Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2007



A la platja de Cala Millor s’ha presentat el moviment S.O.S. Turisme, amb la lectura del manifest a càrrec de representants d’empreses i treballadors del sector turístic. Aquesta iniciativa va sorgir inicialment de la recentment creada Associació Empresarial Llevant, però ha estat assumida per la Federació Hotelera de Mallorca i  la CAEB, per tant compta amb el suport de més de 30 organitzacions empresarials de Mallorca. S’espera que altres associacions empresarials de les Illes s’afegeixin i hi ha contactes amb organitzacions del sector turístic de ls Illes Canàries i altres zones turístiques d’Espanya.

El cert és que la proposta ha rebut molt de suport de les associacions, empresaris i treballadors del turisme, comptant amb una ampla representació dels empresaris del nostre municipi.

A Capdepera, especialment a Cala Rajada, s’ha fet visible a les façanes d’hotel, restaurants, bars i moltes botigues i cases particulars. A les imatges que il·lustren l’article podeu veure algunes de les  pancartes penjades als establiments hotelers i  negocis relacionats directa o indirectament amb el turisme.

Durant l’acte els portaveus van començant comentant l’origen del moviment “ S.O.S. Turisme és un moviment social i empresarial que neix de la reivindicació transversal de tots els implicats en la carena de valor turístic”.

En el manifest se comentà  l’efecte del coronaviurs en les persones i la crisi econòmica que ha provocat, s’estima que el PIB de les Illes ha minvat un 25% “ Pràcticament tota l’activitat econòmica es troba paralitzada i l’activitat turística està tancada”.

El sentiment generalitzat de treballadors i empresaris turístics és d’abandó, per tant el moviment S.O.S. Turisme pretén ser un crit llançat a totes es administracions. Les mesures temporals de protecció preses quedaran en gests davant les dimensions de la crisi que vivim.

Reclamen plans de xoc efectius amb caràcter urgent en matèria econòmica i gestió sanitària.

Resumidament fan les següents peticions:

  1. Assumir immediatament que la crisi requereix unitat, línies clares d’actuació, transparència, decisions col·legiades i prioritzar mesures amb els objectius de controlar la pandèmia i recuperar l’economia.
  2. Prioritzar la salut.
  3. Plans d’actuació entre el Govern de les Illes Balears , sectors empresarials, agents socials i experts per transitar adequadament per les fases de resistència, recuperació i reorientació.
  4. Articular un pla de rescat del sector turístic.

Per acabar van manifestar el seu compromís d’actuar fins aconseguir que les seves peticions siguin escoltades i s’articulin mecanismes efectius i ràpids per aconseguir els objectius plantejats.

 A sota us  transcrivim el manifest llegit  (complet) a l’acte de presentació.

 

Bon dia a tots i gràcies per la vostra assistència a aquesta presentació.
Us agraïm que guardeu les mesures de distància social i ús adequat de la mascareta durant tot el temps.
Iniciem l'acte amb la lectura d'un manifest a càrrec de representants d'empreses i treballadors del sector turístic.

S.O.S TURISME ÉS UN MOVIMENT SOCIAL I EMPRESARIAL QUE NEIX DE LA REIVINDICACIÓ TRANSVERSAL DE TOTS ELS IMPLICATS EN LA CADENA DE VALOR TURÍSTIC.

La pandèmia mundial provocada pel coronavirus ha tingut, i continua tenint, unes seqüeles dramàtiques en la salut de milers de persones. La crisi sanitària també ha tingut com a conseqüència una crisi econòmica mundial amb un impacte sense precedents.

A l'arxipèlag balear ha provocat una caiguda de l'PIB superior a l'25%, 5 vegades més gran que la soferta en la crisi anterior en 2009. Pràcticament tota l'activitat econòmica està paralitzada i l'activitat turística està tancada amb pany i clau, resistint com pot a base de insuflar-li glopades intermitents d'oxigen que, ara per ara, són absolutament insuficients i ens condueixen a l'asfíxia.

Vivim aquesta situació de forma molt angoixant, per la seva excessiva durada, per l'aplicació de mesures erràtiques i perquè a la nostra malmesa economia i a les empreses, també malaltes de gravetat, no se'ns aplica un tractament sinó que la sordesa persistent de les administracions, ens aboca, en el millor dels casos, a les cures pal·liatives.

Fruit d'aquesta desesperant situació s'ha anat generant un sentiment d'abandó i impotència entre treballadors i empresaris que no només veiem esfumar-se la possibilitat de reiniciar l'activitat turística, sinó també com perillen les nostres empreses, el nostre patrimoni, els nostres llocs de treball ...

Aquest sentiment col·lectiu sorgeix i es fa visible amb el moviment S.O.S TURISME, un crit d'auxili llançat a totes les administracions de tots els nivells competencials.

Des de fa mesos, les patronals i agrupacions treballem formulant propostes per mantenir viu el teixit empresarial i evitar la destrucció d'ocupació. Com a resposta es van articular mesures temporals de protecció que han ajudat però que, davant les dimensions del que estem vivint i el que s'acosta, podríem dir que es quedaran en gestos.

El que es necessita en matèria econòmica va en estreta correlació amb el que també requereix la gestió sanitària: plans de xoc efectius amb caràcter urgent.


