Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 3259



"Pots enganar a tot el món algun temps.
Pots enganar a alguns tot el temps.
Però no pots enganar tothom tot el temps."
Abraham Lincoln

Fins ara tothom parlava de «això qui ho pagarà?...i altres pixades fora de test», ara tot sembla una cursa per una suposada batalla del relat que tothom negarà però que és més que evident: La nota de premsa al voltant de la proposta de sanció de Costes feta i remesa per l'Ajuntament amaga part substancial del contingut, ja que com podeu llegir se proposa una sanció per uns fets qualificats d’infracció GREU i dona per fet que s'han fet unes obres sense autorització.
Amagar informació la ciutadania, és considerar-nos com a «beneits». En el comunicat també qualifica de perdedors al GOB: «Per tant ha quedat evident la poca fonamentació de la denúncia del GOB» diu el batle. I que tot s'ha fet bé per part de l'Ajuntament, que no hi ha cap error.

Sembla que tot allò del passeig marítim de Cala Rajada és una qüestió d'Estat. Que hi ha una batalla per guanyar el relat. Ja no importen els fets.
Cadascú ho pot contar així com vulgui però quan la notícia no reflecteix la realitat, això té un nom: visió distorsionada o esbiaixada dels fets. Sembla que aquí hi ha l’interès de construir un relat dels fets a mida. De fet, hi ha mitjans de tirada insular que fent el seguiment íntegre de la nota de premsa municipal ni tan sols esmentaren en un primer moment la sanció de 400.000€!
Poca broma. De les majors multes imposades mai per Costes a les Illes. Fins i tot amb els descomptes segueix sent una de les més altes.
També curiosos els dos talls d’IB3:

16-07-2020
Costes permet reprendre les obres del passeig de Cala Rajada
La resolució ratifica la multa contra l'Ajuntament per obres no autoritzades 

Ho paga escoltar les explicacions de la regidora. Així com el comentari de " l’Ajuntament no ha volgut fer pública la quantitat a la que ascendeix la multa".


17-07-2020
Sanció de 200.000 euros per a l’Ajuntament de Capdepera per les obres de Cala Rajada
Es contempla una rebaixa de 80.000 euros si el consistori paga abans de termini


Algú ha vist menció alguna al comunicat del GOB? Què podem pensar rere tanta informació esbiaixada?
Ni comentar el Butlletí Oficial de Capdepera.

Han començat les desqualificacions de tots els qui no segueixen la línia informativa “oficial”, i Cap Vermell està al punt de mira principal. Com moltes vegades sols passar, cal “matar al missatger”, malgrat fins ara Cap Vermell no ha fet cap escrit ni comentari. Ens hem limitat a publicar els comunicats d’uns i d'altres i un resum (sense valoracions pròpies) de l'Acord d’iniciació de l’expedient sancionador de la Demarcació de Costes.

Tanmateix això va per llarg. Pot ser acabi en un contenciós administratiu o en fiscalia. Ja pot haver-hi rebaixes o recursos. Si se confirma la tesis del denunciant que una part de les obres s’han fetes sense autorització o que no s’ajustaven als permisos per les “obres d’emergència”, s’hauran de demanar responsabilitats. I no bastarà un reial “lo siento me he equivocado”.

El propi batle va demanar a l'oposició, en el ple de juny 2020, que si tenien indicis d’il·legalitat que duguessin el tema als jutjats. Si després de les al·legacions i tot el procés administratiu en marxa, es confirmen els termes de l'Acord d’iniciació de l'expedient sancionador de Costes, es a dir, que es demanà permís per a un tram, se li donà i després en van fer cinc vegades més...sabent que no es tenia l'autorització pertinent i que l'havia de sol·licitar, qualque jutge tindrà alguna cosa a dir.

A més si es paguen unes obres adjudicades pel procediment d'emergència (sense treure-ho a concurs) quan les obres de demés no són diguem "presumptament d'emergència"... Com es pot qualificar tot plegat? Per què s’ha actuat així i no seguint procediment i una contractació “normal”? .

El que sembla clar és que al passeig marítim de Cala Rajada han tirat pel dret amb una despesa de més d'1.200.000€ (segons allò aprovat pel ple municipal). Curiosament al cartell informatiu a peu d'obres no posa la xifra de les despeses, ni sols l'aproximada!. Més direm: les obres de remodelació del passeig marítim que faran al final de temporada després de cinc anys de tramitació i que paga Turisme sols pugen a 500.000€, tot plegat ens sembla un despropòsit descomunal. I, ara mateix, l’adjudicació a dit d’aquestes obres a l’empresa que construeix la casa del batle queda en una anècdota.

Cal que tothom hi reflexioni sense apassionament i que reconegui les errades. Pot ser una certa supèrbia ha duit a l’equip executor a una cadena d’errades de la que no serà fàcil sortir.

Si es confirma la sanció i es reitera que han incorregut en una sanció greu, temps hi haurà per parlar de sancions, responsabilitats, indignació i l’escassa autoritat moral davant la ciutadania.

Ara l’Ajuntament, amb el vist i plau dels tots els partits polítics, recorrerà la proposta de sanció. És a dir, renuncia a la bonificació de la sanció proposada seguint els criteris dels tècnics, amb l’argument que el càlcul de la sanció està mal fet i la quantitat ha de ser menor, i que totes les obres fetes tenen permís (és a dir, són d’emergència).

Deixam per les xarxes socials les discussions de si la sanció que pot venir l’ha de pagar el GOB, el batle o els tècnics… Ja sabem que, ara per ara, sempre "paga poble". Pot ser injust però és així.

En aquesta guerra del relat s’ha d’anar amb la veritat pel davant, mostrant les cartes i rebatint amb papers i arguments, i tenim la sensació que l’Ajuntament, dissortadament, no ho ha fet fins ara com ho demostra el seu comunicat. Les ànsies de guanyar el relat no han de dur a fer trampes al solitari amb les cartes marcades. I això val per a tots els actors!.

Sols l'apartat 3 de Costes que encapçala aquest Portalet ja hauria d'haver suposat cessaments o dimissions. Però atorguem la presumpció d'innocència i esperem, sense mentides pel mig, a que l'expedient sancionador sia definitiu. 

Ja veurem com acaba aquest embolic. Ara, dir que tot el mur del passeig marítim de Cala Rajada va quedar afectat per la tempesta Glòria fins al punt de ser un “perill imminent”, resulta mal de creure. I amb això no es posa en dubte la qualitat o la necessitat de l'obra feta, sinó la qualificació com a d’obra d’emergència i la seva adjudicació de forma directa.

Costes recorda al seu escrit  “Que sobre el paseo, junto al hito 581, se ha instalado un cartel informativo calificando estas obras como emergencia para la reparación del paseo y que está autorizado por la Demarcación de Costas”. I, a continuació nega l'existència de dita autorització.

Si és així, com bé deim en bon mallorquí s'agafa primer a un mentider que a un coix.

Idò això!