Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 1276

 Nota de premsa. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer – 4 de febrer

Clica per a més informació




 T'escoltam. Te guiam. T'ajudam.

 67 anys al teu costat Associació Espanyola Contra el Càncer 

 Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer – 4 de febrer

NOTA DE PREMSA

 

L’AECC demana un gran Acord Contra el Càncer

- La pandèmia ha agreujat la situació de desigualtat i vulnerabilitat de la població amb càncer

- 1 de cada 5 pacients no han estat diagnosticats, o s'han diagnosticat tard, durant el confinament

- Del 34% de pacients amb depressió i ansietat durant la primera ona, s'ha passat al 41% el mes de desembre

-  Un 20% de la població amb càncer havia empitjorat greument la seva situació econòmica durant el confinament i un 17% encara no s'ha recuperat

- El 40% dels pacients s'han sentit solos durant la pandèmia

- El X Fòrum Contra el Càncer ha abordat els diferents reptes i desafiaments que s'han d'assumir per a afrontar l'impacte que la COVID-19 en la població amb càncer

-  Quatre pacients amb càncer han debatut en els Diàlegs *AECC on s'ha manifestat la necessitat de tenir aquest acord

-  Per part seva, l’AECC a Balears celebra dia 5 de febrer el primer webinar del cicle de conferències “Col·loquis contra el Càncer” que analitzarà la situació oncològica a Balears i que comptarà amb la participació de la Dra. Josefa Terrasa, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Són Espases.

_____________________________________________________________________

 

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es commemora cada 4 de febrer, ha demanat un Acord Contra el Càncer perquè pacients i familiars puguin fer front a la malaltia en igualtat de condicions. Durant la jornada, l’AECC ha organitzat dos actes: el X Fòrum Contra el Càncer “Per un enfocament integral”, presidit per la Majestat la Reina, Presidenta d'Honor amb caràcter permanent de l’AECC i de la Fundació Científica de l’AECC; i els Diàlegs AECC on 4 pacients han debatut, des de les seves experiències personals, l'impacte que ha tingut aquesta pandèmia des del punt de vista sanitari, psicològic i social.

El X Fòrum Contra el Càncer ha abordat els reptes i desafiaments que s'han d'afrontar per a mitigar l'impacte de la COVID-19 en una malaltia que ja de per si mateixa genera vulnerabilitat entre els qui la pateixen.

Per part seva, Ramón Reyes, president de l’AECC, ha assenyalat la necessitat que a Espanya “hi hagi un Acord Contra el Càncer per a eliminar inequitats i desigualtats perquè, per desgràcia, el càncer és igual per a tots, però no tots són iguals enfront del càncer”. El president va assenyalar a més que “el que ha fet aquesta pandèmia ha estat agreujar una situació ja de per si mateixa vulnerable on el càncer, l'altra pandèmia silenciosa, provoca un impacte en tota la família a nivell psicològic, econòmic, social, i laboral”.

El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals enfront del càncer

La pandèmia ha agreujat una situació de vulnerabilitat prèvia que ja venien vivint moltes persones amb càncer. Així s'ha manifestat en els diferents actes organitzats per l’AECC durant aquest Dia Mundial.

Així, en el desenvolupament dels Diàlegs AECC quatre pacients de càncer, Eva Martín, Víctor Cañamares, Verónica Sánchez i Madalina Ilinca, han aportat el seu testimoniatge sobre la realitat que viuen amb la malaltia i com aquesta s'està veient agreujada des que arribés la pandèmia.

La realitat és que a Espanya no totes les persones tenen les mateixes probabilitats d'enfrontar-se al càncer tant en la seva prevenció, com en accés a tractaments o als resultats de recerca.

L'accés als programes de detecció precoç de càncer de còlon, per exemple, continua sent desigual al país, on hi ha Comunitats Autònomes en les quals s'ha aconseguit el 100% de la cobertura i altres en les quals no. L'any 2017, només el 44% de la població de risc estava coberta per un programa de detecció precoç de càncer de còlon.

