Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2881

“Senyors Ferrer i Massanet, en aquestes alçades de la pel·lícula acceptam poques lliçons de vostès a l’hora de defensar els interessos de la gent que viu en aquest poble. Però si voleu parlar del futur del turisme en el nostre municipi, nosaltres hi estarem encantats”.


 

Benvolguts Joan Ferrer i Joan Massanet,

Hem llegit amb atenció les vostres declaracions a la revista Faxdepera on carregau contra MÉS per Capdepera per la nostra postura sobre el Passeig Marítim fins a Son Moll. Ens acusau de “un ataque orquestado para dividir al pueblo (...)”, de “haber tenido paralizado el paseo marítimo (..)”, de “no velar por el crecimiento económico y sus gentes (...)” Ja que parlau d’atacs observam que no teniu cap emperò d’atacar MÉS, fent ús d’aquella verbositat habitual que vos caracteritza a l’hora de defensar el que per a vosaltres és el progrés econòmic però que en realitat és la defensa d’interessos particulars. I a més deixau caure algunes mentidetes, a veure si a força de repetir falsedats aquestes acaben fent forat en l’opinió pública.

Abans de res convé puntualitzar que sabem que molta gent del sector turístic del nostre municipi, empresaris hotelers inclosos, no pensen com vosaltres, per molt que digueu que parlau en nom de tots ells. Dubtam que tot allò que feis servir pugui ser legitimat per tots aquells a qui deis representar. Dit això, afegim en primer lloc que nosaltres no ens trobam darrere de la denúncia del GOB contra l'Ajuntament per les obres del Passeig Marítim fins a Son Moll. No en sabíem res. Però, vist com ha anat tot plegat, admetem que hauríem d'haver estat més atents a aquestes obres. Vàrem badar, i ho hem de reconèixer. En tot cas, sembla mentida que una associació empresarial com la vostra es dediqui a defensar i blanquejar actuacions que segons Demarcació de Costes s'han fet en part al marge de la llei.

Vos agrairíem que deixeu de fer demagògia barata i de culpabilitzar els denunciants, en aquest cas el GOB, de la paralització de les obres. L'únic culpable aquí és l'equip de govern de Capdepera, o no heu vist la resolució de Costes on diu que es feien obres sense permís?, no veis que s'ha hagut d'enviar documentació aquesta setmana per intentar legalitzar-ho?. No tenim cap dubte de que si aquest expedient acaba amb qualque perjudici econòmic per a les arques municipals, vosaltres sereu els primers en demanar la dimissió del batle, i no esperareu a que ho facem nosaltres. Fer obres sense autorització, i a més donar-les a dit a qui te construeix la casa particular, seria molt greu, no ho trobau?

Teniu raó quan deis que la reforma integral del Passeig Marítim ha duit molta coa. Però sabeu perfectament que durant més de dos anys va estar aturada pendent d'un conveni entre l'Ajuntament i Costes -ja ho veis, aquests de Costes, sempre són per enmig-. I sí, hem lluitat la reforma del passeig fins a les darreres conseqüències, fins que hi ha hagut un projecte que respecta mínimament les zones enjardinades i l'espai per als vianants. Hem hagut de protestar molt per arribar a aquest punt, i no deixa de ser curiós que tot això hagi passat amb un batle “socialista” en el poder, molt amic vostre, per cert. Ja sabem que la vostra associació hauria tirat endavant amb la primera opció, la de fa cinc anys, la que eliminava zones verdes i prioritzava l'espai per a les terrasses dels bars. Perquè, clar, sempre ens veniu amb allò del creixement econòmic i els llocs de feina, però tanmateix sabem que defensau interessos particulars i concrets, per molt legítims que siguin. En canvi, la nostra funció és la de defensar els interessos generals de TOTS els ciutadans, inclosos vosaltres.

