El Govern, l'Ajuntament i la família reten homenatge a Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer, víctimes de la repressió franquista.



El Govern de les Illes Balears i l'ajuntament de Capdepera ha participat aquest dissabte en l’acte de comiat de les restes de Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer, conegudes com les roges del Molinar i assassinades la nit de Reis de 1937, víctimes de la repressió franquista. El matí s'ha fet un acte al conservatori de Palma i l'horabaixa al teatre de Capdepera s'han lliurat les restes a les famílies i portades al cementiri on s'ha fet el darrer reconeixement a Catalina Flaquer Pascual i les seves dues filles, Antònia i Maria Pascual Flaquer, conegudes com les “Roges del Molinar”-

Els seus cossos han estat identificats aquesta mateixa setmana, després que el mes d’octubre s’aconseguís identificar l’activista i sindicalista Aurora Picornell, assassinada amb elles durant una treta de la presó de dones de Can Sales. Fins ara, no s’havia pogut confirmar genèticament la seva identitat, tot i que se les considerava identificades per informació historiogràfica que permetia fer una identificació de grup, però finalment la identificació de l’ADN de la petita de les germanes ha permès que totes les roges del Molinar hagin estat biològicament identificades.


L’acte, celebrat al teatre municipal, ha tingut lloc després que aquest dematí es retés homenatge a les roges del Molinar i a Belarmina González, Aurora Picornell i Gabriel Picornell en un acte al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. 

A Capdepera hi han participat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Sectors Productius, Jesús Jurado; el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera; el batle de Capdepera, Rafel Fernández; la presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, i els familiars de les roges del Molinar.




La presidenta Armengol ha reivindicat la figura de «tres dones que foren cruelment assassinades simplement per ser dones que lluitaven per la democràcia i defensaven els valors que ens fan ser més dignes». Francina Armengol també ha explicat que «en aquests vuit anys hem fet moltes coses, com recuperar ja 241 cossos o certificar centenars de persones com a víctimes de la repressió i el franquisme», però «hem de mantenir el compromís de continuar endavant».






Jurado ha afirmat que «la democràcia no és només votar en unes eleccions. També és respectar els drets de les víctimes del franquisme, i també ho és honorar i recordar a les persones que foren i que són els nostres referents democràtics. Referents com na Catalina, na Maria i na Antònia, assassinades pels falangistes, per ser comunistes, antifeixistes i per defensar a la classe treballadora. No les hem oblidat, i ara i sempre les tindrem amb nosaltres».

La presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, va destacar que  «no és un dia trist, és un dia per a celebrar i un dia per a recordar». «Avui només puc dir gràcies, la memòria d'aquestes tres dones, la incorporam al nostre present i la tramitarem al nostre futur»




Magdalena Nebot, premi Cap Vermell 2019, va explicar la seva vivència en primera persona de quan tenia 3 anys. I tots els qui parlaren remarcarem la importància d'aquest acte de justícia i reposició. Un acte d'homenatge on hi havia molts polítics, els familiars i poca gent del poble.





La coral s'Alzinar i el duet musical Vaivé han representat diverses peces musicals.





El moment més emotiu ha estat quan les famílies retiraren les restes per portar-les cap al cementiri.





Avui Capdepera repara i exhuma ferides antigues. Avui som millors com a poble.

















Les roges del Molinar van ser trobades el 2021 juntament amb Aurora Picornell al cementeri de Son Coletes, a Manacor, en el marc dels treballs de la segona fase d’excavacions i d’exhumacions del cementeri de Son Coletes, dins el tercer Pla de Fosses del Govern (2020-2021), i s’han identificat recentment. 

Gràcies als diversos plans de fosses impulsats pel Govern, ja se n’han obertes 21, que han permès exhumar 241 persones, identificar-ne 52 i retornar-ne 35 a les seves famílies, a les quals, a partir d’avui, se sumen Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual Flaquer, Maria Pascual Flaquer, Berlamina González, Aurora Picornell, i el seu pare, Gabriel Picornell.




Antònia Pascual Flaquer

Antònia era la major de les germanes conegudes com les roges del Molinar i treballava brodant a la Casa Singer, situada a la plaça de Cort. Tota la seva família estava adscrita al Partit Comunista, també el seu company Luis Montero, que també va ser afusellat.

Antònia havia participat en diversos mítings. Un d’aquests mítings, al qual va anar amb sa mare, va ser en commemoració del Dia de la Dona Treballadora que va tenir lloc al barri de Santa Catalina el 8 de març de 1936.

Se la coneixia com una persona amb «molta embranzida». Havia estat empresonada el 1934 arran de la Revolució d’Octubre. Ja el 1936, després del cop d’estat, Antònia va desaparèixer els primers dies, però finalment va ser detinguda i conduïda a Can Sales (Palma), on es va reunir amb la seva mare i la seva germana Maria.

Va ser afusellada el 5 de gener de 1937. Tenia 28 anys.

Maria Pascual Flaquer

Maria també va començar des de jove a participar en les activitats socials i culturals del seu barri i a escriure articles a La nostra Paraula, el periòdic editat pel Partit Comunista de les Illes Balears. Era modista i treballava per a la botiga de confecció Sant Antoni a la plaça d’en Coll de Palma.

Estava casada amb Josep Julià, dirigent de les Joventuts Comunistes, amb qui va tenir una filla, Natàlia.

Va ser empresonada el 1934 amb dues altres dones comunistes per haver protestat contra la detenció dels seus companys durant la Revolució d’Octubre i la vaga general convocada a Palma.

Posteriorment va participar en la Massa Coral Antifeixista, creada pel Socors Roig Internacional amb la finalitat d’organitzar actes per a la recaptació d’ajudes per als presos, represaliats i les seves famílies.

Va ser afusellada el 5 de gener de 1937. Tenia 23 anys.

Catalina Flaquer Pascual

Natural de Capdepera, la mare de les roges del Molinar, Catalina Flaquer, també coneguda com a Catalina Torreta, estava separada, tenia tres filles i un fill i treballava fabricant senalles a la seva casa del Molinar.

Era una activista política del Partit Comunista. Va ser empresonada i torturada per no voler revelar on eren les seves filles, Antònia i Maria, també militants del Partit Comunista, que finalment van ser descobertes i tancades a la presó de Can Sales.

Va ser afusellada al costat de dues de les seves filles el 5 de gener de 1937. Tenia 57 anys.