Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 757

    


Na Magdalena  va néixer el divendres 12 de maig del 1933 a Capdepera, sota el signe de taure, en una família humil, treballadora i lluitadora, formada pel seu pare en Serafí Nebot Pascual que era ebenista, la seva mare na Maria Vaquer Moll, modista i el seu germà, cinc anys més gran, en Joan Nebot Vaquer (en "RAI").

Quan tenia 3 anys, esclata la Guerra Civil, i a partir d'aquest moment va viure males experiències degut a la repressió que varen patir els seus pares per la seva activitat política d'idees socialistes i militància d'esquerres que li van condicionar la seva manera de viure. Degut a l'empresonament dels seus pares, un a Menorca i l'altre a Palma, va passar a viure amb els padrins materns. Més tard, es va quedar només amb la seva padrina perquè se' l van  emportar.

Sempre li agradava aprendre i va aprofitar el temps a l'escola, encara que se sentia rebutjada en tots els àmbits per ser qui era. Més tard, va aprendre el francès que li serviria per viatjar a l'exili i de més gran anava ajudant a ca seva a la seva mare en la costura.

El seu pare, Serafí, després de sortir de la presó i d'estar amagat durant un temps, per por a represàlies, va decidir exiliar-se a Algèria, concretament a la capital, Alger, l'any 1947.

Al 1951, la seva mare i ella van exiliar-se, marxant cap a Alger, colònia francesa, amb una barca de bou  per reunir-se amb el seu pare. Allà va conèixer el que seria el seu marit, en Jaume Serra Obrador, mallorquí exiliat, també per motius polítics.

Al 1954, va començar la Guerra de la Independència d'Algèria que va durar fins el 1962.

El 12 de juny de l'any 1955 es va casar amb en Jaume i al cap d'un any va néixer la seva filla Virgínia. 

Van viure allà fins el 1958, quan degut a la guerra i per la falta de seguretat decidiren marxar a París, on juntament amb els padrins i amics espanyols van conviure en comunitat, ajudant-se en tot el que podien. Més tard, al 1961 va néixer el seu fill Patrice. Allà, durant uns anys va anar consolidant l'ofici de modista treballant professionalment en l'alta costura. I finalment, a l'any 1964 van decidir tornar definitivament a Mallorca.  

Na Magdalena va continuar fent de modista a casa i cuidant-se de la família, al mateix temps que continuava col·laborant en l'associacionisme, la formació personal, el tallers de costura en els barris, seguint lluitant en la mateixa línia política, fer el bé, millorar els drets de les dones, recuperació de la memòria històrica i troballes de les restes de les víctimes de la guerra civil. 

I ara, al proper divendres 12 de maig de 2023, la Magdalena farà 90 anys que celebrarà amb tota la família, néts i renéts, amics i amigues.  

Aprofitem, per endavant, felicitar-la amb un MOLTS D'ANYS i SALUT!  I que en pugui complir molts més en el seu estimat poble, CAPDEPERA.




Virgínia Serra Nebot


Esther Ballesteros publicà dia 9 de maig un extens article-entrevista amb na Magdalena a EL DIARIO.ES. Aquí teniu l'enllaç:
https://www.eldiario.es/illes-balears/sociedad/hija-feminista-maria-vaquer-encarcelada-franco-exiliada-88-anos-pienso-duele-cuerpo_1_10168775.html