Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1596
"Les ajudes o subvencions que ha de donar l'Ajuntament han de ser per a qui realment les necessiti, i amb part del romanent s'han de posar en mans dels ciutadans vals per a consumir en el petit comerç”
 

En el plenari del mes de febrer l'equip de govern va dir que, amb el romanent de l'any 2020, estudiava la manera de fer arribar ajudes o subvencions a ciutadans i empreses del municipi per fer front a la crisi. La idea que se'ns va transmetre és que aquestes ajudes anirien destinades a tothom, tant a persones físiques com a autònoms i a empreses, i que es podrien emprar en despeses corrents així com per pagar taxes i imposts municipals.

 En el cas d'autònoms es va parla d'uns 300 €, mentre que en el cas de les empreses serien prop de 1.000 € per a cada una. La idea és que aquestes ajudes siguin per a tothom, sense distinció, amb l'única excepció, de moment, de les grans superfícies comercials.

 Des de Més per Capdepera fa mesos que reclamam ajudes municipals per al petit comerç i per als autònoms que estan patint la greu crisi provocada per la Covid, i que en el cas del nostre municipi són molts a causa de la dependència del sector turístic. Però pensam que aquestes ajudes no poden ser per a tothom per igual.

Els recursos públics, en l'actual situació, no es poden donar alegrament a tothom sense distinció, sinó que s'han de concentrar en els treballadors, en bars i restaurants, i en general en autònoms i empreses que han hagut de tancar o han vist reduïts els seus ingressos.

En cas contrari ens podríem trobar davant situacions tan absurdes com ara que una persona amb quantiosos ingressos, o que ha seguit cobrant el mateix durant la crisi, pugui rebre la mateixa ajuda que un treballador en ERTE o sense entrades. O que a empreses que facturen milions, per exemple constructores a qui s'han adjudicat nombroses obres públiques, se'ls pugui ajudar amb 1.000 € mentre que un autònom dedicat al sector turístic i en situació límit només en rebi 300. O que una societat fantasma inactiva i improductiva pugui gaudir d'una ajuda de 1.000 €. Ens semblaria injustificable i vulneraria qualsevol principi de justícia social.

Per aquest motiu reclamam que per poder accedir a l'ajuda, en el cas de persones físiques, es fixin uns ingressos màxims de renda per unitat familiar. I en el cas d'empreses i autònoms, demanam que almanco hagin hagut de tancar en compliment de les restriccions o que hagin reduït els ingressos respecte de l'any anterior. I en tot cas reclamam que les ajudes de 1.000 € siguin precisament per a petites empreses i autònoms que hagin vist reduïts els seus ingressos en el darrer any.

Demanam que, un cop revisats els criteris, amb el romanent restant es posin a disposició de tots els ciutadans vals de compra i de consum a petits comerços, bars i restaurants, com ja han fet altres ajuntaments. És una mesura que, sense cap dubte, pot ajudar a reactivar el consum i ajudar a aquells que més ho necessiten. Des de Més per Capdepera reclamam una negociació entre els partits polítics amb representació municipal amb l'objectiu d'arribar a un acord.

 
Més per Capdepera