Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2088

 Després de molts d'anys de degoteig a la baixa, Cala Rajada incorpora una nova unitat de barca del "bou"





L'activitat de pesca d'arrossegament, des dels anys 80 ençà, ha presentat un perfil de reducció d'unitats de la flota que semblava indeturable. Recordem que el port de Cala Rajada reuní, cap als anys 70, una flota que arribà a les 12 unitats. Però, aquell esforç de pesca, especialment amb la incorporació de màquines d'alta potència, acabà per superar el que els biòlegs anomenen el rendiment màxim sostenible. Aquesta situació significa que la pressió sobre els estocs de peix impedeix la reproducció necessària per al seu manteniment i, per tant, aquests estocs comencen a minvar.

Image

Cala Rajada havia arribat, com molts sabeu, a dues úniques embarcacions dedicades a la pasca d'arrossegament, la coneguda popularment com del "bou" (nom amb què es designa el tipus de xarxa que es fa servir): el "Joven Mirmer" i el "Cap Vermell", bàsicament dedicades a la pesca de la gamba. Aquesta situació ha permès, en els darrers anys, que el panorama milloràs considerablement, fins al punt que aquells estocs a què ens referíem  actualment presenten uns perfils de gran estabilitat. També hi ha contribuït, i no poc, una legislació cada vegada més restricitiva quant a horaris de pesca, fins arribar a la supressió d'una sortida més durant els mesos d'hivern i primavera (aquests darrers mesos només s'ha pescat quatre dies per setmana, sense oblidar la gran quantitat de dies de mal temps que han imposat una aturada obligatòria).

L'estabilització de captures és el motiu bàsic, segons que ens explicà el mateix Pere Mercant, que han animat l'empresa Pesqueres Mercant, S.L. (propietària del "Joven Mirmer"), a incorporar aquesta unitat, el "Nuevo Pep Domingo", a la petita flota cala-rajadera. D'altra banda, els Mercant, o els "Castus", com són coneguts per tothom, són gent de mar, pescadors de tota la vida, que desitgen poder exercir la seva professió com feren els seus avantpassats, i precisament per això hi volen incorporar una nova consciència, un nou esperit molt més conservacionista. Han hagut de passar anys fins que una nova barca del "bou" arribàs a Cala Rajada.

Image

En Pere Mercant en serà el patró (en els darrers anys ha comandat el llaüt "Picaseu"), àmb en Joan Ramon Esteva i en Martí Bisellach com a segurs membres de la tripulació.

El "Nuevo Pep Domingo" no és una barca nova, però sí perfectament conservada i que incorpora tots els avenços que en matèria de pesca es poden demanar. La majoria de treballs es fan sota cobert, cosa que els fa menys feixucs.

Image

Els sistemes de navegació i de detecció de pesca són absolutament sofisticats, amb la incorporació de tecnologia digital de darrera generació

Image

Fixau-vos en aquesta pantalla: per mitjà d'aquesta element es pot controlar en tot moment la correcta disposició del "bou", en el fons de la mar.

Image

Des del pont, mitjançant un circuit tancat de televisió, es poden controlar les zones "cegues" de l'embarcació.
Image

En definitiva, una moderna unitat de pesca, en mans de bons pescadors. Des d'aquesta pàgina els desitjam moltes i bones singladures, senyal que les coses es fan bé i que, en matèria de pesca, s'està en el camí correcte.