Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3061
Image

 Fa 3 setmanes que sóc per Dinamarca, en terres vikingues i de Hamlet, però no de vacances..., no, no, no..., sinó per temes d’estudis, estic fent un màster a la universitat tècnica de Dinamarca (DTU), una gran oportunitat que se'm presentà fa uns mesos!

 

Visc al Campus de la universitat, en un dels “containers”, com anomenem aquestes cases prefabricades. Dins cada un hi viuen 8-9 persones en una habitació individual, compartint la cuina i els lavabos.

 

Image

 

La universitat, que està a 11 k de Copenhaguen, al final d’un poblet anomenat Lyngby, és ENORME... Cada edifici té un número i els primers dies anava amb el mapa en la mà! Tant per dins la universitat com per anar a comprar o passejar, utilitzem la bici..., tothom va amb bici i a més per llei primer tenen prioritat les bicis, després els peatons i llavors els cotxes. El negoci de les bicis funciona de meravella, encara que comprar-te-la nova fa molt de mal a la butxaca, perquè et poden cobrar fins a 500 euros. Però per molt, molt, molt menys de la meitat, en pots comprar de segona mà, que és el que vaig fer jo..., i va de meravella!

Image

Image 
  


La biblioteca és fantàstica: imprimir és gratis i sense límits (aquest servei també està present en els “databars” de la resta d’edificis ) i els ordinadors que hi ha tenen una doble pantalla per treballar més còmodament i àmpliament. El sistema d’ensenyança és molt diferent, abans d’anar a classe te l’has de preparar (llegint allò que explicaran) i les classes duren 4 hores (amb descansos!) però el professor només explica durant 1-1.30 h i la resta és feina en equip. Els primers dies, la broma entre la gent que ve de fora va ser “jugar” a adivinar qui era danès... Se’ls nota molt, rossets, amb ulls clars!

 

Vaig venir amb una companya de classe a la qual també acceptaren en el màster. Abans de partir, ja coneixia algú, però aqui hem fet amics i hem conegut gent de tot el món: des d’australians fins a americs, mexicans, xinesos... Hi ha una gran multiculturalitat, i d’espanyols no en falten, n’hi ha moltíssims! I per a entendre’ns, per descomptat, amb l’anglès., perquè el danès és dificilíssim, és una mescla xunga i rara d’anglès i alemany!

 

A part dels estudis, entre la primera setmana i els caps de setmana, he anat fent turisme per Copenhaguen. És una ciutat preciosa! Tot està molt net, i dins la mateixa ciutat hi ha diversos parcs, tot molt verd, és un paradís!


Image

 Durant un tour pels canals, vàrem veure els edificis més importants, com el Black Diamont, l’edifici de l’Opera, el palau dels Reis, entre molts d'altres.


Image

Image

Image

Image
  


I no podia faltar LA SIRENETA!


Image

 

També vèrem, des d’una torre/mirador, tot Copenhaguen. Des de l’aire..., preciós!


Image

  

Fins i tot es va poder veure el pont que connecta Dinamarca amb Suècia (són uns 30 Km)


Image

  

Però no tot són avantatges. Com ja em digueren abans de venir, TOT és CARÍSSIM! Primer, el canvi de moneda, que aquí no hi ha l’euro, van amb corones, i perquè en tingueu una idea, 7 DKK són 1 euro. Un menú en el centre de la capital, val 300 corones llargues (uns 50 euros!) i això a un italià. No em vull imaginar què deu costar a un restaurant danès. El transport públic també és caríssim, encara que és molt puntual.

 

Amb uns amics anàrem d’excursió a la platja, que està a 5 km del Campus i amb la bici va ser un moment. Gaudírem d’un preciós passeig ja que passàrem per dins un bosc on hi havia cèrvols i esquirols, els poguérem veure de ben a prop i no s’asusstaven!


Image

Image

Image
 

A la platja no nedàrem, l’aigua estava bastant, bastant freda (i manco salada que al Mediterrani!)

 

El temps és un altre dels inconvenients d’aquest país nòrdic!
Aquí anem amb màniga llarga, de vegades amb jerseis de coll alt. Quan vol, fa bon temps, però el mateix dia pot ploure moltíssim, sempre anem amb un impermeable per si de cas. Dormim amb edredó, i això que encara només som al setembre. No em vull imaginar el fred que farà al desembre o al febrer (que ens han dit que és el mes més fred).

 

Hi ha moltes cosetes que m’han cridat l’atenció des del primer moment, com el fet que aquí aprofiten moltíssim l’energia eòlica, hi ha aerogeneradors pertot,  i fins aquí mai n'havia vist dins el mar.

Image

 

També em va sorprendre que les faroles estan penjant a uns cables, per tal que quedin col·locades en el centre del carrer. Aquests estan molt ben il·luminats.

 

Image

  

La gent danesa és molt amable i simpàtica, sempre que els demanes on es troba això o allò. Fins i tot sense demanar-ho, vénen a ajudar-nos (quan estem mirant mapes o les rutes del tren).

 

El reciclatge aquí també està molt ben vist. Dins els supermercats hi ha unes màquines per a reciclar les botelles, les llaunes, els envasos de plàstic i de vidre, i segons la categoria fins i tot et donen doblers (poquets).

 

Ahir, aprofitant el bon dia, amb dues amigues anàrem al Tívoli, el parc d’atraccions més antic d’Europa, que està en el centre de la ciutat. Hi havia una gentada! Els seus jardins són espectaculars i les atraccions molt divertides. Des de moltes, vàrem poder veure Copenhaguen de totes les maneres possibles: de cap per avall, inclinades, normals... Hi ha una zona que es podria anomenar del “mareig” perquè es concentren allà totes les muntanyes russes amb loops. No vàrem haver de fer moltes coes, com a molt de 20 minuts, excepte en una. Ho va pagar ja que el cap de setmana següent s’acaba la temporada.

 
Image

Image

Image

Image 
 

                                                      

I el més divertit, curiós i que que ens va fer riure molt, va ser que ens trobarem un danès que feia voltes per allà amb els seus amics vestit de “princesa rara i hortera”. Crec que la foto ho diu tot!

 

Image


Aqui tampoc falta FESTAAA, ni sopars!
De dimarts a dissabte en pots trobar fàcilment per on sigui. Encara que els dies per excel·lència dels estudiants són el dimecres i el divendres. Tenen una dita que els suecs són molt de la botella (gatussos). Hi ha acudits molt dolents, relacionant que no hi ha cap diferència entre un suec i un gat, però els danesos, tela també, beuen i beuen..., cervesa, més cervesa, etc. Els combinats no són massa típics ja que l’acohol ve mesurat. Les cerveses d’aquí són la Calsberg i la Tuborg, per les quals, en un bar qualsevol, et cobren 45 corones (quasi 7 euros) Aquí res es barat!


Image

Image

Image 
   


Com bé sabeu, pròximament, a Copenhaguen, hi haurà la reunió del COI per a decidir quina ciutat organitzarà els Jocs Olímpics del 2016. A més, també vindrà l’Obama, el rei Juan Carlos, i els presidents de Brasil i del Japó, per donar suport a les respectives canditatures. Ja vos informaré dels resultats.

 

Al mes de desembre també se celebra aquí una cimera important: primera reunió de negociació per lluitar contra el canvi climàtic en la qual també hi serà el president dels Estats Units i no sé qui més..., i m’han dit que venir per aquestes dates a Copenhaguen serà caòtic.

 

Ja vos anirè informant. Si ho trobau adient, ja teniu una corresponsalia a Dinamarca.

 

Una gran i forta abraçada!

Maria del Mar Cortada Mut