu 'Campet', qui l'utilitzava per passejar turistes per la platja de l'Arenal.

El dia de la partida des de la Plaça de Cort, el 17 de gener de 1964, els expedicionaris van sortir acomiadats per «una multitud».




Aquella volta a Mallorca es va convertir en un fenomen popular, Gustavo i Miquel eren rebuts en els pobles gairebé com herois i els diaris informaven de les seves peripècies. Els vilatans els oferien menjar, farratge per al camell i recer per dormir, mentre que, en una ocasió, un grup de turistes, pensant que «érem saltimbanquis de circ», van arribar a donar-los diners. La seva fama els anava precedint. També tengueren qualque incident amb la Guardia Civil d'aquell temps. El camell era molt vell i sols resistí tres setmanes. No pogué acabar la ruta. Es va desplomar als afores de Deià i ja no va tornar a aixecar-se. «Van venir a recollir en un camió i acabaren la volta en vespa».

Un documental ple de divertides anècdotes que, de no conèixer els persontages, serien considerades inverosìmils. 49 anys després es recrea aquella història que avui queda com a testimoni d'un temps i d'una societat.




La presentació tengué els seus moments d'emoció pels protagonistes que en acabar la projecció contaren algunes altres anécdotes i contestaren algunes preguntes del públic.

Cap Vermell vos oferiex en exclusiva aquestes intervencions (el vídeo no és de gran qualitat ja que les condicons d'iluminació de la sala no eren òpitimes)





El llibre que editaren, fruit de l'experiència, s'ha tornat editar en suport digital.




Finalment, fotografies amb l'equip de producció de la pel·licula.



També amb vells amics de la redacció de Diario Baleares i altres col·laboradors.



Un documental que esperam tengui molt d'èxit i que poguem veure aviat a Capdepera (així com a IB3)



Nosaltres que l'hem vist el vos recomanam.



Com considera Bestard "Les persones amb inquietuds d'aquella època van quedar marcades, i en el fons, és la gent que després ha triomfat",