Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 167



Dia 14 de maig vam assistir a l’exposició “Atalaiant el Canvi” al museu Magdalena Nebot. Es tracta d’un ambiciós projecte educatiu que s’ha implicat una gran part de l’alumnat (més de 250 alumnes), professorat i personal de centre.
 

Parlem d’un treball col·lectiu en l’organització i execució han participat el departament de Plàstica,  les comissions de Coeducació i Medi Ambient, l’alumnat de 4t d’ESO, Batxillerat  i els cicles Formatius AGA i HOT.
 

Així l’IES Capdepera se va convertir en el Museu Magdalena Nebot, que vol retre un sentit homenatge a la pèrdua de na Magdalena, lluitadora incansable pels drets de les dones i la memòria històrica.
 

La visita que realitzarem era guiada per un professor, seguint un itinerari a través de tot el centre, i  constava de dues parts. A la primera una sèrie de maquetes ens mostraren els problemes que ens afecten a les Illes Balears com a conseqüència de la massificació turística. Entre d’altres, el problema de l’habitatge, la massificació de les platges, les construccions que malmeten el paisatge... Convida a reflexionar sobre un model econòmic que provoca desigualtats, manca d’habitatges pels residents, degradació del medi ambient, etc.. En cada un dels muntatges els alumnes ens comenten com s’ha fet i conviden a reflexionar sobre les contradiccions del desenvolupament turístic aquí i ara.




 

Seguint per distintes etapes  o muntatges, van recórrer els passadissos del centre. A cada un de se’n presentà la alternativa que proposa una dona a cada un dels reptes que se plantegen a la humanitat i al planeta. Parlem 10 de científiques i activistes: Rachel Carson, Maria Sybilla, Vandana Shiva, Yayo Herrero, Nemonte Nenquimo, Greta Thunberg, Eangari Maathai, Jane Goodall, Berta Càcers i Fatemah Alzelzela.



Cada de les propostes presenta un muntatge artístic, panells informatius, línia cronològica i biografia, escenografies  i missatges. Dos alumnes plantegen el problema o aspecte que planteja el muntatge i  comenten l’alternativa o treball de la dona protagonista de cada un.


 

La exposició convida a reflexionar sobre els problemes però incidint, amb exemples, en les possibles solucions i incitant al compromís personal.



Aquesta proposta lluny de quedar en l’àmbit escolar ha pretès arribar a la resta d’habitants del municipi, amb visites fora de l’horari escolar per facilitar l’assistència de gabellins i gabellines. Una lliçó dels nostres alumnes per transformar una activitat de l’àmbit educatiu en un procés creatiu, cooperatiu  i transversal que convida a la reflexió sobre la situació mediambiental del planeta i a l’actuació des de l’àmbit local.

Una gran experiència pels qui hem tingut el plaer de visitar-la i, sens dubte pels qui han participat o col·laborat d’una forma o altra per tirar cap endavant amb un projecte tant engescador i complexe com el dut a terme a l’IES Capdepera. 


Unes imatges del procés creatiu:













Enhorabona a tots i totes!