Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1506



Miquel Piris



Resposta a Miquel Estelrich
-capítol IV-










Benvolgut homònim, reconec que he hagut de cercar luddisme per entendre què volies dir. No crec que el moviment 5G es mogui per aquí, com els treballadors que a principis del XIX destrossaven les màquines com a forma d'oposició al capitalisme i la industrialització. Però el corrent actual Anti5G se centra, sobretot, en un impacte sobre la salut sense base científica i en què contribuirà encara més al consum que destrueix el planeta. Amb això segon, en part, podria estar-hi d'acord, tot i que ja et vaig explicar que també té parts positives: és una eina i dependrà una mica de l'ús que en facem. Sens dubte, no pens que el luddisme sigui el que empeny a alguns a cremar antenes de telefonia ans les creences sobre l'afectació de la salut.

Si ho he entès bé, disculpa'm si m'equivoc (m'encantaria fer-ho), dius que tenc interessos en aquest tema i que jo mateix ho he reconegut per escrit. Això és directament una calúmnia i te convid que demostris o rectifiquis aquesta acusació, des del meu punt de vista, greu. Fins i tot ara que has decidit atacar la meva persona en lloc dels meus arguments, ni m'enfad ni em pos nerviós, com afirmes: simplement, dic a les coses pel seu nom. Si tu no estàs acostumat al debat clar i directe sense faltar al respecte ni fer acusacions fora de lloc, és una altra cosa.

Debatre i aportar proves contrastades no crec que sigui ser "supremacista", no fa falta insultar (un altre pic). No hi puc fer res si la immensa majoria de científics coincideixen en afirmar el que he intentat resumir en els meus escrits. Supremacisme és una altra cosa. Diga'm "científic", si vols. Tu vas posar en dubte un dels meus articles i jo he sortit a aclarir-te els dubtes que plantejaves sempre atenent al respecte que tu o qualsevol persona em mereix, per molt que estigui en desacord amb mi (a no ser que sigui un feixista, llavors, respecte, cap ni un). Ni em va ni em ve res amb el 5G, però sí que crec que la nostra societat no pot tendir cap el pensament màgic, cap a l'acientífisme. Posar-ho tot en dubte? I tant, dins dels límits de la raó. La fe ja ens ha fet prou mal al llarg de tota la història. Fets, constatacions empíriques, dades, ciència. Res més. Interès per part meva: acostar-me tot quan pugui a la veritat. Punt. D'altra banda, cobr tant com tu per escriure a Capvermell: zero. En els darrers 20 anys he assistit a un o dos sopars de trempó amb els abnegats companys que el fan possible, on tots dúiem qualque cosa. He cobrat en amistat i companyia de persones que per a mi són un autèntic tresor i amb les que estic content de compartir anhels per la nostra terra i gust per l'art i el coneixement, res més. Form part de la plantilla d’una televisió i la meva única nòmina, el meu únic ingrès mensual, surt d’allà.

L'altre dia un company de Capvermell em demanava per què havia deixat d'escriure tant com abans i li vaig contestar que, en posar negre sobre blanc, volia estar segur, quasi al 100%, del contingut, especialment quan tract temes científics. Per això m'assessor amb persones que sí que saben, que sí que han estudiat i estudien els temes que tract, experts com de més rang, millor. Eminències? Sí, procur que els meus assessors, treballant per a la televisió o escrivint per Cap Vermell, ho siguin tant com sigui possible. Esbiaixats? Demostra-ho. Dins tots els col·lectius hi ha pomes podrides, però les mentides tenen les cames molt curtes i, en tot cas, jo només he trobat mentiders declarats en el bàndol dels Anti5G (no dic que tots ho siguin, per descomptat: hi ha persones excel·lents entre tots ells, familiars meus, fins i tot, però també crec que estan mal assessorats o mal informats). En aquest cas del 5G, he estat en contacte constant amb un professor de radiació d'una facultat de medicina i amb dos professors de telecomunicacions. A ells faig arribar la majoria dels meus continguts per, d'aquesta manera, no donar cap informació inexacta. I això du feina, però tampoc em cobren ni un euro per aquest assessorament: volen que es divulgui la ciència, la de veres, no la pseudociència, amb això es conformen. El teu darrer escrit el vaig enviar a Carles Paul, professor de Física i Matemàtiques al Tecnocampus de Mataró perquè ell mateix et fes la contestació al paràgraf on parles d'astronautes i dentistes perquè parlis directament amb un "crac". Quan m'arribi el seu text, el passaré a Cap Vermell per si pot ser publicat. Crec que si parlàssim d'operacions a cor obert, seria indicat conèixer l'opinió d'un cirurgià cardiovascular, un "crac", com tu defineixes als especialistes en una matèria. En el cas que ens ocupa, un professor de física d'una universitat crec que seria el més indicat (encara que alguns Anti5G, entre els quals no et comptava, la veritat, segurament el desqualificaran amb mentides, dient que deu rebre una paga d'alguna marca de telefonia). De tota manera, com que fa més de dos mesos que estic immers en aquest tema contestant arguments com els que has escrit en els teus darrers articles epistolars (Don Pimpón és un vell conegut), deixa'm que t'avanci un parell de coses, no perquè sigui menys humil que tu (si no ho fos, no consultaria tant abans de publicar) sinó perquè estic una mica més familiaritzat amb el tema. Crec que em repetiré, no per vehemència, com dius, sinó per intentar fer-me entendre.


Miquel Piris