L'Obreria de l'Esperança, l'Associació empresarial de Capdepera i l'Associació cultural Cap Vermell volem recuperar una tradició única a Mallorca d'arrels precristianes i que ens agermana amb diverses localitats del Pirineu i d'arreu del món.

Diumenge dia 16 a les 17,30h a la plaça Vella.






L'any passat, publicàrem a aquesta pàgina web diversos articles i videos sobre aquella festa infantil que es feia a Capdepera des de temps immemorial i que es deixà de fer a principis dels anys 60.

Tothom que va celebrar l'alei-alei, per tant ja passa dels 60 anys, ho recorda amb gran fruició. Aquells que no ho hem celebrat ens ho podem imaginar. El dissabte de Nadal, entrada de fosca, els padrins feien uns focs en mig dels carrers i els nins i nines podien jugar amb foc. Córrer amb un manat de faies enceses cantant o recitant la cançoneta:

Alei, alei,
penjant amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem de acabar”.

Allò que els era prohibit al llarg de tot l'any es convertia en el perquè d'una festa. Ben segur que devia ser, a més d'un joc molt divertit, una dosi d'autoestima molt gran per aquells menuts. 

No tenim, de moment cap documentació dels orígens, ni dels perquès. De fet, aquells que feren l'alei-alei, recorden més el procés d'assecar les faies que del joc i l'encesa en sí.

Certament ens quedàrem amb les ganes de reviscolar aquella festa i sols amb la participació de molta gent ho farem possible. 

Però no ho celebrarem dia 24. Sabeu que les tradicions han canviat. De fet les Matines que un temps començaven a mitjanit, ara ho fan a les 19 o 20h.

     

Per tant, i com a primer any, volem convocar a tothom que hi vulgui participar, per diumenge dia 16 de desembre.

A la plaça de l'Orient hi haurà, com cada any, el Mercadet de Nadal. I el matí, devers les 11h, acabarem de fer els manats de faies, a mode de taller.

L'horabaixa, en acabar la novena de l'Esperança, devers les 17,30h, a la plaça Vella encendrem les faies, cantarem l'alei-alei, partirem cap a les escales de Pla d'En Cosset i baixarem fins a la plaça de l'Orient.

Tothom hi podrà participar, tot i que les edats recomanades cara als infants serà entre els 6 i 10 anys. Sempre acompanyats per adults.

Esperam poder transmetre-vos la il·lusió d'aquells que, un dia, quan eren infants, feren l'alei-alei. I que amb el temps pugui convertir-se en una tradició més de Capdepera. Una tradició que haurem recuperada entre tots. Per al nostre gaudi i per servar les arrels d'un poble molt especial com és Capdepera.



La cançoneta és senzilla i diu així:

“Alei, alei,

penjant amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem de acabar”.


                        

Per a més informació podeu consultar aquests cinc articles i dos vídeos: 

"Alei, alei"; la tradició nadalenca de Capdepera, de Joana Colom
"D'arrels precristianes, a Capdepera era l'únic lloc de Mallorca que es feia"

Més “Alei! Alei!” de Pere Orpí
"...record que fa anys vaig tenir la intuïció de relacionar aquests mots amb el terme litúrgic i festiu ‘Al·leluia!’ (de l’hebreu halleluiah!: alabau el Senyor!), i he pogut comprovar que Coromines va per aquest camí,..."

Alei, alei! A la recerca d'una festa (1)
L'Associació Cultural Cap Vermell inicia una feina de recerca sobre aquesta festa infantil nadalenca-gabellina

Alei, alei! A la recerca d'una festa (2)
Diferents col·laboracions han parlat de l'"Alei, alei! a aquestes pàgines. Són fragments d'articles de Llorenç Tous i Sebastià Nebot.

Alei, alei! A la recerca d'una festa (3)
Mossèn Alcover empra aquesta expressió a les Contarelles i a les Rondalles.