Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1475
S'han pescat algunes llampugues veritablement molt grans, alguna de fins a 18-20 quilograms.

 

La temporada de la llampuga començà, com és  habitual, el dia 26 d’agost,  poc després de Sant Bartomeu i l’acabament ve marcat per la disminució de les captures, no hi ha cap data límit. Si deixa d’haver llampuga els mateixos pescadors donen per finalitzada la temporada, per tant varia d’un any a l’altre.

Pel que fa a la flota, ha passat de 7 barques que l’any passat pescaven llampuga a Cala Rajada a 6 barques enguany. Això suposa que l’any passat hi havia més barques per això hi ha més “andanes”, una línia imaginària que va de terra cap a la mar. Així els pescadors se posen d’acord entre ells  per posar “els capcers” allà on més els convé. Enguany hi ha andanes més enfora, perquè, diuen el pescadors, que a més fondària hi ha més llampugues.

Al mes d’agost la temporada va començar prou bé, les captures arribaven fàcilment al cupo per barca que és de 30 caixons, que suposa un 150 quilograms per barca i dia de pesca. Les primeres llampugues no eren massa grosses però pescaven prou.

Així com anava avançant la temporada els pescadors s’han adonat que les llampugues capturades eren de cada vegada més grosses, se suposa que troben més menjar i engreixen més ràpidament. Ara per ara, les llampugues que se pesquen a les nostres aigües són grosses, però enguany s’han pescat algunes especialment grosses (com podeu veure a les imatges). Però no hi ha tanta quantitat com a finals d'agost i fer el cupo per barca costa més. Abans sortien a les 4h o les 5h de la matinada i a les 9h o les 10h ja podien tornar perquè havien arribar al cupo, i inclús avançaven el cupo un dia i l’endemà descansava la tripulació.

Ara mateix solen fer la part de fora, ben enfora, pel dematí (a una o dues hores de camí, on hi ha molta fondària) i el capvespre fan més en terra, a prop de la costa, a poc temps de camí. Així acaben de fer el cupo de 150 quilograms per barca.



El preu ha oscil·lat entre un que consideraven normal per anar pujant. Se queixaven, els pescadors, que a la venda al públic, especialment els supermercats, venien la llampuga a 10 o 11 euros i a ells se la pagaven entre els 7 i 9 euros. Hi ha una diferència entre el preu de venda i el que reben els pescadors.

Aquestes llampugues tan grosses generalment no se venen els mercats, sinó que se deixen reservades per alguns client que volen fer qualque plat especial com la “llampuga marinada” ja que tenen els filets (lloms ) molt grans i rendeix molt més, perquè la tara se redueix i s'aprofiten millor. Aquestes llampugues poden arribar als 18- 20 quilos .