Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2244
La balança  fiscal de les Illes Balears es salda amb un -15% anual


 

Dijous, 15 de novembre, va tenir lloc a l’espai polivalent del teatre una xerrada per a presentar la campanya “Per un bon finançament”. L’acte va estar presentar Pere Fuster i Rafel Fernández, com a representants de partits adherits a la campanya ( també està Guanyem) que van demanar un finançament equilibrat amb el que s’aporta a l’Estat i que tingui present el turisme i la població flotant.

Joan Mir, professor d’economia de l’UIB, va fer una dissertació molt didàctica. Partí de l’idea que un bon finançament afecta a totes les institucions. Posà per exemple el País Basc  que te un finançament per habitant gairebé el doble que el de les Balears. Segon en Joan Mir “l Estat ens fot bastant”: si bé pel que fa a la recaptació el sistema afecta gairebé a tots per igual (així com algunes despeses com ara l’atur o la jubilació), també és cert que n’hi ha aspectes del finançament clarament discrecionals. Als pressuposts generals de l’Estat sempre sortim malparats, especialment en l’apartat de les inversions, amb gairebé un 30% menys que la mitjana al que s’ha d’afegir entre un percentatge d’inversions del pressuposts no executades.

                                                                                                                                                                   
En Joan Mir calcula que entre l’aportació balear i el que l’Estat gasta a les illes hi ha una diferència aproximada d’un 15 % .I això any rere any! Durant la xerrada també explicà l’orígen del deficitari finançament de les Illes Balears, que moltes vegades es troba en la mala dotació econòmica que van tenir les transferències de competències con ara Sanitat i Educació.

També va criticar que no es vulguin publicar les balances fiscals de les distintes autonomies, i quan se fa ja surten “afaitades”.

En Joan Mir va aclarir alguns conceptes i contestà preguntes, abans de l’intervenció de Miquel Rosselló qui va tancar l’acte. En resum va comentar les quatre reivindicacions bàsiques de la plataforma: Un nou model de finançament, el REB, inversions estatals per habitant en la mitjana espanyola, Inversions estatutàries, deute de la Comunitat i derogament de la llei Montoro pel que fa al seu efecte damunt els comptes dels ajuntaments.

 

Si voleu més informació  entreu a la seva plana web.

www.bonfinançament.com