Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 770
Un grup d'alumnes de l'IES Capdepera participaren en l'activitat, a la que també assistí la presidenta del Govern, Francina Armengol



Dimecres, 9 d’octubre, va haver una alliberament de tortugues de terra al centre d’Interpretació del Parc de Llevant a s’Alqueria Vella. A l’acte va participar la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el batle d’Artà, Manolo Galán; la regidora de Medi Ambient de Capdepera; i un grup d’alumnes de l’IES de Capdepera, que feia una activitat d’educació ambiental.

Le presidenta, acompanyada de les autoritats, va fer una visita a les instal·lacions de s’Alqueria Vella. El Director del Parc va explicar, davant una maqueta del parc, els aspectes positius de la futura ampliació del Parc de Llevant. Na Cati Piris, per la seva banda, va comentar el projecte que es fa juntament amb l’Associació Art de la llata, per potenciar aquesta artesania i l’èxit de participació de les trobades per aprendre.



Ja a l’exterior, la presidenta saludà al grup d’estudiants i conversà a amb ells.



Després van haver uns breus parlaments de Francina Armengol, Miquel Mir i la representant a les Illes Balears de SEO/BirdLife, que van presentar el llibre “Raffaella”  dedicat a les tortugues en captivitat.



Per acabar l'acates, alumnes i autoritats van alliberar les tortugues.





Els periodistes assistents van aprofitar per fer algunes preguntes a la presidenta del Govern Balear.



Aquest és el comunicat del Govern Balear amb les declaracions de les autoritats, entre les que cal destacar que el Govern preveu que durant el primer trimestre del 2023 s’aprovi l’ampliació del Parc de Llevant:



El Govern preveu culminar l’ampliació del Parc Natural del Llevant el primer trimestre de 2023

L’espai natural protegit multiplicarà per deu l’extensió i incorporarà les finques públiques de Son Real i Es Canons

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han participat en una amollada de tortugues de terra al Parc Natural i han presentat un còmic que s’ha editat per conscienciar sobre aquesta espècie protegida 

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han anunciat que tenen previst «que l’ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant sigui una realitat durant el primer trimestre de 2023», en el marc de la presentació del còmic “Raffaela. Confinada sense motiu”, un còmic editat pel Servei de Protecció d’Espècies i SEO/BirdLife amb l’objectiu d’incrementar la conscienciació sobre la necessitat de preservar les tortugues de terra al medi natural.

Mir ha recordat que les dues espècies de tortuga de terra (Testudo graeca i Testudo hermanni) presents a les Illes Balears estan protegides i n’està prohibida la tinença. La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és present a Menorca i a Mallorca, on la distribució es concentra sobretot a la zona sud i est de l’illa. Està catalogada en règim de protecció especial en el Catàleg balear d’espècies amenaçades. Mentre que la tortuga mora (Testudo graeca) es troba en perill i només viu al sud-est de Mallorca. En ambdós casos, la recol·lecció furtiva i el comerç il·legal representen un dels principals problemes de conservació.

La publicació ha estat editada pel guionista Pedro Esparcia i el dibuixant Luis Resines, conegut com a Pelopantón, amb el suport tècnic del Servei de Protecció d’Espècies i SEO/BirdLife.


El missatge de l’obra se centra a recordar què cal fer si ens trobam un animal en perill, ja que és vital per contribuir a la seva conservació. En cas de trobar una tortuga, cal identificar-la i comprovar si necessita ajuda. En cas de descartar-ne una lesió, s’ha de mirar si hi ha perills al voltant (com carreteres, que estigui a prop de cans amollats o devora maquinària agrícola) i deixar-la en un lloc segur. En cas de dubte, es pot contactar amb els telèfons del Servei de Protecció d’Espècies o amb el COFIB: 608 87 52 44 i 607 55 40 55.


«La tortuga de terra és una espècie que, malauradament, sovint s’ha associat a la condició d’animal domèstic quan el cert és que és una espècie protegida i, per tant, estam obligats a garantir-ne la conservació», ha assegurat Mir, el qual ha afegit que «sens dubte, la millor garantia per a la conservació és deixar-la viure al medi natural».


L’ampliació del Parc Natural del Llevant serà una realitat el primer trimestre de 2023

La presentació del còmic ha finalitzat amb l'amollada de 83 tortugues al Parc Natural de la Península de Llevant que, aquest dimecres, ha celebrat el 21è aniversari. En aquest sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que l'ampliació de la protecció d'aquest indret en la qual treballa el Govern estarà enllestida a començaments de l'any que ve.

"Podem comprometre que el primer trimestre de 2023 veurem efectiva l'ampliació del Parc Natural del Llevant, tal com ens vam comprometre en el pacte de governabilitat i amb els electors i electores", ha declarat Francina Armengol. L'ampliació del Parc Natural de la península de Llevant multiplicarà per deu l'extensió protegida, que passa de les 1.658 hectàrees actuals a les 17.112 hectàrees, 15.454 més. D'aquestes, 10.918 corresponen a superfície terrestre i 6.194 a superfície marina.

Amb aquesta fita, s’incorporen al parc espais emblemàtics com la finca de Son Real, adquirida amb doblers de l’ecotaxa, o des Canons, adquirida amb l’impost de turisme sostenible. A més, l’ampliació suposarà una protecció màxima de 116 hectàrees de sistemes dunars en indrets tan importants com Cala Mesquida, Cala Torta o Cala Agulla.


La península de Llevant de Mallorca constitueix un dels espais naturals més singulars i interessants de les Illes Balears a causa de la presència d’una gran diversitat d’hàbitats en un espai relativament petit, on conflueixen una zona muntanyosa i costanera amb nombrosos endemismes botànics i amb un important patrimoni etnològic. S’hi troben també nombrosos hàbitats mediterranis, com alzinars, ullastrars, pinars, penya-segats marins, sistemes dunars i zones humides associades a torrents, i el mateix entorn marí, els quals, combinats amb els extensos ecosistemes agraris creats per l’activitat agrària tradicional al llarg dels segles, configuren una bona representació de la costa mallorquina, la muntanya balear i el manteniment de les activitats tradicionals de l’illa.

"D'ençà que governam, hem intentat fer d'aquesta política ambiental una prioritat, augmentant primer de tot les plantilles i intentant mantenir els llocs de feina, fonamentals per continuar protegint espais naturals com aquest, amb l'objectiu de conservar la nostra biodiversitat davant el canvi climàtic", ha conclòs la presidenta del Govern.

Actualment, les Illes Balears tenen 470.623 hectàrees protegides: 156.935,91 terrestres i 313.684,51 marines. Són, en total, 180.611,23 ha protegides més que el 2015, increment que equival a la meitat de l'illa de Mallorca.