Imprimeix
Categoria: Plenaris
Vist: 3783

Resum del Ple Ordinari de l'Ajuntament de Capdepera



Mes de Març de 2011







   El segon punt de l’ordre del dia era referent al plec de condicions de la clàusula que ha de regir la contractació de la piscina municipal, però després de debatre’l, va quedar damunt la taula.

   La regidora d’Esports, Pilar Gasull, va explicar algunes de les característiques del plec:  la durada de la concessió seria de 10 anys prorrogables, tendria un cànon 0, i inclou programes d’inversions inicials i de tarifes. Va explicar que la gestió de la piscina seria compartida entre l’empresa i l’Ajuntament, i d’aquesta manera, el Consistori deixaria personal d’esports a la piscina per evitar més despesa a l’empresa. La previsió de despesa per part de l’Ajuntament seria de 405.700 euros, i els d’ingressos de la piscina, 435.000 euros.
    El PP va explicar que votaria en contra del plec per dos motius: no agraden els preus que s’han posat, ja que “gairebé doblen” els que hi havia a la primera plica, i perquè el PP “aposta per una gestió privada i si no és possible, pública”, però no compartida.
   Iniciativa Els Verds va explicar que l’obertura de la piscina municipal era un dels punts del canvi de batlia i per aquest motiu es van mantenir converses amb la regidoria d’Esports referents a aquest tema. Va afegir que com que la majoria de les piscines municipals tenen un dèficit, aposten per “una gestió pública” perquè l’Ajuntament pot fer-hi front més fàcilment amb el personal que disposa.  La portaveu va demanar que es deixi damunt la taula perquè “l’expedient està incomplet” i tenen dubtes.
   Es Grup també va dir que votaria en contra perquè la gestió compartida no li agrada perquè “serà un focus de conflicte”.
   Pilar Gasull va explicar el per què de la gestió compartida i va dir que al no haver-hi una partida pressupostaria per fer front al dèficit de la piscina, aposten per cedir personal d’Esports i d’aquesta manera minimitzar el dèficit. Va acabar dient que es tornaria a fer una nova proposta.

    El tercer punt de l’ordre del dia era una moció d’EU-Els Verds referent a l’adhesió de l’Ajuntament de Capdepera a la carta de salvaguarda de drets humans a la ciutat i a la xarxa de ciutats i pobles de Mallorca pels drets humans.
   Maria Orts va explicar que la carta està signada per ciutats europees i que recull 28 drets fonamentals. L’adhesió a la carta vol dir que l’Ajuntament tendria una vocació als drets humans i una transparència en la seva gestió. Va exposar alguns del punts que recull la carta els quals el consistori hauria de complir, com donar divulgació, reconèixer la carta a les ordenances municipals, mecanismes de garantia, que podrien ser la mediació de conflictes o la policia de barri. “Demana que es tenguin en compta aquestes coses alhora de planificar la gestió i l’acció política”, va explicar la portaveu d’Iniciativa. També va explicar l’adhesió a la xarxa de ciutats a la qual hi ha 19 municipis de Mallorca inscrits.
   El PP va dir que estava d’acord i que és interessant per l’Ajuntament adherir-se però que ha de ser “un compromís dels partits” dur-ho endavant a la propera legislatura.
   Es Grup va dir que estava a favor i que “és un compromís que s’ha de fer a poc a poc” i s’ha d’anar cap a aqueta línia perquè “és positiu per Capdepera”.
   L’equip de govern també va estar d’acord. Finalment es va aprovar per unanimitat.

   El quart punt era una moció d’Iniciativa-Verds de Capdepera referent a la ratificació i incorporació a la normativa municipal el document de la FEMP Codi del Bon Govern Local.
   El codi de bon govern és un catàleg on diu, entre altres coses i segons va explicar Maria Orts, que s’ha de treballar per fomentar la transparència i la inclusió social, hi ha d’haver un compromís de no acceptar presents, i mesures o millores de democràcia local. “Consideram que és un document que ens ha de fer reflexionar a tots els regidors”, va afegir, i que després d’aprovar-lo “el codi passi a ser normativa municipal”.
   El PP va dir que estava d’acord amb el 90% del text i que votarien a favor perquè era el que havien demanat al transcurs de la legislatura.
   Es Grup va dir que estava d’acord i que s’havia d’aplicar i fomentar la transparència, el diàleg i la participació ciutadana.
   L’equip de govern va dir que estava d’acord amb el conjunt i que era un bona passa aprovar-lo pel funcionament de l’Ajuntament.  Es va aprovar per unanimitat.

