Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 782



El mes d’octubre s’han posat en marxa el nou servei de neteja viària que ascendeix a 1.249.499,02 euros anuals. La durada del contracte és de 6 anys. Aquesta xifra suposa un important increment respecte al contracte anterior.  L’increment de la despesa es degut a un augment del cost dels serveis que han augmentat tant els mitjans humans com materials, a l’increment dels costos d’explotació i finançament i per aplicar els nous salaris de personal per adaptar-se al nou conveni col·lectiu d’aquest sector.

Les millors previstes en el servei passen primer per  l’increment del personal i dels recursos materials. S’afegeix una màquina agranadora més. Durant la temporada baixa hi haurà 4 agranadors manuals i 6 en temporada alta. Pel que fa als agranadors amb bufadora, hi haurà 3 agranadors en temporada baixa i 4 en temporada alta, amb dos equips  pels capvespres en temporada alta. Una de les agranadores serà de desplaçament ràpid per desplaçar-se entre les urbanitzacions dels municipi.

Al plec s’han incorporat a nous serveis com són la neteja de les voravies amb una màquina fregadora i la neteja dels trams urbans dels torrents. Hi haurà un equip a disposició  que es dedicarà al desbrossament de la vegetació espontània de les vies i la neteja dels torrents.

Amb el contracte s’inclou l’adquisició i instal·lació de 100 unitats de papereres biocompartides per rebuig i envasos.

Altres millores “estres" són una campanya d’educació i sensibilització ambiental vers els excrements de cans, 20 papereres per excrements de cans i 50 escocells que s’ha  de posar de cautxú.

Cal dir que els nous vehicles i part del material encara no ha arribat.

Per al control de la qualitat de la feina realitzada hi haurà una plataforma informàtica per a fer el seguiment , ja que tots els vehicles durant sistema de localització GPS. A més, l’empresa encarregada de fer el seguiment de recollida de residus farà el seguiment  de l’empresa de neteja. La idea és que se facturi per treball realitzat. “Treball no realitzat, treball no pagat” és el principi bàsic que l’ajuntament de Capdepera ha tingut en compte en el control dels serveis prevists. Es tracta d’un sistema de remuneració de les prestacions basat no únicament en l’import pactat al contracte, d’acord amb els recursos  humans i materials adscrits a la contracta, sinó en la remuneració pels serveis efectivament realitzats.

En cas que els serveis tècnics municipals constatin que no s’ha realitzat una activitat programada per l’adjudicatari no s’inclouran en els costos associats en la facturació del servei, sense perjudici de les sancions que se’n puguin derivar.

Hem parlat amb el regidor de Medi Ambient, en Paulí Faba per valorar el servei prestat aquest estiu i les perspectives del nou servei.

Primer comentàrem la manca de neteja que havia patit el nostre municipi i especialment a Cala Rajada, amb major pressió durant la temporada. Han hagut moltes queixes de manca de neteja i en Paulí ens explica “... el problema que ens vam trobar quan entràrem a governar és que la licitació  de la neteja viària estava fora de termini legal. L’anterior adjudicació era de quatre anys prorrogable a 4 anys més, i ja havia passat el període . Feia dos anys que el contracte estava agafat amb pinces. Quan nosaltres vam arribar ens van trobar que la feina per poder entrar el nou concessionari però entre el dia que s’havia concedit al dia que s’havia de fer efectiu, dia 17 de setembre, hem tingut un impàs que a la empresa concessionària no li podíem exigir tot el que marcava el plec. Hi havia el perill que si pressionaven se poguessin anar i fos pitjor el remei que la malaltia. Nosaltres hem fet un control de la maquinària i del servei per saber si han hagut dies que  les màquines han estat rompudes i hem estat qualque dia que cap màquina agranadora ha funcionat en el municipi. Amb el departament de Medi Ambient hem fet el control exhaustiu de tots aquests dies i l’empresa concessionària ha hagut de fer abonaments de tots els serveis que no s’han fet. Aquesta ha estat la mesura que hem pogut prendre. Aquest control abans no se feia. En aquests tres mesos és l’única pressió que hem pogut fet, si els zeladors comprovaven que la feina se feia se pagava”. La nova concessionària ja funciona plenament, i el control se fa telemàticament per part de l’empresa que ha guanyat la concessió de dur aquesta vigilància. El seguiment se farà amb un sistema semblant al que se du  amb la recollida de fems: “feina que no se fa, feina que no se paga”. Tot estarà controlat per GPS, fins i tot els agranadors manuals. Amb aquesta vigilància podrem ser més eficaços”. 

