Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3148

D’economia, sectors i lliçons











La conferència “
La salida de la crisis” subtitulada “Lecciones desde el sector turístico” va tenir lloc divendres 14 de matí a la Torre de Canyamel i va comptar amb la col·laboració de la Federació Hotelera de Mallorca, el Cercle d’Economia de Mallorca i el “Círculo de Empresarios”, d’on és directora d’economia la ponent, Sra. Ofèlia Marín-Lozano.

Ni el títol ni tampoc el subtítol de la conferència no convidaven massa a assistir a aquest acte, però la revista Cap Vermell ha d’atendre tot allò relacionat amb el municipi en la mesura que poden els seus corresponsals. Així doncs, donat que no hi va poder assistir el responsable expert d’economia i finances de la revista, li vatocar atendre l’acte a un dels col·laboradors becaris en torn de guàrdia. El titular “La salida de la crisis” podia mal interpretar-se com si qui vingués a fer la conferència fos el mateix Keynes en persona dient-nos què hem de fer per solucionar els nostres mals; el subtítol “Lecciones desde el sector turístico” afegeix un toc d’aparent prepotència, com si el sector turístic fos la porta de sortida d’aquesta crisi. Però les males interpretacions inicials es van anar esvaint a mida que la conferenciant explicava i argumentava. Ràpidament va deixar clar per on van les seves idees, fins i tot per als qui no sabem d’economia més que allò que afecta a la pròpia micro-economia domèstica, portant a qui escriu a pensar si el subtítol no hauria estat millor “Lecciones a una parte del sector turístico”.

La Sra. Ofèlia Marín-Lozano va ser presentada pel Sr. Lluís Morell en la seva qualitat d’amfitrió de la Torre de Canyamel, exposant una part d’allò que deu ser el llarg i extens currículum de la ponent. Ella, per la seva part, va tenir la deferència de fer els agraïments oportuns abans d’entrar en la matèria que volia abordar i que va presentar amb algunes preguntes. Fent un cop d’ull a la perspectiva mundial, reflexiona: el creixement dels països emergents anirà bé o serà un llast per als països desenvolupats? I a Espanya com li afecta i com li pot afectar, aquesta situació? Espanya lidera dues estadístiques molt negatives, atur i deute, però també ocupa un lloc preferent quant al creixement de la renda per càpita mitjana des de 1950.

L’exposició de totes les dades recollides hauria de ser verificada i corregida per la ponent, però això ja seria demanar massa. Per aquest motiu fem un discret i breu resum sense gaires pretensions, procurant no falsejar l’explicat. Alguns dels elements a tenir en compte que creiem haver entès atenent les anàlisi de la Sra. Marín-Lozano són els següents:

Algunes propostes per millorar:

Al final de l’exposició la Sra. Marín Lozano va donar les seves claus respecte al sector turístic abans d’un breu torn de preguntes. Donat que ens va semblar entendre que es referia principalment a un sector turístic d’alt nivell deixant de banda un altre de més baixa qualitat que també coneixem, preferim aportar les imatges de la seva presentació al respecte. La font de totes les diapositives és  “Círculo de Empresarios”.



L’acte va finalitzar amb un aperitiu amb degustació de vins de la bodega Conde de Suyrot de la Colònia de Sant Pere, vins que el corresponsal del Cap Vermell a la Torre de Canyamel no va tastar, doncs la didàctica i la lògica de les explicacions exposades ja li havia deixat bon regust de boca. Malgrat tot, queden preguntes per fer: si aquestes són les mesures, estem preparats (tenim voluntat i capacitat) per afrontar individual i col·lectivament les vies per sortir d’aquesta crisi? Quants anys voldríem dedicar a adaptar-nos a aquesta austeritat? Què podem fer en favor de les generacions que venen al darrera? I els recursos naturals, com hi intervenen, en les anàlisi econòmiques? Finalment: hauria hagut de tastar els vins de Conde de Suyrot, el corresponsal?

Apreciat lector: la resposta a la darrera pregunta és l’única que no importa.