Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2100
El Govern demana precaució davant la temporada d’alt risc d’incendi forestal que començà divendres 1 de maig i acabarà el 15 d'octubre



Es mantenen tots els mitjans i efectius de l’operatiu d’extinció d’incendis forestals, amb 350 persones, 9 mitjans aeris i 25 vehicles 

 El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha presidit aquest matí la reunió de coordinació del grup tècnic de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic per fer front a la nova temporada d’alt risc d’incendi forestal, que comença divendres 1 de maig i que s’allargarà fins al 15 d’octubre. El Govern de les Illes Balears demana precaució als ciutadans i recorda que la col·laboració ciutadana és fonamental en la prevenció dels incendis forestals.

Durant els propers sis mesos són vigents les normes sobre l’ús del foc i s’ha de tenir en compte que:
 Està prohibit fer foc en terreny forestal. Queden precintats els fogons de les àrees recreatives.
 Cal demanar autorització per fer foc a menys de 500 metres de terreny forestal, per telèfon al 971 176 666 o per Internet a través de la Seu Electrònica del Govern.
 L’112 és el número de telèfon d’emergències per avisar i donar informació de qualsevol incident relacionat amb un incendi forestal.
 Cal extremar la precaució en les activitats a zones boscoses: no llençar llosques de cigarrets, no fer focs d’artifici ni deixar cap tipus de residu.
 En el cas d’habitatges en un entorn forestal, cal establir faixes de protecció de 25 metres d’amplada com a mínim i disposar de punts de presa d’aigua.
 Cal seguir les recomanacions de les autoritats forestals i d’emergències i les determinacions extraordinàries que prenguin en cas de risc extrem.
 Cal estar alerta per impedir negligències o descuits que puguin provocar incendis i col·laborar amb les forces de seguretat i els operatius d’extinció.

El conseller Biel Company ha recordat que “el Govern mantindrà els mateixos recursos de la passada temporada en la lluita contra el foc, per garantir i preservar la seguretat dels ciutadans de les illes”. L’operatiu d’extinció d’incendis de l’IBANAT comptarà amb el mateix operatiu que els anys anteriors, amb una plantilla total de 350 persones, 9 mitjans aeris (5 avions i 4 helicòpters), 25 mitjans terrestres (9 camions autobomba, 7 brigades terrestres i 3 d’helitransportades i 6 vehicles de vigilància i primera intervenció), i 22 punts de vigilància en torres de guaita. Company ha fet un “reconeixement a la feina dels professionals d’IBANAT” i els ha agraït “l’esforç que fan especialment durant els mesos d’estiu”. El conseller també ha recordat “que enguany a Eivissa s’ha avançat quinze dies la incorporació de l’helicòpter a l’illa a causa de la baixa pluviometria de l’hivern”.

No s’ha d’oblidar que el risc d’incendi forestal a les Illes Balears és molt elevat a causa de la dispersió dels habitatges i l’elevada afluència de persones en terrenys forestals. Enguany, l’IBANAT ha registrat fins avui 21 sinistres (3 incendis forestals), que han afectat 8,69 hectàrees, l’any passat en el mateix període s’havien produït 34 sinistres (2 incendis) amb una afectació de 25,2 ha. Durant tot l’any passat, es van produir 101 incendis que afectaren 64,4 hectàrees arreu de les illes.



Plans comarcals de prevenció d’incendis forestals
Enguany, l’IBANAT i el Servei de Gestió Forestal de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ja han dut a terme, en el marc dels plans comarcals de defensa contra incendis forestals, diverses actuacions de prevenció en una superfície total de 120 hectàrees (83,2 ha a Mallorca, 5,5 ha a Menorca i 31,3 ha a Eivissa i Formentera). Aquestes feines consisteixen en la neteja de boscos i la creació de franges de seguretat en zones urbanoforestals.
Totes aquestes accions es complementen amb els plans de restauració de zones afectades per incendis forestals i en la sensibilització