Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2309


Gran animació en la segona jornada
de festes de Sant Ro
 c



































Per començar, aquesta segona jornada de les festes de Sant Roc va resultar molt més assossegada que la precedent, pel que fa al nombre d'actes. No se n'hauria pogut transferir algun del divendres al dissabte?

Com a aperitiu de la segona jornada festera, la "Factoria de somnis" preparà jocs de platja per als infants a Cala Agulla.



















Sens dubte, el gran acte cultural d'aquestes festes cala-rajaderes haurà estat la presentació del llibre "Vida i costums a Capdepera (1812-1931)", d'Antoni J. Massanet. Aquest gabellí poc conegut, torrer de fars, republicà convençut i progressista (com a tal va patir els rigors del règim franquista), deixà un manuscrit que ara, més de seixanta anys després de la seva mort, ha vist la llum. D'aquesta edició n'ha tingut cura el president de l'Associació Cultural Cap Vermell, Josep Terrassa, que en va fer la presentació el dissabte, en el local de la 3ª Edat "Sol Naixent". L'acompanyaren el regidor de Cultura, Rafel Ferández, i el nét d'Antoni J. Massanet i propietari del manuscrit, Eduard Massanet. Aquest va fer una aproximació a l'aspecte més humà del seu padrí, a anècdotes familiars molt interessants, mentre que en Pep Terrassa en parlava des del vessant d'home públic, implicat en el desenvolupament de Capdepera, poble del qual va haver d'allunyar-se per qüestions professionals però al qual sempre va esmerçar els seus majors esforços. Ens quedàrem amb la sensació de com coneixem de malament la pròpia història, i de com es fa necessari recuperar figures com la d'Antoni J. Massanet per a reconciliar-nos amb el propi passat.

A l'acte hi assistí un públic nombrós que, a més de gaudir de la presentació d'aquest llibre que ara arriba a les nostres mans, va tenir ocasió de refer el passat de Capdepera i Cala Rajada, especialment dels de mitjan segle XIX ençà, i de veure'n imatges entranyables, gràcies a les explicacions de Josep Terrassa.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

El segon acte d'aquesta jornada era, évidentment, més prosaic, però també amb una gran càrrega cultural: el sopar de festes de l'associació de la 3ª Edat de Cala Rajada "Son Naixent". I si li atribuïm un component cultural és perquè, per als mediterranis, el fet de menjar sempre ha estat quelcom més que satisfer una necessitat fisiològica. Asseure's a taula, envoltat d'amics esdevé per a nosaltres un element de socialització de primer ordre. I això independentment del plat que tenguem davant, sempre que els seus components també partesquin de l'element mediterrani que ens caracteritza.

Els de "Sol Naixent" hi esmerçaren un parell d'hores, el dissabte, com ha de ser. I com esperam que continuï essent per molts d'anys.

Image

Image

Image

Image

Des del punt de vista lúdic i de bulla, la revetla n'era el plat fort. Molt d'anys hem hagut de lamentar el poc atractiu de la plaça dels Pins per a vetllades de ball i n'hem hagut d'oferir imatges més aviat depriments. Però, d'uns anys ençà, com hem anat comentant, la "verbena" de Cala Rajada es troba en plena fase de recuperació. És cert que la plaça dels Pins és un espai ample, mal d'omplir, però també ho és que el dissabte presentava un aspecte encoratjador i que el trull no va decaure fins a altes hores de la matinada. Romàntics, Rodamons i Val-9 foren els grups encarregats de posar-hi la música, i tots tres, cadascun en el seu estil, aconseguiren engrescar el públic nombrós que hi va comparèixer. A veure si no decau.  

Image

Image



Image

Image