Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 713
A 1 de juliol registrava 34 "nits tropicals" (quan la temperatura no baixa en tot el vespre de 20ºC)


Que a l'estiu fa calor és una obvietat. Que els vespres d'estiu no refresqui és un fet relativament recent i que cada any augmenta. La curiositat afegida és que sia Capdepera el municipi on, dia a dia, es registri la temperatura mínima més alta, es a dir, on fa més calor els vespres. 

Quin és el motiu d'aquest "escalfor nocturna" a vorera de mar? Les nits en general són més caloroses ara que abans; sí. Aire càlid, pols del nord d’Àfrica i la mar molt calenta...també, però perquè Capdepera és el lloc on fa més calor els vespres?
Qualque meteoròleg ens ho hauria d'explicar.

Nosaltres sols podem replegar registres i exposar-los. De fet moltes d'aquestes nits tropicals ja han passat a la categoria de "nits tòrrides", que són aquelles en què el termòmetre no baixa dels 25ºC. 



El fet de patir una nit tòrrida el mes de juny no és habitual a les Balears. De fet no era un fet habitual ni en l’estiu de ple fa poques dècades. En poc temps, i dins un escenari d’escalfament global, ha passat de ser un fet estrany i lligat a les puntes de calor a ser un fet més recurrent.

Als anys 80, a l’estació de Porto Pi, hi hagué un total de 17 nits de mínima igual o superior a 25ºC. Als anys 90 ja en foren 27 i, en la primera dècada del segle XXI, un total de 55. Finalment, en la dècada 2010-19 n’hi hagué fins a 64.

Aquesta mateixa tendència s’ha observat a altres estacions de la xarxa principal d’AEMET, com els Aeroports de Maó, Palma i Eivissa. A Maó s’ha passat de 2 nits tòrrides als anys 80 a 11 entre 2010 i 2019. Al de Palma, d’ 1 a 7. I en el cas d’Eivissa, de 21 a 39.

No només s’ha fet més recurrent sinó que a més ha ampliat la seva distribució anual. Als anys 80 a cap estació s’havia mesurat mai una nit tòrrida fora dels mesos de juliol i agost però als anys 90 comencen a aparèixer els primers casos en un mes de setembre i amb la famosa ona de calor de l’any 2003, els primers casos en un mes de juny.



Si algú ens pot donar llum a aquesta qüestió li estarem molt agraïts.