Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2066


Personatges: 
  

BIEL S’ESCOLÀ I MIQUEL COIX, VIDES PARAL·LELES


                 



Antoni Flaquer Obrador



 

  Gabriel Fiol Obrador, “Biel s’Escolà”, i Miquel Flaquer “Coix”  són poc menys que personatges paral·lels en la seva trajectòria al servei de l’església de Sant Bartomeu de Capdepera. Quantificar els anys que treballaren per a la comunitat catòlica gabellina ens resulta difícil: el primer, de ben segur, que hi fou quasi mig segle, mentre que Flaquer va romandre rere l’orgue o l’harmònium a les funcions religioses de la parròquia des de 1923 .


L'amo Biel "s'escolà"

A l’amo en Biel s’Escolà la vocació li venia de família, el seu pare ja fou escolà, –s’escolà vell, que a més era fuster de professió–. Com que no tengué descendència, el càrrec no es va poder perpetuar. Bona persona, l’amo en Biel, sempre pacient, disposat a donar una mà. I això que provenia dels rigorosos temps de la Dictadura i del cacics més nostrats. Acompanyam una fotografia de la celebració de  festa d’exaltació a la bandera mallorquina, davant l’església de Capdepera, presidida pel famós batle conegut como en “Pilón”. Allí podem veure l’amo en Biel Escolà, entre d’altres. Les dues  instantànies següents mostren la benedicció del bestiar per Sant Antoni, des del portal de can Creu d’Inca (ara Ajuntament), i de mestre Biel i la seva dona passejant amb el carro tirat de bístia, per l’antiga carretera de Cala Rajada, molt a prop del desaparegut hort de can March, i en direcció a la seva caseta d'es Figueral (avui, camp de futbol).


Miquel Flaquer "Coix", organista

Va coincidir l’escolà major, com s’ha dit, amb mestre Miquel “Coix”, irrepetible organista parroquial “sui generis”, molt allunyat dels  cànons a què actualment estam acostumats (vegeu foto tocant l'harmònium). Va estudiar  pintura, fotografia i música a Ciutat, i donava classes de música a la seva casa del carrer del Migdia de Capdepera, on també ensenyava gimnàstica rítmica i musical a un bon grapat d’alumnes. Per si això fos poc, dedicava, l'amo en Miquel, les seves hores buides a la fotografia (tenia a casa seva una dependència destinada a estudi per a aquesta finalitat) i pintava bells quadres a l'oli. L’etapa més fructífera de la seva missió com a organista esdevengué des del període del prevere Melcior Mesquida fins a les darreries del rector Joan Dalmau, quan la música i les corals  predominaren. Exercí  d’organista fins al 1992. La cultura de Miquel “Coix” provenia de les ensenyances rebudes del patriarca protestant, el mestre Forner, per la qual cosa les relacions amb la comunitat evangèlica de Capdepera sempre foren estretes i cordials, malgrat disquisicions gens afortunades provinents dels sectors catòlics. Així i tot, quan se’l requeria, l'amo en Miquel hi era present.


L'amo en Biel "Escolà", més jove, amb el batle  "Pilon" a una festa davant l'església

L’escolania de la Mare de Déu de l’Esperança, i en especial els membres cantaires del cor parroquial –vegeu fotografia de la formació, amb el rector Joan Dalmau, el vicari Joan Font i el novell sacerdot (ara canonge) gabellí, Llorenç Tous– consideraren l’amo en Miquel com un professor més, un padrí de les seves curolles. No debades, mestre “Coix” va dirigir els al·lots en nombroses comèdies i obres teatrals, en les quals la música mai va mancar, en el petit teatret de ca ces Monges (ja desaparegut, malauradament). Miquel Flaquer, gran devot de la Verge de l’Esperança, també era present, tocant l’harmònium i cantant les avemaries, a la capella del Castell, durant els nou diumenges de novenari, abans de la festa de la Patrona, on així mateix deixava la seva petjada, any rere any, en la confecció de l'embelliment floral del retaule en què la imatge de la Mare de Déu presidia l’oratori.


Escolania Mare de Déu de l'Esperança. Capdepera.


Beneïdes de Sant Antoni, a Can Creu d'Inca


Antoni Flaquer