Entre pacients i familiars, les desigualtats són evidents ja que, des del punt de vista econòmic, el càncer provoca pobresa en el 25% dels nous diagnòstics de càncer que es produeixen en persones en edat laboral.

Respecte a l'impacte psicològic que genera un diagnòstic i la possibilitat d'accedir a un tractament psicològic especialitzat, tant per a pacients com per a familiars, el 30% presenta trastorns psicopatològics, com a ansietat o depressió, que necessita atenció per part d'un professional de la psicologia. No obstant això, el 94% de les CCAA ofereix una cobertura insuficient o nul·la en tractament psicològic especialitzat.

Verónica Sánchez, pacient de càncer de mama, reclama “la necessitat que, des que et donen el diagnòstic, igual que comencen a donar-te volants perquè et facin aquesta o una altra prova o et manin a un especialista o un altre, et derivin a un psicòleg i no sigui un mateix qui hagi de detectar que el necessita i buscar-lo”.

L'accés als serveis de radioteràpia és un altre exemple d’inequitat. Aquest tractament vital no es dóna per igual en totes les CCAA, per la qual cosa hi ha pacients que assumeixen un cost econòmic, social i emocional major per a poder accedir a ell. En concret, per a aquells pacients que necessitin fer un canvi de residència, pot arribar a ser de 1.100€ de despesa mitjana

 

La pandèmia agreuja encara més la situació de desigualtat i vulnerabilitat

A més, l'arribada de la pandèmia no ha fet més que agreujar una situació que ja era desigual per a moltes persones afectades de càncer. L'estudi “Impacte de la pandèmia en persones afectades per càncer a Espanya” realitzat per l’AECC revela el cop per als pacients amb càncer que sofreixen les dues pandèmies: de la qual es parla (COVID) i de la silenciosa que és el càncer. En aquesta tercera ona, la situació d'emergència en càncer a penes ha millorat.

Des del punt de vista psicològic, la pandèmia va augmentar l'impacte emocional i durant el confinament el 34% dels pacients va desenvolupar ansietat o depressió. Al desembre, aquest percentatge havia pujat al 41%.

Respecte a l'impacte social, durant el confinament gairebé un 20% de la població amb càncer havia empitjorat greument la seva situació econòmica. Al novembre, un 17% de la població amb càncer no s'havia recuperat

Víctor Cañamares, un altre dels pacients en els Diàlegs AECC, diagnosticat recentment de càncer de bufeta, alerta “que és necessari que el càncer comenci a veure's i a tractar-se com un problema que engloba diferents aspectes: el psicològic, el social i, per descomptat, el sanitari. No es tracta només d'un diagnòstic i un tractament”.

Els retards sanitaris és un altre dels aspectes que més preocupen durant la pandèmia i, és que, durant la primera ona, 1 de cada 5 pacients no s'ha diagnosticat o s'ha diagnosticat tard, amb el que això suposa per a la supervivència.

Per a Eva Martín, pacient de càncer de cèrvix que està en període de revisions, “tot passa pels recursos. No tinc cap queixa dels professionals sanitaris, però segueixen sense recursos. Vaig sofrir retards en la primera ona i, de nou, en la tercera, un any després, res ha canviat...la sanitat segueix sense recursos ni mitjans professionals suficients”

Finalment, un 40% dels pacients està vivint una situació de solitud no desitjada. Aquesta sensació és la diferència entre el contacte social que li agradaria tenir a la persona malalta i la que realment té.

Madalina, pacient de càncer de mama diagnosticada en l'estiu de 2020, afirma que “no sabia que podia tenir un psicòleg. Et diuen que tens una malaltia i saps que has de tractar-te per a curar-te, però no penses que psicològicament això vagi a afectar-te i la veritat és que arrasa com un tsunami sense que puguis compartir-ho amb la teva gent, a causa de l'aïllament social”.

