Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1732
 Història de la Tercera Edat de Cala Rajada, contada per un col·lectiu de Gent Gran







Transcripció:
Bartomeu Melis "Meyme"



El 22 de desembre de 1983 s’entregava, per part del secretari del Governador Civil de Balears, a la Gestora que s’havia constituït el 5 del mateix mes, un exemplar de llibre d’actes on detallar el desenvolupament de la nova associació de la Tercera Edat de Cala Rajada denominada “Llar dels padrins Sol Naixent”, la qual s’hauria de regir pels estatuts que, al mateix temps, s’adjuntaven al llibre d’actes esmentat.

Els membres de la gestora, encapçalada per Pere Sancho Gayà, convocaren assemblea general i, d’acord amb els estatuts, procediren a la realització de votacions  dels 11 candidats presentats per formar part de la primera junta directiva de “Sol Naïxent”. El resultat per al càrrec de president de l’entitat va ser favorable a  Vicenç Nadal Bosch.



La distribució de la junta directiva fou la següent: Vicepresident, Maria Galmés Carrió; Secretari, Pep Flaquer Flaquer; Tresorer, Pere Sancho Gayá; Vocals: Baldomero Gutiérrez Villaverde, Margalida Flaquer Flaquer, Montserrat Barceló Morey, Francisca Covas Julià, Pere Fuster Massanet, Pere Moll Verger i Bartomeu Massanet Orpí.

Començaren l’any 1984 amb una intensa activitat per a l’organització i posada en marxa de l’associació, als lolcals de la Casa del Mar, i la corresponent presentació de l’entitat davant els distints organismes oficiales i de representació de persones majors. Es compren 18 cadires i 4 taules per adesar el local social. Fins que, el 7 de febrer, s’emprèn seriosament la singladura de la nau “Sol Naïxent” i s'aprova fer un obsequi a Magdalena Orpí Ferrer “Xerubina”, que acabava de complir 106 anys d’edat – segurament la persona més anciana de Mallorca, en plenitud de les seves facultats, mare de 3 fills, 7 nets, 13 renets i 5 rebesnets--.   L’Agrupació Socialista de Capdepera fa donació a “Sol Naïxent” d’una placa solar elèctrica, amb la condició que si qualque dia es vol retornar ha de revertir a l'Ajuntament.

El 14 de febrer, la junta directiva s’entrevista amb el batle i el regidor de Cultura, sol·licitant la concessió de l’antiga residència d’Educació i Descans, sense activitat, situada al carrer Elionor Servera , per a destinar-la a la Tercera Edat. Els directius sortiren de la sala molt contents per les bones esperances que reberen per part de la primera autoritat, que va prometre fer les gestions amb l’organisme adient de la Comunitat Autònoma.

Tan contents i satisfets quedaren  que organitzaren una xocolatada amb ensaïmades, el dijous llarder, que tingué repetició el darrer dia de carnaval, amb profusió de coques dolces, de verdura, de melicotó i sobrassada, acompanyat tot de bon vinet, i on no varen mancar  desfressats endiumenjats amb gust i gràcia, i fins i tot s'improvisà un grup coral amb cançons que donava goig escoltar.

La primera excursió promoguda per “Sol Naïxent” tingué lloc el primer dia d’abril, que va portar quasi 150 persones a Randa i Cura. Després d’assistir a missa, anaren a dinar a un restaurant on testaren un arròs caldós, pollastre amb patates, fruita variada, vi i gasosa, cuinat amb exquisit gust i paladar. A continuació, visitaren el santuari de Sant Honorat i segurent cap a Llucmajor, Campos, Colònia de Sant Jordi, on feren un recés i hi pogueren passejar, per continuant finalment cap a Porto Cristo, Cala Murada, Son Servera i Capdepera.

La primera jornada d’associacions de Tercera Edat de Balears se celebra el 7 de juny, patrocinada pel Consell Insular de Mallorca, amb el seu president al capdavant, a Inca. L’ajuntament d’aquesta ciutat col·labora, com també la Federació de Persones Majors, Ràdio Balear i alguns cellers i restaurants de la comarca del Raiguer. Allí es dona la benvinguda a les associacions recentment formades, entre les quals la de Cala Rajada. Es fa una demostració de ball de bot i la Banda Municipal d’Inca interpreta algunes peces del seu repertori.  Una hora despres de dinar,  les associacions assistiren a una assemblea en què es ratificà per part de la Federació l’admissió de les noves entitats de persones majors.

No degué ser molt esgotadora l’esmentada diada, perquè l’endemà mateix un bon contingent d'afiliats i simpatitzants es traslladaren a la cova dels Albardans, a Canyamel, per fer una bona berena vora la mar.

I amb aquest bon gust de boca posam punt al primer capítol del serial que dedicarem, si Déu vol, a “Sol Naïxent” de Cala Rajada i que esperam sigui del gust dels nostres lectors.

Bartomeu Melis “Meyme”