Estornells: festa al cel, plaga a terra




L'estornell comú o estornell vulgar (Sturnus vulgaris) és un ocell passeriforme de la família dels estúrnids. Es una espècie que ha experimentat una gran expansió a Europa durant els darrers decennis. És originari d'Euràsia, però s'ha introduït a Àfrica del Sud, Nord-amèrica, Austràlia i Nova Zelanda. És característic de l'animal anar en grup de centenars o milers d'exemplars, els quals s'alimenten als camps i fruiters durant el dia i a la nit cerquen l'escalfor de la gran ciutat per dormir. Són bastant problemàtics per les destrosses causades als cultius i les molèsties pel renou i excrements a les zones urbanes on dormen. 

Els 'Sturnus vulgaris' criden l'atenció per la bellesa de les formacions en grup que fan volant però les seves concentracions són un problema per a la neteja urbana i els conreus  L’amic Joan Sans ens ofereix una sèrie d’imatges dels estols de estornells amb les curioses formes que creen. 













Als capvespres d’hivern es concentren grans bandades d’estornells. S’ajunten milers d’exemplars i es mouen de forma sincronitzada, com si es tractés d’un sol individu. És tot un espectacle veure aquests grans estols al cel, que de sobte es fan grans i més grans i seguidament s’estrenyen convertint-se amb una massa fosca.

És un mecanisme de defensa col·lectiu: quan s’apropa el depredador, habitualment el falcó pelegrí (Falco peregrinus), produeixen una gran massa grupal que esdevé més compacta quan comença l’atac. I aleshores el grup s’obre harmònicament, amb la conseqüent frustració del rapinyaire.