Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2598


 

Ha finat Pau Cateura, professor d'Història Medieval de la Universitat de les Illes Balears des de 1974. Va ser autor de nombroses publicacions i gran coneixedor dels esdeveniments històrics de les Illes Balears. Alt i gros, amb bigoti blanc sota el qual amagava un somriure discret de fina ironia, de vegades el veien per Palma amb un caminar alegre i joiós. Entre els seus treballs hi figura l'obra Capdepera ara fa 700 anys; aquesta breu, però interessant publicació (34 pàgines), commemora els 700 anys de la creació de Capdepera quan Jaume II, a les seves “ordinacions”, manà la construcció d’una vila fortificada o “vila-força” a l’indret on se situava una antiga torre musulmana, que aleshores ja era coneguda com a torre d’en Nunis.

L’autor, hi explica els projectes i els plans del monarca a la Mallorca de 1300 i, sobretot, el disseny i les obres de la construcció de la fortalesa del que avui es coneix com el “castell de Capdepera”, amb una descripció dels seus elements més característics.

Cateura s'especialitzà en l'estudi de les finances, fiscalitat i crèdit en els segles XIII, XIV i XV. També formava part del departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts.

Estava previst que el doctor participés aquest mes de novembre a Maó en les XXXVI Jornades d'Estudis Històrics Locals dedicades als jueus a Balears. Presència, expulsió i repressió amb la ponència "Els jueus a les Balears (Edat Mitjana)".

Des de Cap Vermell volem fer extensible el nostre plany per la seva pèrdua a la família i tenir-lo en el record, com un treballador en majúscules per la Història i la Cultura de les Illes Balears. Adéu Pau!

 "Has finat, Pau Cateura.
L'espasa del rei en Jaume
ha caigut com un espasme,
quan t'ha vist jeure.
Has marxat de la Història,
sense més ordenacions,
rèquiem sense bordons
Que hom et guardi en la glòria,
et tindrem en la memòria
dels nostres caps de cantons!