Imprimeix
Categoria: Convocatories
Vist: 1529

Divendres, 20 de novembre; a les 20.30 h al Teatre, CINE:
«DOROTHEA I EL MYOTRAGUS».

Una producció de MOM WORKS en coproducció amb IB3. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capdepera.
Un documental de Marta Hierro i Nuria Abad que ha estat seleccionat a diversos Festivals internacionals de cinema.
Durada: 62”
Entrada gratuïta. Recollida d’entrades a l’OIT a partir de dia 16 de 9 h a 13 h i una hora abans a la taquilla.
Aforament limitat.





Un documental molt recomanable del que ja parlàrem amb les directores Marta Hierro i Nuria Abad:




Estrena a Capdepera del documental “Dorothea i el Myotragus”

El documental arriba a la localitat on Dorothea Bate va trobar el primer fòssil de Myotragus

L’any 1909 una jove anglesa s'embarca rumb a Mallorca seguint la pista d'uns misteriosos ossos. Durant dos anys, grimpa, escala i explora cada cavitat a les roques de Mallorca, Eivissa i Menorca, i relata l'experiència en els seus diaris. El primer d'ells desapareix, però la resta es conserven i narren al detall l'experiència. “Dorothea i el Myotragus” és un documental que recrea els diaris escrits a les Illes Balears per Dorothea Bate, una de les més importants paleontòlogues de tots els temps, una dona que va lluitar contra els estereotips de gènere de la seva època i la descobridora de misterioses espècies animals extingides en el Mediterrani, entre elles, el mític Myotragus balearicus. “Dorothea i el Myotragus” és una producció de MOM Works amb coproducció d’IB3, que arriba al cinema de Capdepera, la localitat on Dorothea Bate va trobar el primer fòssil de Myotragus, divendres dia 20 de novembre a les 20.30 hores.
 
Dorothea Bate va caure en l’oblit després de la seva mort. El documental, dirigit per Núria Abad i Marta Hierro, i que actualment es troba seleccionat a diferents festivals de cinema internacionals, indaga en la desconeguda figura d’aquesta dona i mostra els enigmes que hi ha no només entorn de la seva feina, sinó del mateix Myotragus balearicus, del qual encara hi ha moltes preguntes sense resoldre.
 
“Dorothea i el Myotragus” utilitza l’animació per mostrar les peripècies de Dorothea Bate i les dificultats que va haver de superar per viatjar tota sola a les Illes Balears a principis del segle XX. L’animació, creada per Luis Ozonas amb il·lustracions d’Elisa Martínez, mostra la tasca heroica d’aquesta dona, que va haver de superar no només els problemes logístics típics de l’època, sinó també els prejudicis afegits pel fet de ser una dona.
 
L’equip del documental va tenir accés als diaris que va escriure Dorothea Bate durant els tres viatges que va fer a les Illes Balears, de 1909 a 1911, així com als fòssils que va trobar a tota la Mediterrània, i que es conserven al Museu d’Història Natural de Londres. Entre ells es troba el crani del primer Myotragus balearicus que Dorothea Bate va descobrir, i que va situar les Illes Balears dins el mapa científic mundial. Precisament, la col·laboració del Museu d’Història Natural de Londres ha estat fonamental per dur a terme la tasca d’investigació i documentació que ha permès donar a conèixer els detalls de la feina de Dorothea Bate a les Illes Balears, i la seva importància com a investigadora.
 
Així mateix, al documental hi participen els principals experts en Myotragus balearicus, que a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats continuen fent recerca per esbrinar els misteris que encara hi ha sobre aquesta espècie que va viure a Mallorca i Menorca durant el Plistocè. Entre els enigmes que encara queden per resoldre es troba, fins i tot, el de la seva pròpia extinció.
 
“Dorothea i el Myotragus” compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología - Ministerio de Ciencia e Innovación, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Capdepera.