Imprimeix
Categoria: Cultura
Vist: 2092

Per si algú no ho havia aprés abans, aquest debat ens ha deixat clar que les opinions són personals i transferibles, però cadascú decideix si adopta o no allò que exposen els altres.

La biblioteca de Capdepera estava puntualment preparada per rebre els lectors en aquesta primera edició de 2015 del club de lectura. Havien passat pocs minuts de les 9 del vespre que una bona part de la platea estava ja ocupada i la sessió havia començat, cosa que estranyà alguns dels participants que anaven entrant fins a omplir l’amfiteatre bibliotecari.

Damunt la taula de treball, a més dels exemplars retornats i de la guia de lectura preparada per a l’ocasió, hi eren presents altres títols de la mateixa autora i llibres amb informació relativa a detalls de l’època tractada en la novel·la.

Rosa. Novel·la rosa. Aquest va ser un dels primers qualificatius que va rebre el llibre en qüestió. Una novel·la rosa bona de llegir, lleugera. Fins i tot molt lleugera. Pam! Aquí s’obrí el debat, d’una a l’altra banda de l’espectre possible. Des d’aquelles persones  a les qui no les importava aquesta valoració, perquè el text les havia enganxat, fins a les que la lleugeresa presentada les semblava una ocasió perduda per a transmetre molta més informació de la protagonista, padrina de l’autora, construint una història amb fets reals que podria merèixer molt més el premi Fernando Lara 2011 que havia aconseguit.

Els temes de conversa van transcórrer terrenys diversos, d’Astúries a Cuba passant per Nova York, com el viatge de la pròpia protagonista, qui, segons alguns dels tertulians, no crea empatia: dels pobres que emigraren per fer fortuna als qui anaren a Cuba per augmentar la que ja tenien creada a aquesta banda de l’Atlàntic; de la riquesa que van crear als seus pobles alguns dels qui van tornar, al fet que, encara avui hi ha països on es concerten matrimonis de conveniència pactats pels progenitors de les criatures.

El debat no va arribar en cap moment a tragèdia; al contrari, el to de comèdia, el somriure i la rialla van anar in crescendo al llarg de la nit, fins i tot acabada la sessió de lectura i començada la sessió gastronòmica.