Imprimeix
Categoria: Un peu per aquesta foto
Vist: 4293


El rovell d'ou o vermell d'ou (Balears) i antigament mujol (i científicament també deutoplasma o vitel) és una part interna dels ous. 

Un rovell d’ou envoltat per la clara és la forma "normal" de presentació, ara bé hi pot haver casos d'ous sense rovell o  amb dos. Els rovells dobles dins un ou passen quan l’ovulació és massa ràpida o quan s’uneix un rovell amb un altre. Aquest tipus d'ous poden ser el resultat de gallines joves encara amb le cicle no sincronitzat. També passa en algunes gallines híbrides

Abans era tota una sorpresa trobar-se un ou de dos rovells. Però quines gallines els fan? Hi ha qui diu que són les velles i hi ha qui diu que són les joves. El cas és que les gallines de s'Alzinar van posar un ou amb tres vermells i  això ja és més excepcional.

A la cultura popular se diu " Fer un ou de dos rovells" quen es fa una cosa extraordinària. També se diu de " Tindre els ous de dos rovells a cada banda" per referir-se a una persona assaonada i tranquil·la


Algunes coses que cal saber de l'ou (ja que hi som):

Quan obrim un ou podem saber si és més o menys fresc mirant com de gran és la càmera d’aire que hi ha en un dels extrems de l’ou. Com més gran és la càmera d’aire, menys fresc és l’ou. També ens podem fixar en el rovell i la clara; com més fresc és l’ou, la clara és més densa i fa que el rovell suri damunt d’ella i quedi centrat al mig de la clara.

Un cop l’ou està bullit també podem saber si és fresc o no per la mida de la càmera d’aire que queda entre la clara i la closca. Com més petita és la càmera més fresc és l’ou.

 Els ous frescos destinats a consum humà es classifiquen, en funció del pes, en 4 categories :

XL: super grans: de 73 gr o més.

L: grans: de 63 gr a 73 gr.

M: mitjans: de 53 a 63 gr.

S: petits: menys de 53 gr.

Per llei, tots els ous que van destinats als supermercats han d’anar classificats, marcats i envasats.

Un ou fresc ha de vendre’s al consumidor en els 21 dies posteriors a la posta, encara que es pot consumir fins la data de consum preferent indicada a l’embalatge, que és 28 dies des del dia de la posta.

L’ou va marcat amb tinta alimentària amb un codi de números i lletres que corresponen a:
Primer dígit: forma de cria de les gallines; les dues lletres següents: estat membre de producció; la resta de dígits: granja de producció;  per acabar també hi ha la data de posta de l’ou.