Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 529


Un any més el Portalet del Castell de Capdepera ha estat el punt de trobada per a celebrar el 31 de Desembre. EL senzill acte ha començat amb la penjada de senyera a l’exterior del mur del Castell de Capdepera (roman tancat per aquestes dates) i la benvinguda i breu presentació a càrrec de Miquel Flaquer “Recreo”.
 

Acte seguit na Marigerma Melis ha llegit  el manifest de l’Obra Cultural Balear en defensa del català a Mallorca.
 

En Josep Terrassa (la seva intervenció la publicarem íntegrament en breu)  feu un repàs històric al concepte de nació i enraonà  per defensar la continuïtat del “31 de Desembre” com l’autèntica Diada de Mallorca.

Per acabar els assistents, més nombrosos que en altres ocasions, van brufar amb Herbes de Can Planetes i menjaren pendents. La trobada continuà de forma distesa abans de l’acomiadament amb els desitjos d’un feliç 2024.

L’OCB, l’Associació Cultural Cap Vermell i la Tertúlia Gabellina i Oriental han organitzat l’acte del 31 de desembre a Capdepera.
 

 


MANIFEST DEL 31 DE DESEMBRE DE 2023

Un any més, la data del 31 de desembre ens fa avinent el moment de la fundació del nostre poble. El coneixement del nostre passat històric i la consciència de ser-ne hereus és indispensable per a mantenir la nostra consciència de poble. Som un poble que vol administrar el present i que vol escriure el futur amb les eines i les idees del segle XXI.

L’Obra Cultural Balear ha posat en marxa la campanya “Mallorca diu sí a la llengua”, que agermana la societat civil, els partits polítics i les institucions per aconseguir avenços concrets a favor del català.



Des de les passades eleccions, s’han pres unes iniciatives polítiques que celebram positivament, perquè són unes primeres passes que poden ser positives per a l’ús de la llengua. Ens referim a:

- l’ús institucional del català i altres llengües al Congrés de Diputats.

- al possible reconeixement oficial del català a les institucions europees.

Per desgràcia, les primeres decisions del nou Govern de les Illes Balears, del Consell de Mallorca i de determinats ajuntaments han començat un trist camí de marginació i menyspreu del català.

Això s’ha concretat en mesures lesives per al català a l’administració pública, la sanitat i l’educació. Són decisions que projecten un missatge perniciós sobre la societat: “El català no fa falta, el català fa nosa, el català no és cosa de tots”. 

Davant aquesta política, reclamam:

- Que es consideri que el català és un requisit per fer feina a l’administració i a la sanitat públiques. Només si els treballadors públics saben usar el català, els ciutadans tindran garantit el dret de ser-hi atesos correctament.

- Que s’abandoni qualsevol temptació de dividir l’escola i els centres d’ensenyament en funció de la llengua. Aquestes mesures només produiran segregació lingüística i social.

- Que no es posi en marxa la mal anomenada oficina de llibertat lingüística, que en realitat vol ser un instrument de persecució del català, ja que l’únic propòsit que té és obstaculitzar el bon ús de la nostra llengua a les institucions i a la societat, i instaurar la censura per perseguir els catalanoparlants.

- Que es mantingui el 31 de Desembre, la Festa de l’Estendard, com la vertadera i única Diada de Mallorca Convocam els mallorquins i les mallorquines, independentment del seu origen, i des de la transversalitat política i ideològica, a no quedar aturats ni descoratjats, sinó a actuar...

- per lluitar a favor de la nostra llengua

- per avançar en el seu ús

- per compartir-la amb tothom

- per crear una cultura moderna i oberta al món

- per construir el nostre país

 

Visca Mallorca!

Obra Cultural Balear. Desembre de 2023