Història de la Tercera Edat de Capdepera, 
contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”



 

 

MENJUA I BOUS. Estat de comptes a primer d’abril de 1991: 2.069.400 pessetes. Subvenció del Consell per a instal·lació d’extractor d’aire viciat més el cost d’una persiana col·locada a la caseta que s’ha fet al terrat (avui, oficina del Club, on encara hi ha la mateixa persiana): 48.260 pessetes. Amb motiu del Dia de l’Àngel se serveix un dinar a l'hotel Dos Playas, pel preu de 900 pessetes. I parlant de menjar, cap a Son Macià ens n'anam a testar l’arròs brut i la llet formatjada amb ensaïmada, al preu de 1.200 ptes. per a 110 associats. Seguidament assistiran a la plaça de bous de Muro a contemplar la correguda i corresponent sacrifici de bous, amb entrada de 1.300 i 1.600 pessetes, segons el lloc que es vulgui ocupar a les localitats de la plaça.


EL CLUB ES MOU. A data del 6 de juny queden instal·lats dos equipaments d’aire condicionat de 6250 frigories cada un, per la quantitat de 545.731 ptes., amb una ajuda oficial de 200.000 ptes. més altres 50.000 de provinents de l’Associació de Veïns de Son Moll. Se celebra una exposició de fotografies de comunions i noces anteriors a 1960, a més de col·leccions de ventalls de tela, de paper, etc. També d’obra de palma amb tota classe d’articles elaborats a Capdepera, que tinguè un èxit aclaparador, coordinat amb tot moment pel tresorer Joan Serra Melis i els vocals Francisca Flaquer i Pep Vives; hi hagué premis per valor de 7.000 pessetes, a repartir entre les diferents modalitats assenyalades. El 9 de juny es convoquen eleccions de vocals de la Junta Directiva. Bartomeu Ferrer, qui fou el primer president de “Ca Nostra”, anuncia el seu retorn. L’“Inserso” subvenciona el cost d’una caldera per 30.900 pessetes i l’Ajuntament, gràcies a la intercessió del directiu Joan Muntaner (pare del batle a punt d’entrar) es farà càrrec de la pintura que s’imprimeix al local del Club i a la façana, amb remodelació de les dependències. “A pastor nou, molt d’enrenou”, “Ca Nostra” es mou.


CAMINAIRES PIONERS? A data del primer de juliol de 1991 es compta amb un saldo a favor de 1.765.112 pessetes. Se sol·licita a l'Ajuntament una pista de petanca, la qual s’instal·larà a l’esplanada superior de can Gabriel (avui aparcaments davan Ca’n Patilla cafè). Es promouen dos grups de caminaires i rutes: 1er. trajecte.- Club-carrers Ciutat, Ponent, Nord, camí de Son Ferrer, Matadero, Roses, Nord i Club. 2n. trajecte.- Club-carrers Sud, Centre, Pla d’en Cosset, Mar, camí de Na Ferrera, s’Horta, Quatre Cantons i Club. (Segurament foren pioners d’aquestes activitats a Capdepera). La Caixa de Pensions ofereix la seva col·laboració per a programar, per a les festes patronals de Sant Bartomeu, la comèdia del grup “Picadís” titulada “Blanca, vídua d’un viu”. La recaptació, a 300 pessetes per cap, anirà destinada a fer una Residència. La directiva, en un comunicat, fa saber que no és veritat que s’hagin modificat els estatuts de l’associació, que ho desmenteix categòricament, segons es detalla a l’acta de la darrera reunió del 6 d’agost. “Ca Nostra” sol·licita a la Comissió de Festes de Sant Bartomeu una “bona verbena” per a gaudir la gent de major edat, coincidint amb la festa d'aniversari de l’entitat, desprès d’assistir a missa; des de la Comissió esmentada se'ls indica que “Tumbet de Solfa”, conjunt “gabellí”, “Cristal”, Lucio Barbosa i Bonet de Sant Pere concorreran a la revetlla. A més, l’Ajuntament convida els dos clubs de 3ª Edat del municipi, a l’actuació de Sergio Dalma, l’humorista Pepe Viyuela i el ballet “Samba de Brasil” a la plaça dels Pins de Cala Rajada per les festes de Sant Roc, posant un autobús a la seva disposició per al trasllat des de Capdepera.

El 4 de setembre, la Directiva complimenta i felicita al nou batle Antoni Muntaner Pomar, i li exposa les necessitats existents no tan sols a “Ca Nostra”, sinó també al poble (una espècie de “consell de savis”, suposam…) El batle els fa entrega del llibre “La divisió territorial de Capdepera i Artà” perquè els socis s’entretenguin amb la seva lectura.

A la pròxima entrega ja ens atracarem a 1992. Com passa el temps, senyors!

Col.lectiu Gent Gran “Ca Nostra”