No deixa de sorprendre'ns que una associació que diu mirar per la qualitat turística del nostre municipi hagi mostrat tant d’interès per a carregar-se un dels pocs espais amb caràcter que queden a Cala Rajada i que la fan una mica diferent, un espai que per cert agrada molt als nostres visitants. Sembla que, segons vosaltres, no hi hauria cap problema perquè Cala Rajada fos ben igual que la Platja de Palma o que qualsevol altre nucli turístic “típic”, però mirau per on, encara n'hi ha que ens negam a acceptar la destrucció definitiva d’aquesta zona, entre d’altres raons perquè estam convençuts que és un valor afegit, que beneficia la nostra imatge com a destinació i que ajuda el sector turístic, empresaris inclosos.

Però la vostra trajectòria en contra dels valors naturals i paisatgístics del nostre municipi ve d'enrere. Només a mode d'exemple podríem citar la vostra rotunda oposició, en el seu dia, a la creació de la Reseva Marina de Llevant, la qual ara feis servir en els vostres fulletons publicitaris i la recomanau als vostres clients. Com gira la vida, no? O la vostra oposició perquè cala Mesquida i cala Agulla entrin a formar part del Parc Natural de Llevant, no fos cosa que després no pugueu exigir regeneracions absurdes d'arena de pedrera, com aquella que, amb manifestació inclosa, va fer un mal difícil de pal·liar, amb unes conseqüències que encara són ben visibles a la zona dels Pins de ses Vegues. Això sí, la vostra publicitat en va plena, del Parc Natural.

La vostra idea de progrés i de creixement econòmic, paradoxalment, sol ser contrària a la preservació del territori, aquell territori que després mostrau als vostres clients perquè venguin de vacances al nostre municipi. Però, insistim, el que més cansa és la demagògia del progrés econòmic i dels llocs de feina, una cançoneta que soleu entonar contra la preservació de zones urbanes amb caràcter o per evitar que es protegeixin espais naturals. Però de quin progrés econòmic parlau, si ens ho carregam tot? Quin progrés econòmic defensau? El de qui? Qui creis que vendrà de vacances a Capdepera i a Cala Rajada quan hagin desaparegut les poques coses que ens fan diferents? Quins tresors urbans i naturals posareu en els vostres fulletons si desfiguram el Passeig Marítim o no protegim com cal els nostres espais verges?  No resultarà que estam tirant pedres damunt la pròpia teulada?

Sincerament, n'estam una mica cansats de l'excusa del progrés econòmic per a justificar la destrucció del nostre entorn, ja que finalment només se'n beneficien uns pocs. Basta de legitimar-ho tot a partir de més llocs de feina, sovint precaris, quan en realitat el benefici és per als promotors. 

També vos agrairíem que deixeu d'erigir-vos com a únics defensors del turisme i d'acusar d'antiturístics a tots aquells que no comparteixen la vostra estratègia. Dins MÉS per Capdepera, per exemple, hi ha molta gent que fa feina en el sector turístic, que en depèn. Fa anys que feim propostes en positiu per millorar la nostra principal font d’ingresos, i també fa temps que reclamam al batle i a vosaltres mateixos una mesa de debat i de diàleg on tots, inclosos els ciutadans, puguem debatre i decidir sobre el futur del turisme que volem. Per parlar de turisme de qualitat, per tractar els episodis d'incivilitat que patim en moments concrets de la temporada, de la preservació del poc que ens queda, de desestacionalització, del repartiment de la riquesa també entre els petits comerciants i restauradors, dels drets dels treballadors del sector turístic, i de tot allò que sigui necessari parlar. De moment no hem obtingut resposta. 

En definitiva, senyors Ferrer i Massanet, en aquestes alçades de la pel·lícula acceptam poques lliçons de vostès a l’hora de defensar els interessos de la gent que viu en aquest poble. Per ventura pensau que podeu passar de nosaltres com a interlocutors, però podeu estar segurs que hi ha molta gent que pensa com nosaltres. Per tant, consideraríem molt saludable -fins i tot una obligació- un debat sense crispacions amb l’associació que representau. Si voleu parlar del futur del turisme en el nostre municipi, nosaltres hi estarem encantats.

                                                                      









Més per Capdepera