Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 3215

"...es veu que l’Ajuntament té ganes de tornar a l’Antic Règim on li interessa diferenciar entre privilegiats i no privilegiats."


 

 

 

LA PSEUDO PARTICIPACIÓ CIUTADANA GABELLINA

Recentment s’ha parlat molt de la certificació de qualitat SICTED, impulsada des de el Ministeri de Turisme, i promocionada des de els Ajuntaments. Una iniciativa ben rebuda, ben pensada, amb bons principis, però finalment s’ha demostrat que està essent mal gestionada, i per diversos motius.

SICTED és una certificació de qualitat que beneficia a aquells negocis turístics adherits al seu sistema, que certifica que els seus processos interns es realitzen correctament, sempre amb la voluntat d’oferir al client el millor servei possible. Una qüestió, val a dir, que sempre han cercat els negocis turístics balears, sense necessitar una certificació que hagi d’acreditar una obvietat.

Aquest text no és per explicar que és un SICTED. Realment, aquest escrit és per comunicar un mal que existeix en aquest Ajuntament i dels diversos agents socials (no polítics) que envolten l’entitat.

El SICTED

Diem que hi ha mala gestió per part de l’Ajuntament pel gir radical que ha tingut recentment la gestió del SICTED. Amb un argument de canvi legal de legislació turística, a  l’Ajuntament li ha servit d’excusa per externalitzar el servei d’assessorament d’implantació de la certificació del segell de qualitat. La conseqüència d'aquest gir radical en la gestió ha significat que una acció que abans no significava cap cost per a les empreses turístiques gabellines, ara signifiqui haver de pagar 350 euros/any per un segell que no atorga beneficis ni perjudicis. Així com estan les coses amb la crisi actual és sorprenent veure com les administracions, en comptes d’afavorir les empreses fan tot el contrari, les volen gravar amb més pseudo-taxes. És realment sorprenent, i és per indignar-se.

Amb la tecnoestructura interna de què disposa l’Ajuntament ningú es creu que no sigui possible assumir les tasques internes de gestió del SICTED i s'hagi d’externalitzar l’assessorament a una consultora privada.

La conseqüència de l’externalització és clara: el client paga.  Amb el SICTED s’ha convertit una oportunitat de col·lectivització ciutadana per a la millora turística de Capdepera en una oportunitat de negoci empresarial per a una consultora turística. Això és fantàstic, senyors regidors!.

Es va comentar que l’Ajuntament vol realitzar un programa de subvencions per als comerços adherits al SICTED i així el cost sigui molt menor per a aquests. Aquesta teòrica i futurible subvenció, cobrirà el 80%, el 50% o el 30%?, ens hem de fiar d’una “suposada” subvenció que vindrà “no se sap quan” i “no se sap d’on” després del canvi que ha fet l’Ajuntament al respecte del SICTED? Hi haurà subvenció des d'unes administracions supra-locals que clarament han manifestat la seva intenció d’aturar qualsevol tipus de subvenció?.

I si arriba la subvenció, vos adoneu fins a quin punt hem arribat? S’han de fer mil passes per arribar al mateix punt, és a dir, certificar un servei que sempre ha estat el mateix, el d’oferir el millor servei al turista, i ara la moda d’això és certificar-ho i, per tant, ara té un cost i s’ha de pagar, poc o molt, però s’ha de pagar. Fins a quin punt arribarà el neoliberalisme a les nostres vides?

El SICTED, després de 2 anys implantat a certs negocis locals no ha significat cap millora de gestió interna ni cap canvi significatiu que hagi suposat un estalvi de costos, ni una millora en res. Tal vegada el que realment caldria exigir és que siguin els turistes els que hagin de venir amb un certificat de qualitat mínim.

Una promoció turística inexistent

Una altra demostració de mala gestió o de mentida piatosa de les Administracions amb els ciutadans és el caramel que es va posar damunt la taula quan es va comunicar als negocis turístics que si s’adherien al SICTED, l’Ajuntament o Conselleria de Turisme realitzaria promoció d’aquests negocis a les fires turístiques internacionals.

Ja han passat dues temporades des de la implantació del SICTED i no s’ha realitzat res al respecte. Per trucada telefònica, el tècnic de qualitat de la Conselleria em va comunicar que s’està preparant un estand on la promoció no serà en paper o tríptics, sinó que serà tot en format digital i molt visual, que seria meravellós i gairebé de ciència ficció, però que aquesta iniciativa està en una fase embrionària. En qualsevol cas, aquest canvi és una excusa més perquè la promoció sigui més cara. I la promoció està en una fase primària!, és a dir i xerrant clar que, amb la volatilitat amb què canvien les coses actualment, no ens hauria d’estranyar que finalment no es faci res. Òbviament serà al·legant manca de liquiditat per fer-ho, però mentrestant la tecnoestructura està escalfant les cadires...

