Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 880
Segueix la II Setmana de la Llata amb les mostres als mercats d'Artà i Capdepera, la jornada al Parc de Llevant i la conferència "Els teixits de fibres vegetals"



 

Dins dels actes programats per la II Setmana de l'Art de la Pauma, hi ha les mostres que fan les artesanes als mercats. 

Dimecres van visitar el  mercat de Capdepera per mostrar al públic tot el que fan. Capdepera és un poble on la llata no necessita presentació, doncs se té constància documentada des del S. XVI i perque aquest art tradicional va sustentar durant molts anys bona part de l'economia del poble.

Malgrat tot, el caire turístic del municipi fa que la llata pugui traspassar fronteres i donar-se a conèixer als visitants estrangers.

Durant el matí molta gent s'ha acostat a la paradeta, ha mostrat el seu interès i han pogut gaudir de l'experiència de veure les artesanes en el procés d'elabotació de la llata "in situ".


Dimarts la paradeta d'Art en pauma es va muntar al mercat municipal d'Artà per donar a conèixer aquesta artesania tan nostrada.  A Artà, la llatra és una activitat molt popular, i això ha quedat demostrat en l'allau de gent coneguda del poble que ha passat a visitar la paradeta i a compartir records de les seves històries familiars, on la llatra tenia un protagonisme important.



Com ja informàrem, dissabte dia 2 de juliol, la mostra va ser a la pèrgola de la plaça Castellet i supossà l'inici de les II Setmana de l'Art de la Pauma.
 

Dimecres va tenir lloc un taller del procés de la llatra al Parc de Llevant. 

Dijous, 7 de juliol, Pere Cortada va fer la conferència "El teixit de fibres vegetals. Passat, present i futur"  en el teatre d'Artà. I començà amb aquest bell recordatori:

Quan compres un objecte fet a mà,
estàs comprant molt més que un producte,
estàs comprant hores d'experiments i fracassos,
estàs comprant dies, setmanes i mesos de feina.
No compres una cosa qualsevol,
estàs comprant un bocí del cor d'una altra persona.



Parlà de la revolució que suposà la corda per a la humanitat i situà al voltant de 40.000 a C les darreres troballes científiques del teixit de fibres vegetals al Caucas (Geòrgia). Destacà que el teixit de fibres vegetals es fa a tot el món. en una exposició plena d'anècdotes.

Acabà dient que lluny de desaparèixer, aquests objectes duen camí de convertir-se en elements de luxe. A partir de que cada objecte és únic i irrepetible i te unes característiques molt especials. Per això els dissenyadors de moda li atribueixen un valor afegit. Cortada pensa que l'obra de pauma hauria de ser un objectiu estratègic dels municipis d’Artà i Capdepera. Plantejà que l'obra de pauma hauria de ser declarada BIC, bé d'interès cultural, ja que l’obra de pauma és tradició, és patrimoni, forma part de la nostra identitat com a poble, de la nostra cultura i del nostre imaginari col·lectiu. Protegir i difondre aquesta tècnica tradicional i artesana que te un alt valor patrimonial i ha de ser feina de tots. Destacà i agraí la importància de l'associació Art de la pauma en aconseguir aquests objectius ja que és un llegat que hem de deixar a les futures generacions. 




Recordem que divendres tindrà lloc la gran FIRA NOCTURNA de pauma, música, cerveses I tapes de les 18 h ales 22 h al carrer Fondo de Capdepera.

Programació de la Fira Nocturna:

18,30: Acte de reconeixement a ses dones de la llatra amb la xaranga els esparralls

20,00: 3 guitarres fan una vetlleria

21,00: Onades

22,00: Finalitza la Fira