Imprimeix
Categoria: Convocatories
Vist: 2520
Escultures de Vicente Barón al passeig Marítim de Cala Rajada



Cala Rajada inaugurarà una nova exposició al passeig Marítim aquest dissabte al matí. Enguany, és l’escultor valencià Vicente Barón qui omplirà d’art la vora de la mar gabellina amb un conjunt d'escultures sota el títol: Passeig del transeünt.

Presentarà con ja és habitual els darrers anys una doble exposició, per una banda, al passeig Marítim, un conjunt de 15 escultures de ferro de grans dimensions fetes i pensades per a cada espai en concret del passeig; i per altra, escultures dels darrers anys a les sales d’exposicions del Centre Cap Vermell. L’exposició del passeig estarà muntada durant els mesos de temporada alta, fins el 2 de novembre, i l’exposició interior serà des del 21 de juny al 10 de setembre.

Vicente Barón ens proposa unes escultures verticals que funcionaran com a tòtems per reforçar la idea d'horitzó. Les escultures sorgeixen a partir de l'anàlisi de l'arquitectura i l'urbanisme contemporani. Fan èmfasi en els elements arquitectònics que possibiliten la contemplació com poden ser els balcons, escales, finestres, portes. També en elements quotidians del mobiliari com les cadires o els bancs urbans. Elements que segons la seva ubicació, escala o disposició poden funcionar com a metàfores de l'aïllament, de la incomunicació i de la gradual pèrdua del sentit de pertinença al lloc. Fan referència a l'ésser humà, però per mitjà de la seva absència.

Cadires o bancs buits amb l'únic referent al seu últim usuari d'una tovallola o mocador abandonat.
Es pretén desconcertar l'espectador per mitjà de continus canvis d'escala en els elements arquitectònics per incidir en la soledat i el desarrelament. Només per mitjà del passeig continu dels transeünts a la recerca del seu lloc s'intentarà donar sentit a la pròpia existència.

Amb aquesta nova mostra artística l’Ajuntament de Capdepera segueix fomentant l’acostament de les arts escèniques als ciutadans residents i turistes, dóna una dimensió pública a l’art i aprofundeix en el concepte d’espai públic com a lloc de convivència i de participació ciutadana. Des de l’any 2012 porta endavant aquests objectius amb exposicions d’artistes de renom: Norbert Schafer (2012); Gustavo (2013); Manolo Coronado (2014); Joan Bennassar (2015); Moises Gil (2016); i Miguel Sarasate (2017).

Per completar l’exposició d’enguany s’organitzaran converses sobre art i visites guiades amb l’artista. L’exposició compta amb la col·laboració de l’Associació Hotelera de Capdepera i el Consell de Mallorca.

 

Vicente Barón Linares (València, 1968)

• Llicenciat en Belles Arts, especialitat d’Escultura per la Universitat Politècnica de València.

• Doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València.

• Professor Titular de Universitat del Departament d’Escultura. Facultat de Belles Arts. Universitat Politècnica de València.

 

PREMIS i MENCIONS

1992 Primer premi IIª Bienal d´Escultura de Meliana. València.

1993 Premiat en la Vª Bienal de Escultura Vila de Paterna. València.

 

1994 Finalista Premio de Escultura Vila de Catarroja. València.

1995 Finalista Premio de Escultura Fundación Cañada Blanch. València.

1996 Premiat Dentro o fuera. Intervenciones en el Campus de la Universidad de Alicante.

Seleccionat per la Comunitat Valenciana per la Mostra d’Art Jove 1996.

Primer Premi IV Bienal d´Escultura de Meliana. València.

Premiat Circuit d´Art Jove 1996. IVAJ. Generalitat Valenciana.

Segon premi V Biennal d´Escultura. Quart de Poblet. València.Valencia.

1997 Premio Internazionale di escultura Umberto Mastroianni. II Edizione. Regione Piemonte. Torino. Italia.

Menció d’Honor. Concurso Nacional de Escultura Vila de Leganés. 1997. Madrid.

1998 Finalista II Certamen de Artes Plásticas. Asociación Cultural Saloni. Castelló.

1999 Premi Senyera de Arte. Modalidad de Escultura. Ajuntament de València.

2004 Premi V Biennal d'Escultura Agulló de Cocentaina. Alicant.

2013 Premi especial INCUBARTE 6.

2014 Premiat amb l’adquisició de l’obra en la 75 Exposición Internacional de Artes Plásticas de Valdepeñas.