Com sempre passa amb les Administracions, tot és poesia i bones paraules, i comprovant els girs que està agafant la gestió del SICTED, un ja es mostra excèptic sobre si es farà res al respecte. Ens hem de fiar de l’administració, a aquestes alçades i més després del succeït amb el SICTED? I si es fa qualque cosa, quin efecte real tindrà per als negocis turístics promocionats? Realment creuen que  aquesta “promoció galàctica i celestial” tindrà efectes positius a les fires, mentre els hotelers venen les seves habitacions al preu més barat possible a turistes que vénen aquí a engatar-se i generar aldarulls al carrer?

Sincerament, crec que la política turística balear, tant d’àmbit autonòmic com a nivell local, s’està obsessionant a actuar constantment sobre l’oferta i actua poc sobre la demanda.  Ha  de ser que entre els polítics i l’empresariat hi ha una certa “por inconscient” a dir-los als mercats emissors que ells també haurien de millorar. Com a bons súbdits, sembla que hi ha una certa predisposició a rebre fuetades i a obeir sempre el senyor.

El SICTED i La Mesa de Turisme, un exemple més de les relacions endogàmiques gabellines

Amb el SICTED també s’ha constituït una Mesa de Turisme on les persones adherides o representants d’associacions es reuneixen per a debatre qüestions turístiques de Capdepera i per tant realitzar propostes que vagin en pro de la millora de la qualitat turística.

Fantàstic. Gran iniciativa. Però, una vegada més, deu ser un mal endèmic incrustat entre la societat gabellina, però resulta que en cap moment, entre els adherits al sistema, se’ns va oferir la possibilitat de formar part de la Mesa de Turisme. Això és fomentar la participació ciutadana? Per què  sempre són els mateixos personatges que acaben formant part dels diversos òrgans que es creen des de l’Ajuntament?.

Resulta que els membres que sí que formen part de la Mesa de Turisme són els mateixos ingredients que sempre estan a totes les salses. Desconec si els mou una certa intenció política, o representen a cada partit polític de manera encoberta amb l’excusa que són els representants d’una associació, o bé els mou un gran “ afany” de “figurera” per tal de sentir-se importants.

Vull recordar que ser president/a d’una associació no implica ser el representant de tot el col·lectiu professional al qual diu que representa. Sembla que la participació ciutadana gabellina, una vegada més, pateix un greu problema d’endogàmia crònica.

Personalment, he pogut comprovar com a altres indrets de les Illes Balears la Mesa de Turisme del SICTED la forma un gran nombre de persones, sense ser cap tipus d’exclusiva de ningú i manco de representants d’Associacions  Fins on jo sé, a Capdepera no existeix cap tipus d’aristocràcia. Però es veu que l’Ajuntament té ganes de tornar a l’Antic Règim, en què li interessa diferenciar entre privilegiats i no privilegiats.

En qualsevol cas, la Mesa de Turisme no està tancada en exclusiva per a aquests agents socials, sinó que era i és oberta a la participació de tots els membres adherits al SICTED. Però sembla curiós i crida l’atenció com l’Ajuntament, ja sigui des de la seva coordinació o des de la regidoria, mai ha proposat o ha informat als membres de l’opció de poder formar part de la Mesa de Turisme, a més de la comunicació del SICTED en les seves fases inicials. I si ho ha fet, jo puc manifestar obertament que ho ha fet de manera selectiva.

De fet, molta gent va saber de l’existència del SICTED des de la plana digital de Cap Vermell. Està bé, és una opció més però no l’única. Amb el desenvolupament de les xarxes socials la comunicació amb el ciutadà és més directe i es pot fer massiva des d'un sol clic. Un gran nombre d’Ajuntaments ja tenen actiu un perfil al facebook. Però això no s’aconseguirà mai a Capdepera mentre persisteixi aquest clima de relacions endogàmiques.

Hi ha nombroses persones que poden o podrien oferir propostes de millora de la destinació, sense  necessitat de ser el president/a d’una associació. Sembla molt estrany que sempre siguin els mateixos els que “copin” tots els òrgans i a més que no hi hagi hagut cap tipus de publicitat i comunicació al respecte, per poder formar-ne part, a la resta de ciutadans i per tant, que la participació ciutadana gabellina sigui transparent i real.

Alexandre Fuster McAlpine,
Diplomat en Turisme, menció en turisme sostenible i destinacions turístiques
Llicenciat en Geografia