Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 1345
 
 

S'inicia el procediment per declarar el Cap Vermell com a zona especial de conservació (ZEC) determinats llocs d’ importància comunitària (LIC) i aprovar els plans o els instruments de gestió corresponents.



En el Butlletí oficial de les Illes Balears s’ha publicat, aquest dimarts, la resolució del director general d’Espais Naturals i Biodiversitat per la qual s’inicia el període d’exposició pública del Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Costa de Llevant. Els interessats disposen de 30 dies naturals per a presentar-hi al·legacions.El pla de gestió inclou 7 espais de la Xarxa Natura 2000, identificats amb els codis i noms següents:

  • ZEC/ZEPA ES0000080 Cap Vermell

  • ZEC ES5310030 Costa de Llevant

  • ZEC ES5310096 Punta de n'Amer

  • ZEC ES5310097 Àrea marina Costa de Llevant

  • ZEC ES5310098 Cales de Manacor

  • ZEC ES5310099 Portocolom

  • ZEC ES5310100 Punta des Ras

Es tracta d’una zona de gran valor ambiental amb una gran diversitat d’hàbitats d’interès comunitari, com són les praderies de fanerògames marines (praderies de posidònia i Cymodocea), els hàbitats dunars, les coves i diferents tipus de formacions forestals. A més, destaca la presència de diferents espècies protegides, com ara el falcó marí, el corb-marí, el virot petit, el virot gros, el dofí mular o la tortuga marina.

Aquest pla de gestió pretén regular els usos i activitats que es duen a terme als espais Xarxa Natura 2000 de competència autonòmica, així com també establir les principals actuacions de gestió que s'hi han de dur a terme en els propers 6 anys, per tal de fer compatible la conservació dels hàbitats i les espècies d’interès comunitari amb els usos humans existents. L’aprovació d'aquest pla de gestió permetrà que aquests 7 espais del litoral del llevant de Mallorca passin a ser declarat Zona d'Especial Conservació (ZEC), culminant així un llarg procés de protecció de tota aquesta zona que ha de garantir la conservació en un estat favorable dels hàbitats i de les espècies que hi habiten.

Entre les actuacions que preveu el Pla hi ha l'establiment d'un camp de boies ecològiques a la part marina que limita amb el parc natural de Mondragó; l’estudi de l’impacte dels fondejos existents a Portocolom i la reubicació o eliminació d’aquells que estiguin degradant les praderies de fanerògames marines. A més, es preveu l’eliminació i control d’espècies invasores i la promoció de la implantació d’equips o mesures de mitigació en la flota pesquera per reduir les captures accidentals d’aus.

En aquest sentit, s’estableix un període de dos anys perquè les embarcacions de pesca de l'art menor palangró implementin alguna de les mesures de mitigació existents durant els mesos de febrer a juliol. Altres actuacions previstes son la millora de la cartografia d'hàbitats i espècies; la instal·lació d'elements de senyalització i interpretació dels valors naturals de l'espai i el foment de les activitats d'educació ambiental.

Pel que fa a les normes que estableix el pla, destaca la regulació de les activitats d’ús públic, com l’acampada, l’escalada i el psicobloc o l’espeleologia. Es prohibeixen les instal·lacions de temporada (tant en l’àmbit terrestre com en el marí) a les platges naturals, incloent cala Varques, i no es permet l’increment de les ja existents a les platges amb serveis.

El Pla de Gestió estableix zones de fondeig prohibit (fons ocupats per comunitats de posidònia, maërl i/o coraligen, i algueró), una zona de fondeig regulat (localitzada enfront del parc natural de Mondragó), zones de fondeig condicionat en funció de la profunditat i zones de fondeig lliure, les quals coincideixen amb els fons d'arena i roca lliures d'aquests comunitats.

La regulació del sobrevol amb drons i aeronaus o la regulació de la navegació a Portocolom són altres dels aspectes que el pla també regula. Amb la implantació de les mesures i l’aplicació de les normes reguladores s’espera una millora de l’estat de conservació dels hàbitats i les espècies del litoral del llevant de Mallorca, fent compatible els usos existents i la conservació de les espècies.