Un Acord Contra el Càncer que uneixi a tota la societat

Davant aquesta situació, l’AECC demana que tota la societat espanyola es posi d'acord contra el càncer perquè:

- tota la població tingui la mateixa facilitat en la presa de decisions saludables per a evitar fins al 50% dels casos de càncer.  

- tota la població espanyola pugui accedir als programes de garbellat de càncer independentment del seu lloc de residència.

- les persones amb càncer puguin afrontar la por i disminuir la sensació de solitud no desitjada i que pacients i familiars puguin accedir a tractament psicològic especialitzat

- el càncer no provoqui pobresa en les persones amb càncer més vulnerables.

- ningú es quedi sense diagnosticar a conseqüència de qualsevol mena de crisi

- tota la població amb càncer tingui les mateixes possibilitats d'accés als resultats de recerca sobre la malaltia.

Per a sumar-se a aquest Acord Contra el Càncer: www.acuerdocontraelcancer.com

 

Conclusions del X Fòrum Contra el Càncer

Aquest X Fòrum Contra el Càncer ha servit per a analitzar en profunditat com està impactant la major crisi sanitària mundial d'aquesta generació, els seus reptes i desafiaments. En les conclusions del Fòrum s'ha destacat la necessitat urgent de començar a treballar perquè ningú es quedi sense diagnosticar, informant pacients de manera clara i veraç sobre les mesures de protecció enfront de la COVID-19 i garantint l'accés a les proves diagnòstiques i de control; per a ajudar les persones amb càncer a afrontar la por i disminuir la sensació de solitud no desitjada a través del reforç de l'atenció psicològica i l'acompanyament i per a respondre a l'impacte econòmic que produeix el càncer i que s'ha agreujat en la pandèmia.

Així, des de l'Associació, s'ha fet una crida a les administracions públiques perquè ajudin a pal·liar l'efecte d'aquesta crisi posant en marxa les mesures detallades en l'estudi esmentat sobre l'Impacte de la pandèmia en persones afectades pel càncer per a afrontar els diferents reptes que exigeix la situació actual de les persones amb càncer i les seves famílies.
 

La situació oncològica a Balears a debat

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, l’AECC a Balears celebrarà dia 5 de febrer el primer webinar del cicle de conferències “Col·loquis contra el Càncer” que comptarà amb la participació de la Dra. Josefa Terrasa, Cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Son Espases, qui analitzarà, juntament amb el president de l'Associació, el Dr. Javier Cortés, la situació oncològica a Balears.

 
La AECC, 67 años de experiencia en la lucha contra el cáncer

La Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) es la entidad de referencia en la lucha contra el cáncer desde hace 67 años. Dedica sus esfuerzos a mostrar la realidad del cáncer en España, detectar áreas de mejora y poner en marcha un proceso de transformación social que permita corregirlas para obtener un abordaje del cáncer integral y multidisciplinar. En su ADN está estar al lado de las personas por lo que su trabajo también se orienta a ayudarlas a prevenir el cáncer; estar con ellas y sus familias durante todo el proceso de la enfermedad si se lo diagnostican; y mejorar su futuro con el impulso a la investigación oncológica. En este sentido, a través de su Fundación Científica, la AECC aglutina la demanda social de investigación contra el cáncer, financiando por concurso público programas de investigación científica oncológica de calidad. Hoy en día, es la entidad social y privada que más fondos destina a investigar el cáncer: 70 millones de euros en 380 proyectos, en los que participan más de 1.000 investigadores.

La Asociación integra a pacientes, familiares, personas voluntarias y profesionales que trabajan unidos para prevenir, sensibilizar, acompañar a las personas afectadas y financiar proyectos de investigación oncológica que permitirán un mejor diagnóstico y tratamiento del cáncer. Estructurada en 52 Sedes Provinciales, y presente en más de 2.000 localidades españolas, cuenta con casi 30.000 personas voluntarias, más de 454.000 socios y 1.007 profesionales.

Durante el 2019, la Asociación Española Contra el Cáncer ha atendido a 318.264 personas afectadas por la enfermedad.