Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2076
per Joan Campins Melis


"Què s’ha fet des de l’Ajuntament i les patronals empresarials per revertir aquesta situació? Res, i si ho han fet, les dades demostren que han errat totalment"


L’Agència Tributària ha publicat les dades extretes de la declaració de la renda del 2018, i en elles hi trobam una llista dels municipis espanyols de més de mil habitants ordenats pel seu nivell de renda. És una notícia que surt cada any i cada any basta anar al final de la llista per trobar el nostre municipi. Efectivament, Capdepera és almanco des del 2013 (any que es va començar a publicar la llista) el municipi més pobre de les Illes Balears. En aquesta edició no hi ha hagut sorpreses i seguim a la posició 61 de 61 municipis balears de més de 1.000 habitants.

Una notícia trista i que demostra una de les tantes mancances que provoca el monocultiu turístic de baixa qualitat que tenim al municipi. Molta mà d’obra i salaris molt baixos, una problemàtica perllongada en el temps i que no du camí de canviar. La tendència de la renda mitja bruta és a l’alça, però és totalment similar a la de la mitjana de les Illes Balears, per tant no pareix que deixem de ser els darrers en la publicació de les dades del 2019 i molt manco en les del 2020 amb les conseqüències de la COVID-19.



Què s’ha fet des de l’Ajuntament i les patronals empresarials per revertir aquesta situació? Res, i si ho han fet, les dades demostren que han errat totalment. Quin panorama ens espera després de la COVID-19? Hem d’esperar a ser també els més pobres d’Espanya (posició 1.221) per posar-hi remei? Com així seguiu alabant tant al turisme i no intentau diversificar la nostra economia?

Poques respostes hi ha a aquestes preguntes, l’únic cert és que als empresaris que controlen el municipi i al nostre batle, aquesta dada els preocupa ben poc, ja que la seva renda la podríem situar al capdamunt de la llista. Pareix que els gabellins estam massa avesats al fracàs, que falta perquè n’estiguem farts i es produeixi un veritable canvi a Capdepera?

Llista dels municipis de les Illes Balears segons la seva renda: https://www.datawrapper.de/_/Za62W/

Dades de l’Agència Tributària (2013-2018):
https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/datosabiertos/catalogo/hacienda/Estadistica_de_los_declarantes_del_IRPF_por_municipios.shtml


Joan Campins Melis