Dins l’ona dels records

EL TAI-TXI , ENERGIA EN MOVIMENT : Augmenta l’afecció al lllevant de Mallorca.       


L’art del T’ai Chi, o tai-txi, com deim nosaltres, és un moviment per practicar i per participar i no per escriure, com fa una servidora ara. I per a molta gent, un esport.

Des que vaig visitar Pequín, fa quatre anys, estic practicant tai-txi amb un grup de sis dones com jo i un sol home. Sembla que a tots ens agraden les arts marcials i especialment els ritmes i la dansa. D’aquí que el tai-txi – també, “T’ai Chi Ch’uan” – esdevengui, amb molts de casos, com si d’un ball es tractàs.


Tai-xi sota els Pins de Canyamel

Els peus, les cames i la cintura actuen a l’uníson, de manera que quan avançam o retrocedim la posició  sigui forta. Si la posició es feble, el cos perd la seva coordinació.  Si es produeix un error, aquest es pot corregir amb les cames i la cintura. El tai-txi-txuan també es coneix a Pequín, on el vaig viure durant 20 dies de forma directa, amb el nom de Ch’ang Ch’uan, traduït “boxa llarga”, perque és com un “llarg riu que discorre sense fi”.


El meu grup de tai-xi en acció

En el transcurs dels quasi 6 mesos que porto col·laborant en aquesta revista “Cap Vermell”, (per deferència d’un amic a qui no vull esmentar i que, ben segur, s’enfadaria amb mi si el mencionava) sempre havia tingut ganes d’escriure sobre el tai-txi. Sé que a la comarca del Llevant hi ha una gran afició a aquest art, de cada any són més nombroses les persones d’ambdós sexes ( amb majoria de dones) que el practiquen . De fet, hi ha pobles en què el seus consistoris municipals sufraguen els cursos, i d’altres que abans ho feien i han deixat de subvencionar-los amb l’excusa de la crisi econòmica, tot i haver estat el tai-txi un dels cursos d’adults més concorreguts. Sí, han estat cancel·lats en benefici d’altres activitats que no compten, ni de molt, amb el nombre de matriculats, d’inscrits, existents a les classes de tai-txi.  Els alumnes no han tingut més remei que, pel seu compte i risc, pagant una quota més cara  que la municipal,  contractar professors de l’especialitat, que abans treballaven per a l’Ajuntament, i acudir a una empresa particular on s’imparteixen altres disciplines esportives perquè les cedeixin un local adient  per a la pràctica d’aquest exercici que, està comprovat, serveix de teràpia, de pràctica espiritual, meditació en moviment i font d’energia personal, entre d’altres beneficis que, sense cap mena de dubte, enganxa a tota persona que el practica.

Les exhibicions públiques dels alumnes de tai-txi que, a finals de curs, se celebren a distints punts de diferents pobles del Llevant de Mallorca, son demostració eloqüent de l’auge, del augment, d’aquesta afecció per l’art oriental.  N’Antònia i n’Ingrid, que pertanyen a l’escola de tai-txi-txuan de Capdepera, m’han convidat a assistir a la demotració que a sa Cova dels Auberdans de Canyamel se celebrarà el mes de  maig. Allí ens veurem, si Déu vol. 

 

Paula Valls Fuster