inici

Cap Vermell

Es Mussol escalfa motors per a la posada en escena de "La presa"

Quan es va estrenar, aquesta obra de joventut de Conor McPherson va romandre més de dos anys en cartell

Ara "Es Mussol" en fa una adaptació de gran nivell, sota la direcció de Xavi Núñez

Les representacions tendran lloc els propers 7, 8 i 9 de juliol a les voltes de can Creu d'Inca

  
"Es Mussol", com cada estiu, compareix a l'escena gabellina, sempre fidel als seus principis i a la seva aposta per la qualitat, a partir de textos dramàtics que posen a prova totes les capacitats de la companyia. I també, sempre sota la batuta de professionals de dilatada i reconeguda trajectòria. En aquesta ocasió han optat per posar-se en mans d'un actor-director amb el qual ja havien treballat en el passat (El pavelló N. 6, de Txékhov, 2013). Es tracta de Xavi Núñez, amb qui a més havien assistit als tallers de teatre organitzats per la mateixa companyia. D'altra banda, del Xavi Núñez autor, l'any passat "Es Mussol" en posà en escena dues obres de microteatre (Menja Yamazaki). És a dir, que la relació entre un i altres ja no és nova. I encara hem d'afegir que, en aquesta ocasió, Xavi Núñez també assumeix un dels papers de l'obra, amb la qual cosa la complicitat que s'assoleix ja és màxima.

  
  

El passat divendres dia 23 assistírem a l'assaig general de la nova proposta d'"Es Mussol", que no és altra que "La presa", de l'autor irlandès Conor McPherson, de la qual no us n'avançarem res, a no ser per dir-vos que es tracta d'una obra del que anomenam teatre textual, en què allò important no és el que passa, sinó el que es diu. Teatre amb vocació literària, per a aprofundir en les idees i, sobre tot, en la psicologia dels personatges. McPherson ja està considerat com un clàssic modern, tot i la seva joventut (Dublin, 1971), reconegut amb multitud de premis i interpretat pels cinc continents. 

Aprofitàrem l'avinentesa per a conversar amb Xavi Núñez i amb els membres de la companyia que en aquesta ocasió pujaran a l'escenari: Biel Bisquerra, Pere Terrassa, Pep Uceda i Toti Fuster. Ens interessàrem pel fet que repetissin director, quan habitualment han intentat explorar noves experiències amb professionals distints.

Es Mussol - Amb en Xavi, a més de ja conèixer-lo d'una experiència anterior, assistírem a unes jornades de formació teatral, que nosaltres mateixos organitzàrem, és a dir, que ens coneixem prou bé i sabem el que ens pot oferir. Repetim amb en Xavi perquè amb ell feim feina de gust, perquè sabem que amb ell no patirem.

Del director vàrem voler saber com havia trobat "Es Mussol", tres anys després...

Xavi Núñez - Només puc dir que el salt qualitatiu ha estat molt bèstia, i si amb Txékhov em va resultar fàcil, ara ha estat un plaer. No els he hagut d'ensenyar res, perquè ells han millorat molt.


 
I per què Conor McPherson? Per què "La presa"?

Es Mussol - Després de fer alguns clàssics (Anton Txèkhov, Òscar Wilde, Carlo Goldoni...), volíem fer teatre actual, modern, un text més proper en el temps...

Xavi Núñez - Jo els vaig proposar una sèrie de textos, però després cal adaptar-se a les possibilitats del grup. No sempre estan tots disponibles, per qüestions laborals o personals, i per tant s'ha hagut de cercar una obra segons la disponibilitat actual dels actors.  En tot cas, crec que es tracta d'una gran elecció. A més, "La presa" reparteix molt bé la importància dels distints personatges i el pes de l'obra entre tots els protagonistes.
Però és una obra arriscada, en què no passen coses, en què, a manca d'acció, els intèrprets han de treballar amb molta cura els seus personatges...

Xavi Núñez - Sí és una aposta arriscada, però es tracta d'un text que en el seu moment va ser tot un èxit. No és una obra d'acció, sinó d'estat, en què l'ambientació també juga un paper important, tot recreant l'atmosfera d'una taverna irlandesa. També són molt importants els silencis, és important el que no es diu, són importants les mirades...

Es Mussol - La història de cadascun dels personatges és prou interessant i ens permet recrear-nos-hi. De cara a l'espectador..., és una obra fantàstica per als amants del teatre. Nosaltres, com a actors, gaudim molt. Fer teatre com aquest és omple.

Amb tots aquests elements màgics que sobrevolen al llarg de tot el text...

Xavi Núñez - I tant. La part misteriosa, espiritista fins i tot, amb l'aportació que hi fa cada personatge, resulta ser un dels elements centrals de l'obra. Els actors hi tenen molt a dir.

Es Mussol - A hores d'ara, pensam que hem aconseguit interioritzar els personatges. És el muntatge de tota la nostra carrera en què hem fet més "passis".
A le voltes de can Creu d'Inca, el grup sembla que ha trobat el lloc ideal per al muntatge.

Es Mussol - Estam encantats amb el lloc, tant per l'espai en si com per la proximitat que ens permet amb el públic. Esperam que s'establesqui una gran complicitat, encara que això suposi un aforament limitat.

Nosaltres, després d'haver assistit a aquest assaig general estam en condicions de recomanar-vos que no us perdeu la nova proposta d'"Es Mussol". El grup i cadascun dels seus membres se superen. És teatre del bo. Del molt bo, diríem.Dades a recordar:

- el lloc:
          saló de plenàries de l'Ajuntament (voltes de can Creu d'Inca)

- els dies:
          - 7 i 8 de juliol, a les 21 h.
          - 9 de juliol a les 20 h.

- l'adquisició d'entrades:
          - 3, 4 i 5 de juliol, de 19 a 20 h., en el Teatre Municipal
          - una hora abans de cada representació, a les voltes de can Creu d'Inca (si en queden)

No badeu, perquè l'aforament només és de 90 persones per funció.
    

Foto del mes

CAP VERMELL INFORMA

Cap Vermell és membre 
fundador de l'Associació de 
Premsa Forana de Mallorca


Amb els nostres mitjans:
Horaris C E Escolar