Ja hem comentat que hi haurà un increment de despeses, però també “...un increment de serveis i s’ha posat més personal i n’hi ha equips a disposició per feines específiques com la neteja de torrents o altres especialitzades. L’increment  també ve motivat perquè s’ha adequat el salari dels treballadors al conveni vigent, perquè abans no hi estava. De les millores en freqüències i de la maquinària podeu consultar les taules que publiquen. Pensem que amb el control en la neteja com se fa amb la recollida de fems, cada mes pot haver un estalvi, en funció dels serveis no prestat, d’entre 5 i 7 mil euros". 

Pel que fa a la valoració del nou  servei ens digué que “ En aquest quinze dies que han passat de funcionament crec que se comença a veure un poc el resultat. L’equip que hi ha a disposició els capvespres ja ha començat a fer feina  i es nota  especialment a Cala Rajada, on teníem el problema més gros i on s’han centrat els esforços. S’estan fent  feina en carrers del centre urbà que no s’han fet net com pertoca durant l’estiu, com ara el carrer Sant Andreu o carrer Menorca”.

Tots sabem que no bastarà netejar més, sinó que el civisme i la col·laboració ciutadana són imprescindibles per mantenir el municipi net. I d’això la ciutadania no estam a l’alçada, de bon matí hi ha bosses de fems als carrers i papereres i si el poble està brut és perquè l’embrutem . Li preguntàrem si estava previst fer alguna campanya informativa... “ estam esperant a veure què passa a Sóller, volem posar més vigilància i insistir que hi ha unes normes i s’han de complir. Per exemple si h ha una norma que diu que hem de tirar els fems a partir de les 8 del capvespre no és normal que dissabte a mig dia hi hagi contenidors plens a Cala Rajada i bosses a fora, vists els punts més conflictius volem posar remei i que els zeladors vigilin els punts estratègics, juntament amb la policia local  per primer avisar i si és necessari sancionar. S’han de prendre mesures, conscienciació sí, però també haurem de fer complir la normativa. L’empresa Gram vigila el porta a porta perquè se faci correctament i pot ser en algunes zones on es fa haurem de posar contenidors cada dos carrers com es feia abans, per exemple a Sa Pedruscada. També tenim punts calents com el centre de Capdepera on hi ha moltes cases vocacionals i no treuen la fracció dels fems els dies que toca i estem preparant unes xerrades amb tots els que tenen habitatge de lloguer, per explicar el sistema de recollida, oferir qualque tipus de contenidor que els seus clients separin els residus i els treguin i dia que pertoqui. Pot ser fer models informació més clars” .

Aquests són els mitjans materials:

Servei

Element

Unitats

Agranadora manual

Tricicle elèctric

5

 

Agranada mecànica

Agranadora (2200)

1

Agranadora (5000)

2

Agranadora desplaçament ràpid (4000)

1

Bufador elèctric

4

Aigua a pressió

Baldejadora (aigua a pressió)

1

Fregadora

1

Buidatge de papereres

Camió caixa oberta

1

 

Equip a disposició de l’Ajuntament

Camió caixa oberta

1

Desbrossadora

2

Moto-serra

1

General

Furgoneta

1

 Contingut
Les freqüències es resumeixen en aquesta taula 

 

Servei

 

Zona

Freqüència

Temporada alta

Temporada baixa

 

Agranada manual

Capdepera

7 dies/ setmana

7 dies/ setmana

Cala Rajada (1)

7 dies/ setmana

7 dies/ setmana

Nuclis costaners (2)

7 dies/ setmana

3 dies/ setmana

 

Agranada mecànica

Capdepera

4 dies/ setmana

3 dies/ setmana

Cala Rajada

7 dies/ setmana

3 dies/ setmana

Nuclis costaners

6 dies/ setmana

3 dies/ setmana

 

Aigua a pressió

Cala Rajada (centre)

6 dies/ setmana

3 dia/ setmana

Passarel·la Canyamel

1 dies/ setmana

1 dia/ setmana

Mercat Capdepera

1 dies/ setmana

1 dia/ setmana

Equip disposició Ajuntament

Tot el municipi

5 dies/ setmana

5 dies/ setmana

Buidatge papereres

Tot el municipi

7 dies/ setmana

3 dies/ setmana

Reforç buidatge paperes

Tot el municipi

7 dies/ setmana

 

  1. Cala Rajada inclou els nuclis de Cala Gat, Els Pelats, Cala Lliteres, Cala Agulla, Es Putxet, Son Moll de Dalt, Son Moll de Baix, Es Fangar, Son Bessó, Sa Pedruscada i n’Aguait.

2. Formen el grup denominat nuclis costaners: Cala Mesquida, Es Carregador, Sa Font de sa Cala, Cala Provençals, Canyamel, Costa de Canyamel, Talaia de Canyamel (sector7) i Coves de Canyamel (sector 8)