Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2875




Un dia del 2020, en plena pandèmia, Antoni Coix ens va proposar d’inaugurar una nova secció a la revista Cap Vermell. Es tractava que ell enviaria una o més fotos amb un comentari escrit per ell mateix: Fotografies amb Història, es va dir –i es diu– aquesta nova secció.
No cal dir que això ens va entusiasmar, no només per l’aportació de fotos que suposaria, sinó pels comentaris fets de la seva pròpia mà.
I així va començar aquesta aventura i, rient, rient, han sortit multitud de fotografies –algunes d’inèdites– i els seus meravellosus comentaris que omplen un buit que mancava a la nostra memòria personal i col·lectiva. A dia d'avui hem arribat a l'article 100. Cent setmanes, gairebé dos anys, d'imatges amb història. La seva i la nostra petita història. I d'aquí al llibre sols hi quedava una passa. Tot i que han estat tres o quatre, el llibre és aquí. La presentació del llibre diumenge dia 17 de juliol al es 20h com a epíleg de les festes del Carme ha de ser un acte d'agraïment i reconeixement al seu autor. Així com tenir el llibre en un lloc destacat dels prestatges de ca nostra. 




Toni Flaquer Obrador Coix és un autèntic exhumador de tota casta de documentació relacionada amb el nostre poble. El seu treball de recerca, desenvolupat al llarg i ample de la geografia no sols mallorquina, sinó també la peninsular, l’ha dut a descobrir vertaderes joies relacionades amb el nostre passat immediat. Nombrosos testimonis gràfics i bibliogràfics, especialment dels segles XIX i XX, han estat recuperats i rescatats de l’oblit per en Toni Flaquer Coix, en una tasca duta a terme sense suports institucionals, i a més posant-ne els resultats a l’abast de tothom que s’hi hagi interessat, com ara les molt celebrades projeccions de fotografies antigues.
Ara en Toni publica aquest llibre de fotografies de Cala Rajada, La meva Cala Rajada, cosa que ens produeix una gran satisfacció. Bé s’ho mereix per la seva admirable tasca de recerca de les petjades que els nostres avantpassats anaren deixant en l’avior. Nosaltres senzillament hem posat al seu abast la infraestructura i els medis per a materialitzar-lo. El llibre comença amb aquestes paraules de l'autor:

"Les meves arrels a Cala Rajada són molt fondes, el 1890 el meu padrí Pedro Obrador (Perico Gató) comprà un solar a la nova urbanització de Can Climentó i hi construí un casatull, nom que donaven els mariners a les primeres cases que construïren a Cala Rajada. La casa consistia en un magatzem per guardar els ormeigs, les xarxes, veles i rems de la seva barca i un escalfa-panxes per fer el menjar i per tenyir les xarxes amb escorxa de pi, i a l’altre costat, un catre per dormir. Molt probablement va ser un dels primers patrons gabellins amb títol de patró de litoral.

A principis del segle XX eren conegudes les pesqueres de gató, pesqueres que ell havia trobat. També a temporades es dedicava a portar obra de palma de la cooperativa La Palmera, de Capdepera, als mercats de Menorca, fins que un temporal de nord amb un cop d’ona girà la barca i l’encarregat de l’obra de palma, un talMercant que no sabia nedar, va quedar assegut damunt la quilla i no se’n va saber."


Jaume Fuster apunta a la presentació que fa del llibre:

"Quan aquesta obra sigui a les nostres mans constatarem, una vegada més, el que tots sabem: en Toni Coix ha estat i és un premi, una sort per al nostre poble. I és així perquè ell ha cregut en el que feia, ho ha sabut fer i s’hi ha lliurat amb fe. Però, sobretot, ho ha fet des de la discreció, la reserva i la modèstia. L’he vist més d’una vegada mostrar algun dels seus descobriments inversemblants i fer-ho amb aquell inefable posat seu, gairebé com si demanàs disculpes per distreure la nostra atenció. En Toni és així, i això sí que no té preu!"



Aquí teniu una mostra de dues pàgines. Un llibre de dues-centes pàgines que, a més, inclou un estudi històric de Josep Terrassa que descriu la evolució de Cala Rajada des que era una cala petita i deserta cap a l'any 1800.