Personatges d’ Antoni Flaquer “Coix” (II)


PERE MOLL

 



Va néixer a Capdepera al 1792. Fou la darrera persona jutjada pel tribunal de la Inquisició de Mallorca.

Passà la joventut entre el seu poble, Capdepera, i Manacor i Felanitx, com a treballador del camp. A l’inici de la Guerra del Francès, Pere Moll s’ incorporà a les tropes que es reclutaren a l’illa, fou enviat a la ciutat de Tarragona i allistat al regiment d’Infantería de Borbó. Lluità a Catalunya fins que fou fet presoner i conduït a França. En finalitzar la guerra, tornà a Mallorca (1814) i fou detingut per lladre i desertor.

El tribunal de la Inquisició el jutjà per blasfemador i els inquisidors Pedro Juan Larroy y Lasala i Dámaso Bueno el condemnaren en el darrer acte de fe celebrat pel carrers de Palma, a deu anys de reclusió en un presidi.

___”Nos, els inquisidors apostòlics contra la herètica previtat, i apostasía, a la Ciutat i Reine de Mallorca, e illes adjacents, de tot aquest nostre districte, per autoritat apostòlica manam prendre el cos de Pedro Moll empresonat a onsevulla es trobi, malgrat sigui un lloc fort o privilegiat, i així el traslladeu a les presons d’aquest Sant Ofici entregant-loal Alcaide, que el posi a bon recapte i no li doni llibertat de moviments ni fiança sense la nostra llicència i manament. I si per cumplir i executar el contingut de la nostra ordre, hi hagués necesitat de favor o ajud, exhortar i requerir, i si fou necessari en virtud de santa obediència, i baix pena d’excomunió major “latae senten-tiae, trina canonica monitione praemissa” donam dos-cents ducats per a les despeses extraordinàries del esmentat Sant Ofici. Ordenam a tots, i a qualsevol Jutge i Justicia, sigui eclesiàstic o seglar d’aquest Reine de Mallorca, que siguent per Vos requerit us donin i facin donar tot el favor i ajud que demanassin i haguéssin de menester, i els homes de guarda i bísties per traginar a Pere Moll i el seu llit, roba i estris de presó, i els manteniments de que tengués necesitat, al preus que allò valgués, sense encarir-los, més enllà dels 200 ducats. Donada aquesta ordre a l’Inquisició de la Ciutat i Reine de Mallorca a 4 de juliol de 1817.

Aleshores, Pere Moll comptava amb 25 anys d’edat. La data de la seva mort és desconeguda. Un gabellí, que fou la darrera víctima de les terribles lleis de la Santa (? ) Inquisició ….

 

Antoni Flaquer Obrador