Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1711



Diumenge, 12 febrer, el Govern va fer lliurament de les restes mortals de Juana Baño a la seva família i li reté homenatge al Mur de la Memòria de Palma.

A l’acte d’homenatge hi participaren Toti Fuster, Maria Bauçà i Jaume Miró, amb una lectura dramatitzada d’un nou i breu text escrit per l’ocasió, i presentat davant el nombrós públic assistent.

Com bé ha escrit na Toti Fuster“Aquesta feina és hermosa. I difícil. Mirar als ulls de qui ha viscut en l'oblit. En silenci. I que el vel que ens separa s'esqueixi. Avui ple absolut al Mur de la Memòria per reparar i fer memòria. Acte institucional i emocional”.

Amb aquestes paraules manifestava el sentiments viscuts en l’homenatge a la primera dona víctima de la repressió  franquista que s’ha trobat a les Illes Balears, Juana Baño,  i a la seva parell Ramón Fuster.

Jaume Miró ha comentat que “ No he trobat paraules que millorin el que avui ella mateixa, na Maria Bauçà i un servidor hem sentit interpretant aquest text que he escrit per l’ocasió. Moltíssimes gràcies de nou Maria Antònia Oliver i Manel Suárez per la vostra generositat durant aquestes dues darreres setmanes. Sense voltros mai s’hagués tornat aquesta història a qui pertany. Gràcies Fanny Tur i Manel Santana i Llorenç Capellà. I gràcies Govern de les Illes Balears, perquè organitzar actes de tanta reparació, actes que curen silencis i dolors, ens converteix en una societat millor. Joana Baño i Ramon Fuster, ara sí, descansau en pau. “
  

L’acte ha estat  organitzat pel Govern de les Illes Balears, i hi ha estat presents la seva presidenta, Francina Armengol  que ha comentat “ Dies com aquest donen sentit a la nostra feina. Cada víctima identificada dóna esperança a les famílies que encara cerquen respostes i dignifica la nostra democràcia i memòria col·lectiva". La presidenta ha agraït la feina de voluntaris, professionals, famílies i entitats «per mantenir viva la memòria de tanta gent que fou assassinada per defensar la democràcia d’aquest país.



Amb les dues identificacions que es varen confirmar recentment, s’eleven a 21 el nombre total de cossos exhumats i identificats per part del Govern de les Illes Balears (18 casos) i de l’Associació Memòria de Mallorca, juntament amb la UIB i l’Ajuntament de Sant Joan (3 casos).   

    
Dues identitats que s’han confirmat recentment gràcies a les proves d’ADN que realitza la Societat Aranzadi a partir de les mostres de familiars.