Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1866
Àngel custòdi


El dia 2 d’octubre es la festa de l’àngel custodi encara que a Mallorca es celebra el diumenge posterior a Pasqua, (Dominica in Albis), a partir de 1627 ja que abans es celebrava el dilluns següent, per tant han avançat la celebració un dia. El 1672 Climent X, fa fixar el 2 d’octubre com a festa del àngels.

A les religions del llibre l’angelologia rep un impuls important quan el jueus son esclavitzats després de la destrucció del Primer Temple de Jerusalem i es posen en contacte amb les divinitats babilòniques on el déu Marduk, l’alada deïtat màxima, destrueix la deessa monstre Tiamat en una iconografia que esdevindrà típica de sant Miquel vencent el dimoni (1). Els àngels en tant que missatgers dels déus prendran força a partir del segle V en que era ben conegut Mercuri (2), el déu alat.

Els àngels canviaran el seu paper de missatgers cap el de protectors i ben aviat veurem l’àngel protector al cim de la torre de l’Almudaina i ja el 1407 hi havia una capella dedicada a l’àngel custodi a la Seu (3). El 1398 te lloc l’aparició de l’àngel, damunt la porta dels Cecs a Barcelona, a Vicenç  Ferrer i en que anuncia que la seva missió es protegir la ciutat. A partir d’aquell moment la porta serà coneguda com a porta de l’àngel (4). El 1411 Valencia es posarà sota la protecció de l’àngel custodi. A la capella de la Generalitat valenciana es troba el retaule de Joan de Sarinyena on figuren els protectors del tres estaments: Sant Jordi protector dels nobles, la Mare de Déu protectora dels clergues i l’àngel custodi protector de l’estament reial i on es veu representada la senyera(5). A Mallorca el col·legi de la mercaderia estava sota la protecció de l’àngel custodi i el trobam al portal major de la Llotja (6), el filacteri portava com a lema: “defenedor de la mercaderia”.