Imprimeix
Categoria: Plaça del sitjar
Vist: 2276

 el Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es regulen les activitats d’extracció de flora o fauna marines i les activitats subaquàtiques a la Reserva Marina del Llevant de Mallorca, que aplica a les aigües interiors, sobre les quals té competència l’executiu autonòmic, la mateixa regulació que l’Estat aplica a les exteriors.
 
Tot i que la reserva ha demostrat ser un instrument eficaç per conservar els hàbitats naturals marins, aquesta recuperació ha estat més notable a la Reserva Marina d’Aigües Exteriors, motiu pel qual s’hi equipara el nivell de protecció, arran també d’una proposta del sector pesquer, el mateix que en va impulsar la creació el 2007; aquest nivell de protecció, entre altres aspectes, va posar fi a la pesca submarina a la Reserva.
 
L’àmbit d’aplicació del Decret són les 5.900 hectàrees de la Reserva, que acull una àrea de reserva integral de 1.900 hectàrees, on es prohibeix qualsevol tipus de pesca marítima, l’extracció de flora o de fauna marines, l’ancoratge d’embarcacions sobre posidònia i el busseig amb escafandre autònom. Això no obstant, la Direcció General de Pesca i Medi Marí pot autoritzar la immersió i la presa de mostres de flora o fauna amb finalitats científiques o divulgatives.
 
Dins l’àrea de la Reserva Marina es prohibeix tota classe de pesca marítima i d’extracció de flora o fauna marines, amb les excepcions següents: l’exercici de la pesca marítima professional de la modalitat d’arts menors; l’exercici de la pesca marítima recreativa des de terra o embarcació, i la presa de mostres de flora o fauna marines amb finalitats científiques o divulgatives. Per a tots aquests casos s’han de complir uns requisits determinats i disposar de l’autorització pertinent de la Direcció General de Pesca i Medi Marí. En canvi, hi resta absolutament prohibida la captura i la retenció a bord de les espècies.
 
En aquesta zona també es modifiquen tot un seguit de característiques tècniques de les arts de pesca professional autoritzades (períodes de calada, llum de malla o longitud màxima de les arts, entre d’altres). En conjunt, es persegueix millorar-ne la selectivitat, reduir l’esforç pesquer i igualar-la amb la Reserva estatal.
 
També queden expressament prohibides les competicions de pesca esportiva a tot l’àmbit de la Reserva Marina. Pel que fa a les activitats subaquàtiques, tant en apnea com amb escafandre autònom, no pateixen variacions, tot i que el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, mitjançant una ordre, pot fixar un nombre màxim de llicències per a la Reserva o per a zones de la Reserva, i crear zones especials per al busseig i punts per al busseig amb boies, on aquesta activitat serà prioritària i en les quals es limitarà l’activitat pesquera.
 
Quant a la pesca recreativa, com passa a la Reserva estatal, es prohibeix la pesca submarina i s’estableix l’obligació de disposar d’una autorització específica per pescar des d’una embarcació; així mateix, els pescadors recreatius han de declarar les captures. Per no crear confusió, les embarcacions que ja tenguin l’autorització per a la Reserva estatal també la poden fer servir a la Reserva autonòmica i usar el mateix document de declaració de captures.
 
A més, per garantir la conservació dels recursos marins, la Direcció General de Pesca i Medi Marí, segons els resultats del seguiment científic de la zona i amb l’informe tècnic previ del Servei de Recursos Marins, pot establir mesures de regulació més restrictives per a la pesca professional i la recreativa, i zones o períodes de veda. També pot fixar limitacions per al busseig i altres activitats, extractives o no, per preservar els recursos marins i pesquers.
 
Durant el tràmit d’elaboració d’aquesta norma, que entrarà en vigor l’endemà d’haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, s’han consultat la Secretaria General de Pesca, la resta d’administracions públiques afectades, les entitats representatives dels sectors afectats i el Consell Pesquer.

Veure BOIB