Els que donem suport al moviment reivindicatiu social i empresarial S.O.S TURISME, plantegem a totes les administracions competents i persones amb responsabilitat de govern les següents peticions:

1. ASSUMIR de manera immediata que una crisi d'aquesta envergadura requereix unitat, línies clares d'actuació, transparència, decisions col·legiades i prioritzar les mesures amb els objectius de controlar la pandèmia i recuperar l'economia per no aprofundir en la crisi social.


2. PRIORITZAR LA SALUT: cal prestar especial atenció als col·lectius de treballadors sanitaris i de serveis assistencials que estan en primera línia lluitant per salvar vides, exhausts física i emocionalment i, en molts casos, amb falta de mitjans humans i materials que els permetin afrontar aquesta situació.

Reivindiquem una política sanitària que no vagi a batzegades, que faci ús de tots els recursos possibles tant públics com privats, que continuïn realitzant els cribratges massius a la població i els rastrejos siguin eficients per tallar cadenes de contagis.

A més, instem a comunicar el pla de vacunació a desenvolupar a les Illes Balears i anunciar quins col·lectius seran vacunats després de les persones considerades de risc i vulnerables, exigim el lliurament de més dosis de vacunes perquè es faci una campanya intensiva que immunitzi a l' 70% de la població abans de l'estiu.

Cal insistir als negociadors del govern espanyol a la Unió Europea perquè defensin la creació d'un sistema que acrediti la vacunació i sigui reconegut entre països a efectes de facilitar la mobilitat. Així com disposar de punts reforçats de control d'accés de passatgers amb les proves diagnòstiques pertinents mentre sigui exigible la seva presentació en els ports i aeroports.  



3.Traçar els PLANS D'ACTUACIÓ entre el Govern dels Illes Balears, els sectors empresarials, agents socials i prestigiosos experts per transitar adequadament per les fases de resistència, recuperació i reorientació.

Lamentablement, encara no hem aconseguit superar la primera fase i els recursos de les empreses ja estan al límit, havent de fer front a una enorme càrrega fiscal i sense possibilitat de generar ingressos per la falta d'activitat.

Recordem que en moltíssims casos les empreses estan tancades des d'octubre de 2019.

Hem anat navegant entre ERTES, PCR, protocols, restriccions de mobilitat, reducció d'aforaments, tancaments temporals, tímides obertures, i tancaments totals. Sens dubte, amb aquest panorama, la notícia de les vacunes ens va fer tenir esperances a tots, però la gestió que veiem i la debilitat de la Unió Europea davant les empreses farmacèutiques ens ha fet baixar ràpidament d'aquesta il·lusió.

La Unió Europea ha de ser més diligent, més contundent i més efectiva en l'autorització de vacunes, amb totes les garanties necessàries, i gestionar lliuraments molt més voluminosos en un breu espai de temps per donar resposta al que els ciutadans europeus estem reclamant: seguretat sanitària i protecció davant el virus.



4. ARTICULAR UN PLA DE RESCAT DEL SECTOR TURÍSTIC amb participació activa de totes les administracions. L'objectiu ha de ser salvaguardar a les empreses i l'ocupació mentre no sigui viable reactivar l'economia i estiguem a l'espera que s'implementin les mesures abans esmentades. Necessitem ajudes directes i reducció substancial de les càrregues fiscals i impositives.

Els nostres mercats emissors també es troben en una situació compromesa a nivell sanitari i la demanda turística és inexistent, la situació dels operadors turístics és delicada, la connectivitat aèria fluctua a la baixa amb previsions de menys del 50% d'activitat, les possibles restriccions dels viatges que no es considerin essencials ens té en suspens.


Tot això, ens fa veure que, de no haver canvis molt substancials, aquesta temporada 2021 serà summament difícil i complexa pel que és imperatiu treballar en diferents vies.

 D'una banda, cal usar totes les eines i desenvolupar totes les polítiques necessàries per afavorir les condicions adequades, a més de generar les aliances necessàries, per provocar oportunitats de reactivació.

S'ha de llançar un missatge potent, recolzat per fets, cap als mercats emissors generant confiança i demostrant-los que estem treballant per tornar a rebre'ls oferint un destí segur i que brindi l'experiència turística que s'espera de les Illes Balears.

D'altra banda, sabent que la possible recuperació serà parcial i progressiva, s'han de mantenir els mecanismes de protecció i dotar de flexibilitat per evitar la destrucció de teixit empresarial i de força laboral.   


 Davant la crítica situació que travessem, qualsevol que sigui la mida de les nostres empreses, l'activitat a la qual es dediquen o el nombre de persones que fan servir, tenim la certesa que hi haurà una minvada activitat en aquest any 2021 si no hi ha canvis dràstics.

Vista la urgència de l'aplicació de les mesures de rescat econòmic i sanitari, els impulsors de S.O.S TURISME, treballadors, empresaris i ciutadans simpatitzants d'aquesta causa, reivindiquem una crida a l'acció de totes i cadascuna de les administracions competents.


Utilitzarem tots els mitjans al nostre abast perquè aquest missatge d'auxili no s'esborri de la retina dels nostres governants i mantindrem viu el batec de les persones que ens dediquem al turisme fins que les nostres peticions siguin escoltades i s'articulin mecanismes efectius i ràpids per aconseguir tots els objectius que plantegem.


No ens podem permetre seguir en la inacció i en el tripijoc: ni en els nostres municipis, ni a la nostra illa, ni en la nostra comunitat, ni a casa nostra.

Cal afrontar aquest repte majúscul amb esforços i mesures de calat i cal fer-ho JA!

Suma't a S.O.S TURISME, fes-te visible i fes-te sentir!