Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3788
















La temporada turística 2014 arriba oficialment a la seva cloenda el proper 31 d’Octubre. Tots els qui feim feina en aquesta indústria, de cara els clients, desitjam a mitges l’arribada d’aquesta data tan especial per a nosaltres. Després de sis o set mesos d’estrès i nirvis, arriba la calma i les ganes de desconnectar un poc de tot aquest ambient, esperant per a l’any vinent un poc de millora de totes les coses que podrien haver anat millor, o un poc millor. Personalment, he vist més trull i més gent que altres anys, en el sentit que any rere any tot és igual per aquí, l’únic que canvia són els individus que fan coa per fer el mateix de sempre. Ja és prou sabut. Maig; predomina la clientela normal i repetidora, els denominats veterans. Finals de Maig i principis de Juny; es comencen a moure pels carrers de Cala Rajada grups amb la mateixa dessuadora amb escrits picants, deixant ben palès què significa Cala Rajada per a ells. No solen estar més de quatre dies, però quins quatre dies! Que ho demanin al servei de neteja dels hotels. Molts es fan passar per equips de handbol o futbol, o per nedadors. No dic que molts no ho siguin, però també hi ha molts de casos on tot no és més que un compost per poder-ho tenir més fàcil a l'hora de reservar per anar de gresca, bauxa i gatera a llocs on saben que estan dissenyats exclusivament per a ells i les seves bogeries i que aquests queden petits quan omplen de gom a gom els locals que predominen a la nit cala-rajadera. Així i tot encara es veuen clients veterans i normals, escadussers. Juliol i agost; ja comencen a venir els primers grups de joves del batxillerat (els habitur) que agafen les seves vacances abans d’hora, i aquests són els que realment fan que aquests mesos, en moltes d’ocasions, siguin un autèntic malson per a tots els treballadors dels hotels i altres sectors del poble. Setembre i octubre; sembla que tot torna a la normalitat. Aixi i tot, els grups de bauxa i gatera predominen, amb l’única diferencia que ara són adults, d’entre 40 i 60 anys, i tenen més coneixement.

Bé, què he d’anar a dir que ja no es sàpiga, de tot això? Tot el que ha passat a Mallorca aquesta temporada, especialment a Magaluf, ha tengut ressò internacional. Televisions europees, literalment, s’han rifat els seus documentals, a veure qui la diu més grossa sobre Magaluf i de passada quin és el model que predomina en els mesos d’estiu a l’illa. Una autèntica vergonya. Fins i tot la televisió sud-africana va emetre també un documental de les nits de Magaluf. I no sé per què, però tots aquests documentals sempre acaben xerrant o qüestionant el model turístic. Curiós.

No fa gaire, afortunadament, Més per Capdepera va fer públics uns resultats d’unes enquestes a diferents establiments de Cala Rajada per mostrar la seva percepció del que ha estat l’estiu. També feren una sèrie de propostes per a la millora de Cala Rajada i el turisme. Jo no puc entendre que una indústria com la nostra, la industria de rebre gent, no s’hagi plantejat mai com fer reals tals propostes. Per exemple, aquella de fer una “llista negre” de clients conflictius als hotels és més que necessària.

No podrem evitar mai que els carrers de Cala Rajada estiguin presos, literalment, per hordes de jovent amb intoxicacions etíliques, vomitant pel carrer. Però si que es podrà fer tot el possible perquè aquests individus se sentin incòmodes si venen pel que venen. I que contin als seus amics lo difícil que ho tengueren per fer el que es donava la gana per carrers i locals. Per molt que ens hagin sorprès les imatges de Magaluf, tot això està ben lluny de minvar. Estic segur que a Cala Rajada s’obriran nous locals que faran quens assemblem un poc més a s’Arenal i a Magaluf. Estic segur que ja hi ha projectes per promoure la beguda d’alcohol de forma barata i tantes altres coses. El sistema respon així Només depèn de qui comanda a les institucions públiques i privades perquè els “magalufistes” no tenguin la seva mina d’or a la nostra estimada i a vegades maltractada Cala Rajada. En turisme, un somriure té més força que una central elèctrica per a atreure un bon turista. Salut i bon hivern.