Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2379

Manuel Fuster Lareu, un pregoner entranyable



                                                      (Fotografies i vídeos de l’acte)


El pregó de Manuel Fuster Lareu, el passat diumenge dia 5, va encetar oficialment les Festes del Carme 2009, tot i que, prèviament, alguns actes s'havien avançat al sus.

En Manolo Lareu ens va sorprendre per la seva capacitat d'improvisació (no duia res escrit) i per la una memòria en plena forma, recordant fil per randa la Cala Rajada de la primera meitat del segle XX. D'altra banda, si ens hi hem referit com a un pregó entranyable, el que hem volgut ha estat posar en relleu que el pregoner, a partir de vivències personals, a vegades anecdòtiques, va ser capaç d'apropar-nos a unes formes de vida, de treball, de relacions socials i de concepte de poble d'un abast sociològic força important.



Image

Per a la gent que, com en Manolo, encara recorda la Cala Rajada preturística, el pregó va ser un viatge pel túnel del temps, de tornada a les arrels. Als més joves, en canvi, les paraules del pregoner els van remetre a imatges gairebé desconegudes, sorprenents fins i tot. Uns i altres, però, vàrem coincidir en el fet que la Confraria havia tingut un gran encert donant la paraula a la veu de l'experiència, com una oportunitat perquè qui encara és capaç de recordar ens pogués rescatar de l'oblit molts d'elements que segurament convendria fixar d'alguna manera si no volem que, d'aquí a poc, l'oblit sigui ja sigui definitiu, irrecuperable.

Image

En un altre ordre de coses, però també d'acord a la tradició establerta per a la vetllada del pregó, la Coral s'Alzinar hi posà una segona part musical que, en aquesta ocasió, podem qualificar de brillant. L'agrupació, dirigida per Elionor Gómez-Quintero, ens oferí un programa de qualitat, resolt sense vacil·lacions: "Insalata italiana", de Genée; "Hymne per a soprano i cor", de Mendelshon; i "Algunas bestias", del Canto General de Pablo Neruda, i música de Mikis Theodorakis. En les dues primeres, Bàrbara Femenies es lluí en el paper solista, mentre que en la tercera va ser Blanca Jungitu la que, amb gran convicció, n'assumí les parts del solo. En aquest darrer cas, a més, la coral va comptar amb el suport d'un grup instrumental integrat per Maria Antònia Gomis, Maribel Lliteres, Miquel Lliteres, Pedro Nebot, Belina Morey i Agustí Esteva.

Image

Image



Tot plegat, com cada any, un excel·lent pòrtic d'unes festes que esperam lluïdes i participades.
Nosaltres vos ho anirem contant.