   El cinquè punt era la modificació de l’ordenança reguladora del preu públic per la prestació del servei de les escoletes municipals, Eriçons i Es Ferreret. El regidor d’Educació, Rafel Fernàndez, va explicar que el servei de  millora de recollida que contempla les hores de 7-8 i 8-9 i 15-16 i 16-17, tendrà un cost 0.
   El PP va votar en contra perquè el preu de l’escoleta “ha pujat un 50% en aquesta legislatura”. Considera que l’escoleta és un tema social i que s’hauria de plantejar que les despesa de l’educació de 0-3 anys l’assumís el govern. Va dir que no estan d’acord amb una nova pujada de preus.
   Iniciativa-Els Verds va dir que estava a favor de les taxes.
   Es Grup va agrair al regidor d’Educació que cerqués el consens pel plec de condicions. Va dir que el servei de l’escoleta s’ha de cobrir però que no està segur que sigui el millor moment per pujar els preus, per aquest motiu es va abstenir.
   Finalment, 9 vots a favor (equip de govern més Iniciativa), 6 en contra (PP) i una abstenció (Es Grup).



Precs i preguntes

   Els precs i preguntes van començar amb un prec d’Iniciativa-Els Verds perquè l’Ajuntament reguli les antenes de telefonia mòbil del municipi via ordenança municipal i amb consens de les companyies de telèfon.
   A l’hora de les preguntes, va comença el PP que va repetir qüestions demanades en plens anteriors. Es va referir a l’auditoria sol•licitada el febrer del 2010, perquè a l’esborrany dels pressupostos del 2011 no hi ha cap partida assignada. Va fer el prec perquè se n’hi assigni una. També va demanar pel conveni de funcionaris i personal, a la qual cosa el batle de Capdepera va respondre: “Després de mesos aturat, en aquest darrer mes s’ha avançat molt”.
   A la regidora de Medi Ambient va demanar per les campanyes de difusió de la Deixalleria municipal, i dels excrements de cans. Pilar Gasull va respondre que s’ha fet una campanya de la deixalleria juntament amb el porta a porta, i referent als cans, va dir que s’han donat directrius per multar.
   El PP va demanar sobre la regeneració de Cala Agulla i el batle va contestar que “ahir passava per comissió de Medi Ambient a Madrid”. Va continuar amb Medi Ambient per saber com estan els informes del control de qualitat, i la regidora va explicar que ja “estan en funcionament”, “i des del gener, es fa la facturació de l’empresa”.
   Sobre les subvencions del carrer Port i de la TDT, el regidor Sebastià Sureda va comentar que “en principi” es rebran i que de la TDT no són 83.000 euros sinó “uns 40.000”. A més, va dir que es “farien càrrec dels comptadors de GESA de Canyamel, Capdepera i Font de sa Cala”.
   Va demanar sobre el possible trasllat del Jutjat de Pau, i el batle va dir que s’està mirant canviar-lo de lloc però abans passarà per comissió. 
   A les obres d’embelliment del nucli antic fase 2, el PP va voler saber què s’havia trobat, i el regidor Rafel Fernàndez va explicar que s’han trobat restes de sitges, ceràmica del segle XVI i ossos d’animals. Va dir que es farà una “excavació d’urgència” i es continuarà amb les obres. 
   Per acabar va demanar quants doblers es deu als proveïdors i sobre la darrera mesura d’estalvi energètic, que tot i ser “oportuna” no és el moment adequat perquè d’aquí poc comença la temporada turística. El batle va explicar que ara només és una prova per veure si funciona.
   Iniciativa-Els Verds va fer una reflexió i va dir que “en aquestes altures no era necessari fer preguntes”, i va posar exemples de preguntes sense contestar, com el casal de joves, ca’n creu d’inca... Va fer una reflexió del codi de bon govern que es va aprovar minuts abans.
   Es Grup va suggerir aplicar la nova mesura energètica de l’Ajuntament als carrers transversals del passeig de les Atzavares. També va fer ressó de les troballes a les obres d’embelliment del carrer Major.
   Va demanar sobre l’abocador. La regidora de Medi Ambient va dir que encara “no han rebut l’informe de deficiències de la Conselleria”, però que estan pendents del període de garantia perquè “no transcorri cap passa”.
   El portaveu d’Es Grup va fer un prec al regidor de Cultura, perquè hi hagi consens en els trasllats de serveis de l’Ajuntament. Per acabar, va demanar al batle a quantes assemblees de batles havia assistit i que se’ls informés de com han anat. El batle va respondre que ell havia anat a dues i d’altres les havia delegades. Va demanar si el Cap Vermell tendrà sobrecost, entre un 4% i un 5, va explicar el batle; i la darrera preguta va ser quants diners deu l’Ajuntament. 


Departament de premsa
Ajuntament de Capdepera