Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3379
 d'octubre 2009
 

Capdepera fa 40 i  20 anys

Girant l'ullada cap enrere...
 



CAPDEPERA FA… 40 ANYS OCTUBRE de 1969
 
 
Teatre:
  
   Capdepera viu una tardor pletórica d’activitats teatrals. “Recordançes gabellines” recrea  vivències sobre les tradicions d’aquest poble de la mà de l’Agrupació “Art i Jovenesa” que dirigeix Joan Nebot “Rai”. Aquesta mateixa agrupació artística posa en escena al Teatre Principal (ara Municipal) l’obra “Una història qualsevol” que es representa en “tournée” per quasi tot Mallorca, amb actors gabellins.
    
   A  Cala Rajada, Antoni Palmer crea el “café-teatro” amb obres curtes de reconeguts autors, a la sala de festes “Búfalo”.
 
 
L’Albatros
 
       El 25 d’octubre, sobre les 22 hores, el mercant de pavelló xipriota “Albatros” va embarrancar  en el lloc denominat “Riu de sa Fusta” a Cala Mesquida. Es tracta d’un barco de 1.500 tones, amb una tripulació formada per 21 persones, que va quedar encallat a aquell lloc amb un carregament de 350 tones  d’electrodoméstics, pneumátics i bateries elèctriques -setmanes més tard, s’extragueren 43 bòtils de mercuri-, amb destí al port de Constanza (Rumania), procedent de Barcelona.

   A la zona de les Balears es va produir un fort temporal que motivà una avaria a l'"Albatros" i el va deixar  a la deriva  fins que va topar amb les costes del litoral de Capdepera. Des de el quarter de la Guàrdia Civil de Cala Mesquida (ja desaparegut) es va donar avís, en sentir els clams de la sirena i es va donar l’alarma. Els efectius allí existents, juntament amb el personal i turistes de l'hotel i càmping d’aquella platja, es personaren, amb sanitaris, a l'escabrós punt on es trobava el barco, malgrat la forta ventisca, i rescataren els mariners, tres dels quals resultaren ferits i foren atessos a l’infermeria del càmping, on es va facilitar roba i menjar per a  tots ells.
 
    L’"Albatros" va encallar al mateix lloc on ja ho havia fet  el vapor francés “Golea”, 45 anys abans. En el transcurs de les seguents setmanes, espectadors arribats de les poblacions veïnades i de moltes parts de Mallorca varen poder presenciar l’agonia de l’Albatros que, lentament, anava desapareixent davall les aigües. Els tripulants foren  repatriats  als seus respectius païssos, ja que n’hi havia de sudamericans, cubans, hondurenys, rumanesso i xipriotes. S’ especulà amb la possibilitat que el  capità del vell “Albatros”, Ellias Xiradakis, tengués l’encàrrec  dels propietaris de la naviera de fer naufragar el vaixell. Es va dirimir l’assumpte a un tribunal de Barcelona i Xiradakis fou deportat.
  



Clicau damunt per ampliar les fotos

                                                                                                          
CAPDEPERA FA… 20 ANYS OCTUBRE de 1989 
 
Consistorials.
 
  La dotació de serveis de l’avinguda de Cala Agulla fou aprovada per l’Ajuntament amb un pressupost total de 55 milions de pessetes. Els veïnats, mitjançant contribucions especials, hauran d’aportar 12 milions de pesetes.

   Aixi mateix, el Consistori va denegar la instal·lació d’un sky-bus a la platja de L’Agulla -que tanta expectació havia creat com a alicient turístic– i  després d’una temporada d’activitat també ha suspès l’activitat del globus aerostátic al litoral de Son Moll.
 
 
Canyamel
 
  Continúa la polèmica entorn de la carretera d’enllaç entre sa Cala i Canyamel,  per un traçat que partiria de «Sa Tortuga». L’Associació Font de Sa Cala no s'hi mostra partidària. Els grups municipals del  PSOE, PC i  LLAC donen suport a la idea  que la carretera transcorri per l’antic traçat, un sender que desemboca enfront de l’hotel Carolina. Catorze propietaris han presentat al·legacions, amb el suport del grup polític Aliança Popular.
 
   El residents de Canyamel tenen problemes amb la Companya Telefònica per la manca de telèfons en aquélla zona. Es necesita, per a fer-ne factible la instal·lació, que almanco hi hagi 300 habitants. El cens d’habitants de la zona, empadronats a Capdepera, no arriba ni a la meïtat de la xifra requerida. Nombrosos residents de Canyamel ara lamenten no haver-se registrat a Capdepera i en canvi d'estar-hi a Artà, la qual cosa impossibilita la millora telefónica.