Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 3111
Més ètica i més estètica
Miquel Piris




L'editorial de Faxdepera del passat 16 de  novembre parla de persones de Cala Rajada titllant-les de "nacionalsocialistes". Nacionalsocialisme (de l'alemany Nationalsozialismus) és sinònim de nazisme, la ideologia i pràctiques del Partit Nazi d'Adolf Hitler. Un moviment que va acabar amb la mort de més de 6 milions de persones per asfíxia, gas verinós, dispars, ofegament, cops, fam i treballs forçats.  Una manera de fer més propera a la persona o persones que li van rebentar el cotxo a tirs d'escopeta fa uns anys a n'Antoni Palmer per fer-lo callar que de les persones que van recriminar aquest atemptat i li van mostrar la seva solidaritat. Persones compromeses amb la democràcia i la llibertat que mai no han fet servir la violència per defensar les seves idees: només la paraula. Que el que aquestes persones defensen no és la mateixa ideologia que la de l'editor d'aquesta revista està clar. Però això no hauria de ser excusa per insultar i menys fent servir aquesta desafortunada expressió. Estic segur que en Fabio va tenir un lapsus.
Que els nacionalistes espanyols diguin nazis als nacionalistes catalans ho han normalitzat els mitjans nacionalistes espanyols radicals en la darrera dècada amb Jiménez Losantos al capdavant. Però la cosa ve de lluny: ho podeu veure en aquestes caricatures de Francesc Macià, el president que va proclamar la "República Catalana dins d'una federació de Repúbliques ibèriques" unes hores abans que Niceto Alcalá-Zamora proclamés la república des de Madrid. Una persona de tarannà democràtic que ha nascut i/o viscut tota la vida a Mallorca, que veu la discriminació que patim en inversions com les ferroviàries (per posar un petit exemple), que ha vist o patit discriminació per parlar una llengua diferent (ni que sigui per no haver-la estudiat mai a l'escola), hauria de poder entendre molt millor els mallorquinistes o catalanistes mallorquins a diferència del que s'ho mira des de la Meseta o altres indrets a través de mitjans espanyolistes o a través de la informació que difonen els governs del PPSOE. Desgraciadament per aquesta terra nostra, no sempre és així.

En l'editorial hi ha altres incorreccions que no entraré a analitzar a fons. En tot cas, per informar s'hauria de tenir més d'una font, acudir a diferents versions d'una mateixa història i, a partir d'aquests punts de vista, deixar que el lector se'n fes una idea. Les opinions són lliures i els fets sagrats, diuen. Però fer opinió, editorialitzar, amb només una versió dels fets en un poble tan petit havent-hi mail, telefon...fax. Si aquesta informació parcial pot fer més mal que bé a una causa amb la que sembla que l'editor combrega des de fa molts, molts anys,  el que he llegit resulta encara més incomprensible. No hi trob ni l'ètica ni l'estètica.