Imprimeix
Categoria: Portalet
Vist: 3836











Mercat Medieval, llums i ombres








Moltes més llums que ombres, de llarg. Hem viscut la catorzena edició de la gran fira de Capdepera i la impressió general és força positiva. Basta veure i escoltar, en aquesta mateixa pàgina,  les opinions dels visitants entrevistats per IB3, per a copsar com de satisfeta se’n va la gent que visita el nostre Mercat Medieval. Aquesta és una impressió que els que hi hem passat moltes hores hem pogut comprovar personalment.

Després de catorze anys, aquest esdeveniment s’ha consolidat en el calendari de Mallorca com una fita indispensable per a molta gent i el nombre de visitants es manté en nivells molt alts de participació. El dissabte horabaixa i vespre, Capdepera estava col·lapsada i, com vulgarment es diu, no hi cabia ni una punta d’agulla. D’altra banda, i tot i que no s’ha d’abaixar la guàrdia, hi hem detectat escassíssimes transgressions a l’esperit medieval: gairebé no hem vist plàstic, els firaires han presentat uns vestuaris adequats, l’ambientació ha estat acurada i suficient… Finalment, no hi ha hagut incidents significatius i es pot dir que el Mercat Medieval ha conclòs de la millor manera possible. De l’adversitat meteorològica del dissabte al matí, ningú n’és responsable i, passat l’ensurt, tot va rutllar perfectament. Quant a les vendes, les notícies que en tenim també són de caire positiu.

Molt destacable, entre les llums del Mercat, és la implicació dels grups del poble, primer amb una bona participació en llocs de venda. Però, i molt important, com a aportació a la dinamització de la fira, a càrrec de la Banda de Música, Batucap, Batucada de l’Escola de Música, Coral Gabellina, Coral s’Alzinar, Ballet Stylo... A més del pregó, la capella del Castell s'ha revelat com l'espai idoni per a concerts del Mercat. També musicalment, es pot dir que el Mercat Medieval és únic.

Ombres. També. Algunes. En aquest sentit, recollim les queixes que ens han arribat, de gent del poble, des del desig que les edicions futures encara siguin millors, si és possible.

- El Castell, un tema pendent. Hi falta ambientació i llocs de venda. Hi ha poca vida. Se’ns ha suggerit que hauria d’estar bàsicament destinat als artesans i que a aquests se’ls hauria d’estimular econòmicament perquè vénguin a Capdepera.

- El tancament del mercat a la 1 de la nit. La gent jove se’n queixa i argumenta que el renou que s’hi fa, i més si no hi ha activitat musical, no és res comparable amb el de les festes de Sant Bartomeu. O que no és res comparable amb el renou que pateix molta gent de Cala Rajada durant tot l’estiu. Va caure molt malament una mena de toc de queda que es va produir el divendres al vespre.

- Hi ha hagut menys paradetes que altres anys, menys oferta i menys variació, per bé hi ha hagut persones que també ens han dit que aquest mida de mercat és més que suficient. Hi ha moltes – massa? –  paradetes de menjar, però a l’hora de dinar hi havia cua pertot. El carrer Fondo és un tema de debat.

- Tema de preus: davant la contenció d’agunes parades, n’hi ha d’atres (inclosos establiments del poble) que es passen molt.

- Ens han fet arribar queixes de l’actuació de la Policia Local en el sentit d’imposar una gran quantitat de multes per mal aparcament, especialment el dissabte. Si no s’impedeix el pas d’altres vehicles, s’hauria de ser molt curós a l’hora de posar una denúncia en dies com aquests.

Millorar ha de ser una aspiració permanent i, evidentment, hi ha coses millorables. Amb tot, i mentrestant, el nostre balanç és favorable.